Καρολίνα Δωρίτη

ΕΥΚΟΛΟ CRUMBLE ΒΡΟΜΗΣ ΜΕ ΑΝΑΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕΙ

Ανανάς, βρόμη και καρύδα είναι τα βασικά υλικά αυτού του πρωτότυπου vegan crumble. Είναι εύκολο και ελαφρύ, με εξωτική διάθεση και γλύκα, και μπορούμε να το σερβίρουμε είτε ως επιδόρπιο συνοδεία παγωτού, είτε ακόμα και για πρωινό!

Τον ανανά τον λατρεύω! Τον βρίσκουμε όλο τον χρόνο και ταιριάζει σε διαφόρων ειδών συνταγές, αλμυρές και γλυκές. Είναι ωραίος σε χυμούς και smoothies, σε σαλάτες, σε κέικ, μαγειρεύεται ωραία με κρέατα, ψάρια και θαλασσινά, γίνεται κομπόστα, μαρμελάδα, ζελέ και πολλά άλλα. Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι έχει μεγάλη διατροφική αξία.

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και σύμπλεγμα Β, καθώς και φυτικές ίνες και ένζυμα, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και δρα κατά των φλεγμονών, κυρίως λόγω μιας ουσίας που περιέχει, η οποία ονομάζεται βρωμελαΐνη. Η περιεκτικότητα του ανανά σε μαγγάνιο συμβάλλει στη σωστή υγεία των οστών και είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τις γυναίκες που απειλούνται από οστεοπόρωση. Είναι ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος καθώς συμβάλλει στο «κάψιμο» λίπους.

Οι καλύτεροι ανανάδες που βρίσκουμε στην Ελλάδα είναι της Κόστα Ρίκα, γι’ αυτό πάντα όταν αγοράζω ελέγχω τη χώρα προέλευσης και επιλέγω αυτούς.

Συνταγή για crumble βρόμης με ανανά και καρύδα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Vegan

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6 μερίδες

  • 500 γρ. ανανάς φρέσκος, κομμένος σε κομματάκια
  • 1 κ.γ. σπόροι chia
  • 100 γρ. αλεύρι βρόμης (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 120 γρ. νιφάδες βρόμης
  • 30 γρ. καρύδα, τριμμένη
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη, συν 1 κ.σ.
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. κάρδαμο, σε σκόνη
  • 100 ml λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • vegan παγωτό ή γιαούρτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον ανανά με τη μία κουταλιά ζάχαρη και τους σπόρους chia. Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα μικρό πυρέξ (περίπου 20x12 cm) και το στρώνουμε ομοιόμορφα.

Καρολίνα Δωρίτη

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και τις νιφάδες βρόμης, την καρύδα, το κάρδαμο και την κανέλα, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τα 100 γρ. καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε να τρίβουμε.

Δεν γίνεται ποτέ ακριβώς ζύμη, αλλά η υφή του μοιάζει με τρίμμα ζυμαριού, το οποίο πασπαλίζουμε ομοιόμορφα πάνω από τον ανανά.

Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε προαιρετικά με vegan παγωτό της επιλογής μας ή, αν θέλουμε να το σερβίρουμε για πρωινό, απλά με λίγο γιαούρτι (vegan ή μη).

Exit mobile version