© 2019 Richard Shotwell/Invision/AP

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΣΕΛΙΝ ΝΤΙΟΝ

Η Σελίν Ντιόν πάσχει από το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ατόμου, όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Instagram. Τι ακριβώς είναι αυτό το σπάνιο νευρολογικό νόσημα και γιατί την εμποδίζει να συνεχίσει την καριέρα της;

Το βίντεο που ανέβασε η Σελίν Ντιόν στον λογαριασμό της στο Instagram στο οποίο αποκαλύπτει ότι πάσχει από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια συγκλονίζει. Με αυτό η 54χρονη τραγουδίστρια ανακοινώνει πως θα ακυρώσει την ευρωπαϊκή της περιοδεία.

«Αντιμετωπίζω ένα προβλήματα με την υγεία μου εδώ και πολύ καιρό και μου ήταν πολύ δύσκολο να μιλήσω για όλα όσα περνάω. Πρόσφατα διαγνώστηκα με μια πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται Stiff Person Syndrome (σύνδρομο του δύσκαμπτου ατόμου) και επηρεάζει έναν στο 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Αν και ακόμα μαθαίνουμε γι’ αυτή τη σπάνια πάθηση, τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι που προκαλεί όλους τους μυϊκούς σπασμούς που είχα», ανέφερε.

Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ατόμου: Τι είναι

Το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ατόμου είναι ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό). Τα άτομα με αυτή την πάθηση παρουσιάζουν σε πρώτο στάδιο μια σκλήρυνση των μυών του κορμού η οποία, καθώς τα χρόνια περνούν, ακολουθείται από ακαμψία στα πόδια και σε άλλους μυς του σώματος.

Το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ατόμου είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί, διότι δίνει παρόμοια εικόνα με παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Πάρκινσον και η ινομυαλγία, ενώ συγχέεται και με ψυχοσωματικά συμπτώματα, αγχώδη διαταραχή και διάχυτη φοβία.

Συμπτώματα και διάγνωση

Χρειάζονται ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για να εξακριβωθεί το σύνδρομο του δύσκαμπτου ατόμου. Η νόσος συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί δυσκαμψία και πτώσεις στους ασθενείς. Αρχικά εκδηλώνεται με μυϊκούς σπασμούς σε διάφορα σημεία του σώματος, πολύ συχνά επώδυνους, οι οποίοι συνήθως διαρκούν για λίγα λεπτά και μπορεί να επαναληφθούν για ώρες.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι κρίσεις των σπασμών είναι απρόβλεπτες και συχνά προκαλούνται από απότομες κινήσεις, συναισθηματική δυσφορία ή ξαφνικούς και έντονους ήχους, στους οποίους οι πάσχοντες είναι πολύ ευαίσθητοι, αλλά ακόμη και από αγγίγματα.

Στα αρχικά συμπτώματα συγκαταλέγονται επίσης οι διαταραχές ύπνου και το αίσθημα αιφνίδιας κόπωσης, το οποίο επιδεινώνεται όταν τα άτομα είναι πολύ φορτισμένα συναισθηματικά.

Εξέλιξη της νόσου και θεραπεία

Οι δικαιολογημένοι φόβοι των ασθενών απέναντι στα όσα τους συμβαίνουν συχνά οδηγούν τους γιατρούς στο να πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους είναι ψυχογενή και μερικές φορές μπορεί να μην τους διαχειρίζονται σωστά. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 6 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων για να διαγνωστεί η ασθένεια.

Προοδευτικά οι συσπάσεις οδηγούν σε ακαμψία, δυσκολία στη βάδιση, την ομιλία και την κατάποση, ενώ συχνά εμφανίζεται και έντονη λόρδωση στη σπονδυλική στήλη λόγω της ακαμψίας και πολύ συχνές πτώσεις.

Η σοβαρότητα και η εξέλιξη του SPS διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται συνήθως σε διάστημα μηνών και μπορεί να παραμείνουν σταθερά για πολλά χρόνια ή να επιδεινωθούν αργά.

Θεραπεία δεν υπάρχει, παρά μόνο ανακουφιστική αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να θέσει σε περιορισμένο έλεγχο τους σπασμούς, το στρες και τη δυσκαμψία. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι μεταξύ άλλων αγχολυτικά, μυοχαλαρωτικά και αναλγητικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.