iStock

9 ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΧΑΜΗΛΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Αν η αρτηριακή πίεση μείνει ανεξέλεκγτη, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία. Υπάρχει όμως τρόπος να τη ρυθμίσεις.

Δεν αποκαλείται τυχαία «σιωπηλή δολοφόνος». Η υψηλή αρτηριακή πίεση (ή «υπέρταση») είναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη τόσο, ώστε κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά από το φυσιολογικό, για να κυκλοφορεί το αίμα.

Όλα αυτά μπορεί αρχικά να συμβαίνουν χωρίς συμπτώματα, δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει υπέρταση και να μην το γνωρίζει καν. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε μία επικίνδυνη κατάστασηκαι να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή άλλα προβλήματα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, οπότε αν ανησυχείς ότι μπορεί να είσαι ένας από αυτούς ή αν διαπιστώνεις ότι το πιεσόμετρο έχει ανοδική πορεία τελευταία, συζήτησέ το με τον γιατρό σου. Μεταξύ άλλων, θα σου δώσει και τις παρακάτω συμβουλές της παθολόγου Δρ Brunilda Nazario.

9 τρόποι να διατηρήσεις χαμηλά την αρτηριακή πίεση

1. Περιόρισε το αλάτι

Αυτή είναι η πρώτη συμβουλή που θα σου δώσει ένας γιατρός, όταν παρατηρήσει ότι έχεις συμπτώματα υπέρτασης. Σύμφωνα με την Δρ Nazario, ένα υγιές άτομο (χωρίς υπέρταση) δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ημερησίως.

Για τα άτομα με υπέρταση ή με κάποια καρδιοπάθεια η ποσότητα αυτή θα πρέπει να περιορίζεται στο μισό. Ωστόσο, ο γιατρός σου είναι αυτός που θα σε συμβουλεύσει για την ακριβή ποσότητα που εσύ επιτρέπεται να καταναλώνεις. Μέχρι τότε, έλεγχε τις ετικέτες των τροφίμων και απόφευγε αυτά με υψηλή περιεκτικότητα νατρίου.

2. Περιόρισε το αλκοόλ

Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ είναι ο σίγουρος τρόπος να ανεβάσεις την πίεσή σου. Σύμφωνα με τη Δρ Nazario, ένας υγιής άνδρας δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά ημερησίως, ενώ μία υγιής γυναίκα όχι παραπάνω από ένα. Για τα άτομα με υπέρταση η ποσότητα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερη.

3. Κινήσου

Η αερόβια άσκηση τουλάχιστον για μισή ώρα κάθε μέρα είναι η ιδανική για τα άτομα με υπέρταση. Ο χρόνος αυτός μπορεί να χωρίζεται και σε τρία δεκάλεπτα.

iStock

4. Περιόρισε τις θερμίδες σου

Αν χρειάζεται να χάσεις βάρος, μείωσε τις θερμίδες που καταναλώνεις και θα κάνεις ένα μεγάλο δώρο στην αρτηριακή σου πίεση. Το καλύτερο πρώτο βήμα που έχεις να κάνεις για να το πετύχεις αυτό, λέει η Δρ Nazario, είναι να μειώσεις την ποσότητα φαγητού που βάζεις στο πιάτο σου, αλλά και να μην τρως όλη τη μερίδα του φαγητού που σου σερβίρουν στο εστιατόριο.

5. Σταμάτα το κάπνισμα

Κάθε προϊόν καπνού μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία σου, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εμφανίσεις υπέρταση. Ζήτα τη βοήθεια γιατρού για να διακόψεις το κάπνισμα ή αναζήτησε υποστήριξη σε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος.

6. Διαχειρίσου σωστά το άγχος σου για να ρίξεις την αρτηριακή πίεση

Δεν είναι το άγχος καθαυτό που σου αυξάνει την πίεση, αλλά ο τρόπος που το διαχειρίζεσαι. Αν καταφεύγεις στο αλκοόλ και το τσιγάρο, το πιθανότερο είναι ότι θα αυξήσεις τον κίνδυνο υπέρτασης, ενώ αν προτιμάς τη yoga, τις αναπνοές, τον διαλογισμό και την άσκηση θα κάνεις ένα σημαντικό δώρο στην υγεία σου.

7. Ζήτησε υποστήριξη από το περιβάλλον σου

Εξήγησε στην οικογένειά σου τον κίνδυνο του να έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση και ζήτα τη στήριξή τους προκειμένου να σε βοηθήσουν να τρως πιο υγιεινά και να ασκείσαι συστηματικά. Το πιθανότερο είναι ότι με χαρά θα σταθούν στο πλευρό σου.

iStock

8. Ακολούθα τις οδηγίες του γιατρού σου

Το πιθανότερο είναι ότι αν έχεις ήδη υπέρταση ο γιατρός σου έχει δώσει μία λίστα με οδηγίες όπως οι παραπάνω, ενώ μπορεί και να σου έχει συνταγογραφήσει φάρμακα. Μην τα παραλείπεις, ενώ αν έχεις απορίες σχετικά με τη λήψη τους συζήτησέ το είτε με τον γιατρό είτε με τον φαρμακοποιό σου.

9. Βοηθούν τα συμπληρώματα στην αρτηριακή πίεση;

Σύμφωνα με τη Δρ Nazario, τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ισορροπημένη διατροφή, την άσκηση και τις παραπάνω συμβουλές, όμως μπορεί να παίξουν ρόλο στη μείωση της υπέρτασης. Το ασβέστιο, το κάλιο, το συνένζυμο Q10 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (π.χ. από ιχθυέλαιο), μπορεί να βοηθήσουν, εφόσον συμφωνεί ο γιατρός σου.

Exit mobile version