iStock

VAGINA DESIGNER: H ΥΠΟΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ

Μια ιατρική ειδικότητα που είναι σε «άνθηση» τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή ως «vagina designer». Τι ακριβώς κάνει ο «σχεδιαστής κόλπου», όπως μεταφράζεται ο όρος; Και ποιοι λόγοι έχουν οδηγήσει στην αύξηση των σχετικών επεμβάσεων, που είναι σήμερα τόσο δημοφιλείς όσο ήταν οι ρινοπλαστικές το ‘80;

Ο όρος «vagina designer» αναφέρεται σε μία υποειδικότητα που είναι γνωστή ως αισθητική γυναικολογία. Ουσιαστικά, εισήγαγε την πλαστική χειρουργική στη γυναικολογία και είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη τάση στην πλαστική χειρουργική, όπως δείχνουν οι αριθμοί.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την The Aesthetic Society, το 2021 έγιναν στις ΗΠΑ 36% περισσότερες χειλοπλαστικές από ό,τι το 2020. Σχετικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ο αριθμός των σχετικών αιτημάτων εκεί έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% τα τελευταία χρόνια.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς των vagina designers έφτανε το 2022 τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμάται πως έως το 2031 θα έχει υπερβεί τα 4,5 δισεκατομμύρια.

Ένας από τους λόγους που θεωρείται ότι συνετέλεσαν σε αυτή την αύξηση είναι τα πιο στενά και εφαρμοστά ρούχα γυμναστικής, που ασκούν πίεση στην περιοχή.

Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι. Ο βασικός είναι πως οι γυναίκες μπορούν πια να μιλήσουν και να τακτοποιήσουν ανησυχίες που τους προκαλούσαν συναισθηματικό στρες, αλλά κρατούσαν κρυφές για δεκαετίες λόγω ταμπού.

Με τι ασχολείται ένας vagina designer

Η αισθητική γυναικολογία αφορά διαδικασίες κολπικής αναζωογόνησης, όπως η αιδιοπλαστική και η κολποπλαστική, αλλά και όσες σχετίζονται με την αισθητική ενίσχυση/βελτίωση της εμφάνισης του αιδοίου/κολπικής περιοχής, όπως και επεμβάσεις που έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της κυστεοκήλης, της ορθοκήλης, της εντεροκήλης, της πρόπτωσης μήτρας και της ακράτειας ούρων.

Στη λίστα υπάρχουν και αισθητικές παρεμβάσεις στο πυελικό έδαφος που ενισχύουν ή αποκαθιστούν τη σεξουαλική λειτουργία που υποβαθμίζεται μετά τον τοκετό ή εξαιτίας της γήρανσης.

Όπως διευκρινίζει ο Δρ Νίκος Ναούμ, εξειδικευμένος στην αισθητική γυναικολογία, «το δέρμα και ο ιστός στα χείλη στο αιδοίου και τον κόλπο ανταποκρίνονται παρόμοια στη διαδικασία γήρανσης όπως σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί λοιπόν στο δέρμα να παρουσιαστούν χαλάρωση, ξηρότητα ή πτυχές όσο περνάει ο καιρός. Οι παράγοντες της κληρονομικότητας και του τοκετού μπορεί να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα».

iStock

Πριν μερικά χρόνια, η χειρουργική επέμβαση ήταν η μόνη επιλογή για μια γυναίκα που ήθελε να αλλάξει την εμφάνιση και τη σφριγηλότητα του κόλπου ή των χειλέων της. Όχι πια, καθώς υπάρχουν τρόποι επιστημονικού επανασχεδιασμού της περιοχής, με ασφαλείς μη επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές (π.χ. ενίσχυση του σημείου G με ένα filler), που αφορούν την ανανέωση, τη σύσφιξη και τη βελτίωση της εμφάνισης της «ευαίσθητης» περιοχής, με ελάχιστη ενόχληση, χωρίς να χρειάζεται χρόνος ανάρρωσης».

Τι είναι η αιδιοπλαστική

Κατά την Juliana Hansen, καθηγήτρια χειρουργικής και επικεφαλής του τμήματος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, η αιδιοπλαστική είναι ως επί το πλείστον αισθητική επέμβαση, «αλλά μπορεί να είναι και λειτουργική. Μεταβάλει τα χείλη ανάλογα με το θέμα που έχει η ασθενής. Για παράδειγμα, τα κονταίνει ώστε να αφαιρέσει τον υπερβολικό ιστό που μπορεί να ενοχλεί για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους (π.χ. κατά τη διάρκεια του σεξ ή της άσκησης). Ενδέχεται να υπάρχει πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή ακόμα και ανάγκη αφαίρεσης μέρους που περιέχει καρκινικά κύτταρα στην περιοχή του κόλπου».

Τι είναι η κολποπλαστική

Η κολποπλαστική έχει ως στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης και της λειτουργίας του κόλπου. Όπως αναφέρει η Cleveland Clinic, «είναι διαδικασία κατασκευής ή επιδιόρθωσης του κόλπου που αντιμετωπίζει διάφορα ιατρικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων κολπικών τραυματισμών ή συγγενών ανωμαλιών. Οι άνθρωποι κάνουν επίσης κολποπλαστική ως μέρος της χειρουργικής επέμβασης επιβεβαίωσης φύλου, επειδή μπορεί να δημιουργήσει κόλπο και αιδοίο και να αφαιρέσει ένα πέος, το όσχεο και τους όρχεις».

Επιστρατεύεται για λειτουργικούς λόγους (σεξουαλική επαφή, ακράτεια ούρων από το τέντωμα και τη χαλάρωση των κολπικών μυών στους τοκετούς), για ιατρικούς λόγους (π.χ. ανακατασκευή μετά την ακτινοβολία για θεραπεία του καρκίνου) και για αισθητικούς λόγους (πώς φαίνεται κάτι ή πώς μας κάνει να νιώθουμε).

Προφανώς, επειδή αναφερόμαστε σε επεμβάσεις, δεν γίνεται να είναι 100% ασφαλείς. Οι κίνδυνοι ποικίλλουν ελαφρώς ανάλογα με την έκταση της επέμβασης και τον λόγο για τον οποίο γίνεται. Μερικά από τα ρίσκα περιλαμβάνουν επώδυνη επαφή, μούδιασμα ή απώλεια της αίσθησης, μόλυνση και αιμορραγία.

Τα οφέλη μετά την επέμβαση είναι η βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και της αυτοεκτίμησης. Τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση συχνά αναφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής μετά την ανάρρωση.

Exit mobile version