iStock

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΡΟΕΙΔΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Ένα φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας φαίνεται τώρα ότι μπορεί να θεραπεύσει και ασθενείς με αλωπεκία. Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για την αυτοάνοση πάθηση.

Μπορεί η αλωπεκία να ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο, όταν ο Will Smith επιτέθηκε στον Chris Rock για το σχόλιο στη σύζυγο του πρώτου στην απονομή των Όσκαρ, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια που ταλαιπωρεί ανθρώπους εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, όταν κάποιος πάσχει από αλωπεκία μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση οπουδήποτε στο σώμα του, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών γύρω από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Η πάθηση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι την αναπτύσσουν κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία τους.

Στα καλά νέα της ημέρας, όμως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας. Η γυροειδής αλωπεκία, που ονομάζεται αλλιώς και τριχοφάγος, χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών στις περιοχές που αναφέραμε.

Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για την αυτοάνοση πάθηση.

Ποιο είναι το φάρμακο που εγκρίθηκε

Το φάρμακο που ενέκρινε ο FDA περιέχει τη δραστική ουσία baricitinib (μπαρισιτινίμπη) και ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς των κινασών του Ιανού (JAK). Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για τη μπαρισιτινίμπη αφορούσαν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ατοπική δερματίτιδα. Οι ερευνητές τώρα κατέληξαν ότι βοηθά στην αναγέννηση των μαλλιών εμποδίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί στους θύλακες των τριχών.

αλωπεκία
iStock

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου διαπιστώθηκε από δύο κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine. Συγκεκριμένα, οι δύο κλινικές δοκιμές φάσης 3, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.200 ασθενείς με σοβαρή γυροειδή αλωπεκία, διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των ατόμων που έλαβαν καθημερινή δόση 4 mg του φαρμάκου ανέπτυξαν όλα ή σχεδόν όλα τα μαλλιά τους μετά από 36 εβδομάδες.

Τα άτομα που συμμετείχαν στις δοκιμές είχαν χάσει τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των μαλλιών από το τριχωτό της κεφαλής τους πριν από τη λήψη του φαρμάκου.

«Είναι μια καταστροφική ασθένεια», δήλωσε ο Brett King δερματολόγος του Yale και κύριος ερευνητής των δύο δοκιμών. Πρόσθεσε ότι το φάρμακο αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη για τα άτομα με την αυτοάνοση πάθηση. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν περούκες ή κασκόλ για να κρύψουν την κατάστασή τους, δήλωσε.

Όπως ανέφερε ο Δρ Luis Garza, δερματολόγος στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα αλλά παρακολουθεί ασθενείς με αλωπεκία, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για τα άτομα με αλωπεκία. Οι ασθενείς συχνά βασίζονταν σε ενέσεις στεροειδών ή μη αποδεδειγμένες κρέμες προσπαθώντας να αναστρέψουν την κατάσταση.

Προειδοποιήσεις αναφορικά με τη χρήση του φαρμάκου

Όσον αφορά τις παρενέργειες που σχετίζονται με το φάρμακο, οι πιο συχνές περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, πονοκέφαλο, ακμή και υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με τον FDA.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι για όλους. Ο Garza αναφέρει ότι τα άτομα με συνεχιζόμενη λοίμωξη, καρκίνο ή ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης του φαρμάκου.

Άλλα δύο παρόμοια φάρμακα αναπτύσσονται ήδη με σκοπό τη θεραπεία της νόσου και έχουν πιθανότητες να εγκριθούν από τον FDA μέσα στα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο King.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.