istock

ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΑΝ ΦΤΕΡΝΙΖΕΣΑΙ ΝΑ «ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ» ΟΥΡΑ;

Μήπως το φτέρνισμα σε φέρνει κατά καιρούς σε δύσκολη θέση; Δες πώς θα ξαναπάρεις τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σου.

Η σκόνη και η γύρη που κάνουν επέλαση αυτές τις μέρες δεν σε αφήνουν σε ησυχία. Το ένα φτέρνισμα διαδέχεται το άλλο και κάπου εκεί, χωρίς να το ελέγχεις, έχεις και μια μικρή... διαρροή. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεται κανείς από τους γύρω σου τι συμβαίνει με την ουροδόχο κύστη σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ δεν νιώθεις άβολα. Μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σου, γι' αυτό μην την αγνοείς και μίλα στον γιατρό σου.

Η ουρογυναικολόγος Έιμι Παρκ λύνει απορίες για το κοινό αυτό πρόβλημα και προτείνει τεχνικές και θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Είναι φυσιολογική η ακράτεια κατά το φτέρνισμα;

Όπως εξηγεί η ειδικός, οι μύες του πυελικού εδάφους συγκρατούν τα πυελικά όργανα (όπως η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα, ο προστάτης, το έντερο) στη θέση τους. Επομένως, «όταν οι συγκεκριμένοι μύες είναι πολύ χαλαροί ή αδύναμοι, δεν μπορούν να στηρίξουν σωστά την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα». Η αδυναμία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούν ξαφνική πίεση στο πυελικό έδαφος το φτέρνισμα, ο βήχας, τα άλματα και παρόμοιες δραστηριότητες. Όμως, «η κάθετη αυτή πίεση υπερνικά τη δύναμη των μυών και προκαλεί διαρροή ούρων».

Αν και πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει και τα δύο φύλα, είναι συχνότερο στις γυναίκες. Νευρικές βλάβες, χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης είναι παράγοντες που επηρεάζουν τους μυς του πυελικού εδάφους.

– Η άμεση λύση

Αν πρόκειται να φτερνιστείς, η τεχνική «the knack» μπορεί να προσφέρει άμεση βοήθεια. Στην ουσία, η τεχνική περιλαμβάνει τη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους λίγο πριν φτερνιστείς, βήξεις ή πηδήξεις. Η εφαρμογή της μπορεί να μειώσει ή και να αποτρέψει τις διαρροές.

ουροδόχος κύστη
pexels Shvetsa

– Για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Για καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος σε βάθος χρόνου, θα χρειαστεί η συστηματική εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους με τις γνωστές ασκήσεις Κέγκελ. Τα αποτελέσματα δεν θα τα δεις άμεσα, αλλά πρόκειται για απλές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις παντού.

Τι άλλες λύσεις υπάρχουν

Αν κανένα από τα παραπάνω δεν σε βοηθάει, υπάρχουν μερικές ακόμα επιλογές, για τις οποίες θα σε ενημερώσει ο γιατρός σου, ώστε να καταλήξετε στην καταλληλότερη για σένα. Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης μόνο σπάνια δεν είναι.

  • Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους, όπου ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να σε καθοδηγήσει. Για παράδειγμα, το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα διαθέτει (προς το παρόν) Ιατρείο Ουρογυναικολογίας και Λειτουργικών Διαταραχών του Πυελικού Εδάφους.
  • Ο κολπικός πεσσός είναι ένας συντηρητικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Πρόκειται για μια συσκευή συνήθως από σιλικόνη, σε σχήμα δαχτυλιδιού, που τοποθετείται από τον γιατρό στον κόλπο και βοηθά στη στήριξη των τοιχωμάτων.
  • Μια επόμενη επιλογή είναι η χρήση ενέσιμων υλικών, που περιέχουν έναν διογκωτικό παράγοντα, π.χ. κολλαγόνο, βοηθώντας στη μείωση της ακράτειας.
  • Για σοβαρότερα περιστατικά υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης για την τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα ή ταινίας ακράτειας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.