Unsplash Rasa Kasparaviciene

ΤΑ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Η καθημερινή κατανάλωση κράνμπερι φαίνεται να βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας υγεία, ακόμα κι αν δεν έχουμε πρόβλημα.

Δεν είναι μόνο το κόκκινο χρώμα τους που μας έχει κερδίσει, αλλά και η ιδιαίτερη γεύση τους. Τα κράνμπερι μπορούν να καταναλωθούν πρωί, μεσημέρι και βράδυ, ταιριάζουν με κρέας, σαλάτες και γλυκά, και αν δεν τα βρούμε φρέσκα, σίγουρα μπορούμε να βρούμε αποξηραμένα.

Οι καρποί αυτοί έχουν κερδίσει επάξια τον τίτλο της «υπερτροφής», μιας και τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι –μεταξύ άλλων– συμβάλλουν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού και στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, προσφέρουν προστασία απέναντι στην ανάπτυξη τερηδόνας, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function και εξέτασε την επίδραση που είχε η σκόνη κράνμπερι στην καρδιαγγειακή υγεία, επιβεβαιώνει ένα ακόμα από τα οφέλη τους: την ευεργετική τους δράση στην υγεία της καρδιάς.

Τι μελέτησαν οι ειδικοί

Στη μελέτη συμμετείχαν 45 υγιείς άνδρες, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά για έναν μήνα είτε 9 γρ. κράνμπερι σε μορφή σκόνης (ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 100 γρ. φρέσκων καρπών), είτε ένα εικονικό φάρμακο.

κράνμπερι
Unsplash Elena Leya

Όσοι κατανάλωναν κράνμπερι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη διαστολή που εξαρτάται από τη ροή μέσω του ενδοθηλίου (FMD), έναν βιολογικό δείκτη που εκτιμά την ενδοθηλιακή λειτουργία και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

ΤΑ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.

Κράνμπερι και καρδιαγγειακά

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση κράνμπερι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

κράνμπερι
Unsplash Brooke Lark

Μάλιστα, σημαντικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν δύο ώρες μετά την πρώτη κατανάλωση καρπών, αλλά και μετά από ένα μήνα καθημερινής κατανάλωσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι καταναλώνοντας τον κόκκινο αυτόν καρπό έχουμε άμεσα και μακροχρόνια οφέλη.

«Οι αυξήσεις στα επίπεδα των πολυφαινολών και των μεταβολιτών στην κυκλοφορία του αίματος, και οι σχετικές βελτιώσεις στην FMD μετά την κατανάλωση κράνμπερι τονίζουν τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, οι βελτιώσεις αυτές παρατηρήθηκαν με ποσότητες που μπορεί το ευρύ κοινό να καταναλώνει καθημερινά», ανέφερε η Ana Rodriguez-Mateos, Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής του King’s College του Λονδίνου.

«Τα κράνμπερι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αγγειακή υγεία ακόμη και σε άτομα με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, δείχνουν τα ευρήματα. Επιπλέον, συγκεκριμένοι μεταβολίτες που εμφανίζονται στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους σχετίζονται με τα ευεργετικά αποτελέσματα», συμπληρώνει από την πλευρά του ο Christian Heiss, Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.