iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΟΥ

Εφόσον εκφράζουμε τον θυμό μας χωρίς εντάσεις, δεν κινδυνεύουμε από κάτι. Αν όμως ξεπεράσουμε τα όρια, ενδέχεται να προκληθούν σοβαρά προβλήματα και στα αγγεία μας.

Ο θυμός είναι μέσα στις «κατασκευαστικές» μας λειτουργίες. Ένα φυσιολογικό συναίσθημα που προκύπτει όταν νιώθουμε απογοήτευση ή απειλή. Ωστόσο, αυτή η πρωταρχική απάντηση που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε έναν κίνδυνο μπορεί να γίνει επιζήμια για την υγεία μας στην υπερβολή.

Σε πρώτο στάδιο, όταν θυμώνουμε προκύπτουν:

  • Ορμονική έκρηξη. Τα επινεφρίδια απελευθερώνουν ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Η αδρεναλίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, τον ρυθμό της αναπνοής και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κορτιζόλη βοηθά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και γεμάτοι ενέργεια.
  • Αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό προετοιμάζει το σώμα μας για σωματική δράση),
  • Μυϊκή ένταση. Οι μύες τεντώνονται και ετοιμάζονται να πάρουν θέση στη «μάχη» ή να εγκαταλείψουν.
  • Πεπτικές αλλαγές. Η ροή του αίματος εκτρέπεται μακριά από το πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία ή δυσκοιλιότητα.
  • Αυξημένη εφίδρωση. Έτσι «διορθώνεται» η θερμοκρασία του σώματος.

Εφόσον εκφράζουμε τον θυμό μας με υγιή τρόπο, δηλαδή χωρίς εντάσεις, δεν κινδυνεύουμε από κάτι. Αν όμως ξεπεράσουμε τα όρια, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και πονοκέφαλος.

Από τον θυμό στην καρδιακή προσβολή

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει σύνδεση μεταξύ του ξαφνικού θυμού και ενός σοβαρά υψηλότερου κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακής προσβολής – Νο 1 «δολοφόνου» των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia, τη Σχολή Ιατρικής του Yale, το Πανεπιστήμιο St. John's στη Νέα Υόρκη και άλλα ιδρύματα εμβάθυναν στους υποκείμενους μηχανισμούς για να δοκιμάσουν τα προηγούμενα ευρήματα.

Η δουλειά τους έδειξε ότι ένα ξέσπασμα θυμού μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο στεφανιαίας αρτηρίας, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

iStock

Οι επιστήμονες διάλεξαν 280 υγιείς νεαρούς ενήλικες και τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Η μια είχε επιφορτιστεί να μετράει δυνατά για 8 λεπτά, για να διατηρήσει μια ουδέτερη συναισθηματική κατάσταση. Οι υπόλοιπες έλαβαν οδηγίες να ανακαλούν για το ίδιο χρονικό διάστημα γεγονότα που προκαλούν θυμό, θλίψη ή άγχος.

Πριν από το πείραμα και 100 λεπτά μετά το τέλος, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος και μέτρησαν τη ροή του αίματος και την πίεση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο θυμός μπορεί πράγματι να βλάψει την καρδιά, διακυβεύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

«Φαίνεται ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις του θυμού στην υγεία και τις ασθένειες μπορεί να οφείλονται στις δυσμενείς επιπτώσεις του στην υγεία των αγγείων», δήλωσε ο Δρ Daichi Shimbo, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα καρδιολογίας του Columbia και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι παρατήρησαν τρεις βασικούς τρόπους με τους οποίους ο θυμός μπορεί να επηρεάσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Πρώτον, κάνει πιο δύσκολο για τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται ως απόκριση στην ισχαιμία. Επίσης, ο θυμός επηρέασε τους κυτταρικούς δείκτες τραυματισμού και την ικανότητά τους να επιδιορθώνουν τον εαυτό τους.

Εντωμεταξύ, μετά την οκτάλεπτη εργασία που είχε σκοπό να προκαλέσει θυμό, οι επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία συνεχίστηκαν για έως και 40 λεπτά. «Αυτό μπορεί να μην ακούγεται τόσο κακό από μόνο του, αλλά θα έπρεπε να ανησυχούμε για ένα σωρευτικό αποτέλεσμα. Υποθέτουμε ότι αν είστε άτομο που θυμώνει ξανά και ξανά, βλάπτετε χρόνια τα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτό δεν είναι κάτι που μελετήσαμε. Εντούτοις, από όσα είδαμε υποθέσαμε ότι αυτά τα είδη χρόνιων προσβολών από θυμό μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία».

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα αγγεία μας

Το δεδομένο είναι πως ο θυμός είναι φυσική λειτουργία μας, άρα δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε, ώστε να μην του επιτρέπουμε να δυναμώσει και να μας κάνει κακό.

Η Δρ Holly Middlekauff, καρδιολόγος, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA, προτείνει πως τα ευρήματα της συγκεκριμένης δουλειάς μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να συμβουλεύουν ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και προβλήματα θυμού να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους μέσω της γιόγκα, της άσκησης ή της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.

Επίσης, προτάθηκε να ρωτάμε τον εαυτό μας τι μπορεί να είναι αυτό που μπλοκάρει την ενέργεια ή/και τις σκέψεις μας. Ή από τι προσπαθούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Ή τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε και δεν ικανοποιείται.

Πάντα μπορούν να βοηθήσουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Exit mobile version