© PA Images/Alamy/VISUALHELLAS.GR

3 VEGAN ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ VEGANUARY

Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τη vegan διατροφή, η οργάνωση Veganuary και οι διάσημοι υποστηρικτές της προτείνουν πληθώρα συνταγών για να διευκολύνουν την προσπάθεια.

Η Veganuary είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν τη vegan διατροφή, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο (κι αν μπορούν λίγο παραπάνω). Ανάμεσα στους πρεσβευτές της είναι οι ηθοποιοί Χοακίν Φίνιξ και Μαγίμ Μπιάλικ, και η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Μπίλι Έλις.

«Αν βλέπεις τι συμβαίνει εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, αν αντιλαμβάνεσαι τη βιαιότητα του διατροφικού μας συστήματος, αν νιώθεις αβοήθητος και σκέφτεσαι "μακάρι να υπήρχε κάτι που θα μπορούσα να κάνω", υπάρχει. Δοκίμασε να γίνεις vegan αυτόν τον Ιανουάριο», λέει ο πρώτος.

«Έχεις την αίσθηση ότι θα ήθελες να στραφείς σε μια πιο υγιεινή, πιο καθαρή διατροφή, που σέβεται τα ζώα, αλλά χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες; Ρώτα, δοκίμασε πράγματα, κάνε έρευνα και πάρε αποφάσεις βασισμένες σε γεγονότα, αλλά μην υποτιμήσεις τα συναισθήματά σου. Το Veganuary είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσεις την εξερεύνηση!», δηλώνει από την πλευρά της η πρωταγωνίστρια της σειράς The Big Bang Theory.

Όσο για την Έλις, χαρακτηρίζει την αντικατάσταση του κρέατος με τρόφιμα φυτικής προέλευσης ως μια ευκαιρία που μπορούμε να δώσουμε στον πλανήτη μας, μήπως και μπορέσει να ανταπεξέλθει στις πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Veganuary με άρωμα Χόλιγουντ

Με τη βοήθεια των διάσημων υποστηρικτών της, η οργάνωση έχει δημιουργήσει κι ένα βιβλίο γεμάτο vegan συνταγές. Τρεις από αυτές σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω. Καλή επιτυχία!

iStock

Overnight oats, από τον Χάρι Κίρτον

Αν δεν τον αναγνωρίζετε με το όνομα αυτό, ίσως τον αναγνωρίσετε ως Φιν Σέλπι, τον μικρότερο γιο της οικογένειας Shelby από τη σειρά Peaky Blinders.

Υλικά

  • βρόμη ολικής άλεσης
  • 4 κ.σ. σπόροι chia
  • 4 κ.σ. λιναρόσπορος
  • 1 μπανάνα
  • κολοκυθόσποροι ή ηλιόσποροι
  • πεκάν
  • 1 κ.γ βούτυρο αμυγδάλου
  • 1 κ.σ. κομπόστα βατόμουρου
  • λίγο γάλα καρύδας

Εκτέλεση

Γεμίστε το μισό ή τα ¾ ενός γυάλινου δοχείου (1 λίτρου) με τη βρόμη, τους σπόρους chia και τους σπόρους λιναριού. Προσθέστε νερό μέχρι να σκεπαστεί η βρόμη και αφήστε το μείγμα στην άκρη για όλο το βράδυ.

Όταν έρθει η ώρα να φάτε πρωινό, μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα (π.χ. μπανάνα) και ξηρούς καρπούς (π.χ. πεκάν) της επιλογής σας, την κομπόστα, το αμυγδαλοβούτυρο και λίγο γάλα καρύδας.

iStock

Πίτσα με ραντίτσιο και λάδι τρούφας, από την Αλίσια Σίλβερστοουν

Η Αμερικανίδα ηθοποιός που οι περισσότεροι γνωρίσαμε μέσα από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο ψυχολογικό θρίλερ του 1993, Η σύγκρουση (The Crush), για τον οποίο απέσπασε και βραβείο ερμηνείας στα MTV Movie & TV Awards.

Υλικά

  • 1 ραντίτσιο (χιχόριο)
  • ελαιόλαδο
  • θαλασσινό αλάτι
  • φρέσκο πιπέρι
  • λάδι λευκής τρούφας
  • 1 βάση πίτσας (κατά προτίμηση την πιο υγιεινή επιλογή που υπάρχει διαθέσιμη)

Εκτέλεση

Κόψτε το ραντίτσιο στη μέση και μετά το κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτές λωρίδες. Ράντιστέ το με το ελαιόλαδο και το λάδι τρούφας και πασπαλίστε το με αλάτι και πιπέρι.

Αφού προθερμάνετε τον φούρνο στους 210ºC, ψήνετε τη βάση πίτσας μέχρι να ροδίσει ελαφρά (αλλά όχι να γίνει τραγανή).

Μόλις η βάση είναι έτοιμη, απλώνετε από πάνω το ραντίτσιο και ξαναβάζετε την πίτσα στον φούρνο για ακόμα 3 με 5 λεπτά. Όταν το λαχανικό αρχίσει να μαραίνεται, βγάζετε την πίτσα και την σερβίρετε.

iStock

Veganuary με #EATMEATLESS «cheese» cake φράουλας, από την Τζέιν Γκούντολ

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, η οποία έγινε γνωστή μέσα από τη μελέτη της πάνω στη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων στην Τανζανία.

Υλικά

Για τη βάση

  • 115 γρ. καρύδια
  • 90 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 60 ml λάδι καρύδας (και λίγο ακόμα για το τηγάνι)
  • 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • θαλασσινό αλάτι

Για τη γέμιση

  • 680 γρ. τόφου σκληρό
  • 340 γρ. βιολογική ζάχαρη
  • 225 ml κρέμα καρύδας
  • 120 ml λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 35 γρ. αραρούτι
  • 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  •  θαλασσινό αλάτι

Για τη μαρμελάδα

  • 450 γρ. φράουλες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
  • 100 γρ. βιολογική ζάχαρη
  • 60 ml χυμό μήλου
  • 1 κ.σ. αραρούτι
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC. Καλύπτετε μια λυόμενη φόρμα για κέικ (23 εκ.) με λάδι καρύδας.

Για να φτιάξετε τη βάση, αλέθετε τα καρύδια, προσθέτετε τα μπισκότα digestive, το λάδι καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου και ¼ κουταλάκι αλάτι και ανακατεύετε καλά. Απλώνετε και πιέζετε καλά το μείγμα στον πάτο και στα τοιχώματα της φόρμας, ώστε στα φτιάξετε τη βάση του γλυκού σας.

Ψήνετε τη βάση μέχρι να ροδίσει ελαφρά (περίπου 10 λεπτά) και στη συνέχεια την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για 10 λεπτά.

Για να φτιάξετε τη γέμιση, στραγγίζετε το τόφου και το χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει μαλακό και ομοιογενές. Προσθέτετε τη ζάχαρη, την κρέμα καρύδας, το λάδι καρύδας, το αραρούτι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τη διατροφική μαγιά, τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε καλά τα υλικά και απλώστε τα μέσα στη βάση.

Ψήνετε το γλυκό σας μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και το κέντρο να είναι ελαφρώς παχύρρευστο, αλλά όχι υγρό (75–90 λεπτά). Στη συνέχεια, το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και τέλος το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει (τουλάχιστον 3 ώρες).

Για να φτιάξετε τη μαρμελάδα, αναμειγνύετε σε μια κατσαρόλα τις φράουλες και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε τα υλικά να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς. Έπειτα, σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε τον χυμό μήλου και το αραρούτι. Μόλις οι φράουλες μαλακώσουν, ρίχνετε στην κατσαρόλα το δεύτερο μείγμα και στη συνέχεια το εκχύλισμα αμυγδάλου. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, την περιχύνετε πάνω στο cheesecake που έχει κρυώσει και έπειτα βάζετε το γλυκό στο ψυγείο.

Exit mobile version