1272483972 iStock

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ COVID-19;

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID-19, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Με την εμφάνιση και την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον περιορίσαμε για άλλη μια φορά τις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς. Λογικό να προτιμάμε την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας, όταν γύρω μας όλοι φτερνίζονται και βήχουν. Μήπως, όμως, η αυξημένη χρήση Ι.Χ. έχει παράπλευρες συνέπειες, που δεν λαμβάνουμε υπόψη; Μήπως η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από COVID-19;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Occupational & Environmental Medicine υποστηρίζει ότι η έκθεσή μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό που προκαλεί COVID-19.

Τι δείχνει η έρευνα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ιταλοί επιστήμονες εξέτασαν τη μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα μοτίβα μόλυνσης από κορονοϊό στους κατοίκους του Βαρέζε, της όγδοης μεγαλύτερης πόλης της Λομβαρδίας, από τις αρχές της πανδημίας έως τον Μάρτιο του 2021.

Αφού έλαβαν υπόψη τους μια ποικιλία παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο, η διαμονή σε μονάδες φροντίδας κ.ά., συσχέτισαν τόσο τα PM2,5 (τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5μm) όσο και τα PM10 (τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10μm) με αυξημένα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.

ατμοσφαιρική ρύπανση
Unsplash Joshua Wilkinson

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση της μακροχρόνιας έκθεσης στα ΡΜ2,5, κάθε αύξηση 1 μg/m3 συσχετίστηκε με αύξηση 5% στον αριθμό των νέων περιπτώσεων μόλυνσης. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με 294 επιπλέον περιπτώσεις ασθενών ανά 100.000 κατοίκους/έτος.

Μάλιστα, ο συσχετισμός φάνηκε να είναι ισχυρότερος στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή στους ενήλικες μεταξύ 55-64 και 65-74 ετών.

Ποια θεωρούν οι ειδικοί πιθανή αιτία

«Η μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω της πρόκλησης χρόνιας φλεγμονής και μειωμένης ανοσίας. Αυτοί οι οδοί ίσως να εμπλέκονται στη σχέση μεταξύ της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των υψηλότερων ποσοστών μόλυνσης από COVID-19», υποθέτουν οι ερευνητές.

Αν και πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσδιορίσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, «τα ευρήματά μας παρέχουν τα πρώτα εμπειρικά στοιχεία για την οδό που συνδέει την μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τη συχνότητα εμφάνισης COVID-19. Οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωση των επιπέδων των ατμοσφαιρικών ρύπων μπορούν να συμβάλλουν στον μετριασμό της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας λόγω της νόσου», καταλήγουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.