iStock

Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΠΟΣΟ ΒΑΡΙΑ ΘΑ ΝΟΣΗΣΕΙΣ ΑΠΟ COVID-19

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο αν και πόσο βαριά θα νοσήσουμε από τη λοίμωξη Covid-19. Ένας από αυτούς φαίνεται να είναι οι πρωτεΐνες στο αίμα μας, ανάμεσά τους κι εκείνη που καθορίζει τι ομάδα αίματος έχουμε.

Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουμε αρκετούς ανθρώπους που έχουν νοσήσει από Covid-19. Κάποιοι από αυτούς δεν εκδήλωσαν καθόλου συμπτώματα. Άλλοι εμφάνισαν μεν συμπτώματα, αλλά ήταν τόσο ήπια που απλώς κέρδισαν μερικές μέρες καραντίνας στο σπίτι. Υπήρξαν, ωστόσο, κι εκείνοι που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και ταλαιπωρήθηκαν ή κατέληξαν και στο νοσοκομείο, για να μην πούμε τα χειρότερα.

Πώς εξηγείται η διαφορά αυτή στην ένταση των συμπτωμάτων; Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εκδήλωση ασθενειών, καθώς και στην ένταση των συμπτωμάτων τους. Το να τους γνωρίζουμε είναι σημαντικό, ώστε να μπορέσουμε να προβλέψουμε τον τρόπο που θα επηρεαστούν διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν εντοπιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, που τα τελευταία χρόνια έχουν τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων.

«Σκεφτείτε τις χιλιάδες πρωτεΐνες με διαφορετικές λειτουργίες που κυκλοφορούν στο αίμα. Κάποιες σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού, άλλες μεταφέρουν μόρια και άλλες λειτουργούν ως αγγελιοφόροι», αναφέρει άρθρο στο περιοδικό Conversation. Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι μέσω των πολλαπλών λειτουργιών τους οι πρωτεΐνες αυτές μπορούν να επηρεάσουν, την εκδήλωση αλλά και τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης, θετικά ή αρνητικά.

Η έκβαση της λοίμωξης COVID-19 μπορεί να εξαρτάται από το αίμα μας
iStock

Η επίδραση των πρωτεϊνών

Στον εντοπισμό των πρωτεϊνών αυτών εστιάζει πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos Genetics. «Μελετήσαμε περισσότερες από 3.000 πρωτεΐνες αίματος. Ωστόσο, αντί να μετρήσουμε τα επίπεδά τους και στη συνέχεια να δούμε εάν αυτά σχετίζονται με την έκβαση της νόσου, αναζητήσαμε τυχόν γονιδιακές διαφορές που επηρεάζουν τα επίπεδα αυτά και εξετάσαμε πώς αυτές επηρεάζουν την εκδήλωση της νόσου», εξηγούν οι ερευνητές.

Η παραπάνω προσέγγιση επιτρέπει πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις, καθώς τα γονίδιά μας δεν μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Από την άλλη, τα επίπεδα των πρωτεϊνών αίματος μπορεί να έχουν επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες.

3 σημαντικά στοιχεία στο αίμα

Αναλύοντας τα δεδομένα που συνέλεξε, η ομάδα εντόπισε αρκετές πρωτεΐνες που δυνητικά μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19.

Η έκβαση της λοίμωξης COVID-19 μπορεί να εξαρτάται από το αίμα μας
iStock

Μία από αυτές είναι η FAAH2. Τα ανεβασμένα επίπεδά της μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες νοσηλείας για την αντιμετώπιση της Covid-19. Η FAAH2 στην ουσία επιδρά στα κύτταρα, αναγκάζοντάς τα να απορροφούν και να αδρανοποιούν τα λεγόμενα ενδοκανναβινοειδή. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι σημαντικό για την επιβίωσή μας, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της ομοιόστασης του ανθρώπινου σώματος (της ικανότητας του οργανισμού να διατηρεί σχετικά σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του). Επομένως, τα αυξημένα επίπεδα FAAH2 μπορεί δυνητικά να περιορίσουν την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τη φλεγμονή που προκαλείται από την Covid-19.

Το ένζυμο ABO, που καθορίζει την ομάδα αίματός μας, είναι μία ακόμα πρωτεΐνη που εντόπισαν οι ερευνητές. «H μελέτη έδειξε ότι η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων του συγκεκριμένου ενζύμου αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας και την ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ», δήλωσαν οι Alish Palmos και Christopher Hübel, από το King's College του Λονδίνου, και Vincent Millischer, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Μάλιστα, προηγούμενη μελέτη στο περιοδικό Blood Transfusion, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αίματος Α ειναι πιο κοινή σε εκείνους με σοβαρή COVID-19.

Τέλος, η λοίμωξη από κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ενδοθήλιο, μια σειρά από κύτταρα που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία. «Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία θεωρείται πρωταρχική διεργασία στην παθογένεση της αρτηριακής υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων», γράφει δημοσίευση στο ελληνικό περιοδικό Αρτηριακή Υπέρταση. Ωστόσο, οι παραπάνω επιστήμονες αναφέρουν ότι εντόπισαν «πρωτεΐνες που προσελκύουν λευκά αιμοσφαίρια στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων», κάτι που φαίνεται να έχει προστατευτική δράση απέναντι στην Covid-19, καθώς βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση στα τοιχώματα των αγγείων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.