Καρολίνα Δωρίτη

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΑ CINNAMON ROLLS

Η μυρωδιά από τα ρολά κανέλας που ψήνονται στον φούρνο θα σε ικανοποιήσει πριν καν έρθει η ώρα να τα γευτείς. Η προετοιμασία τους θέλει προσοχή σε κάποια σημεία, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Σε ποιον δεν αρέσουν τα μοσχομυριστά ρολά κανέλας, ειδικά όταν είναι χειροποίητα, φρέσκα και ζεστά; Αυτή είναι μια συνταγή που θέλει ακρίβεια και χρόνο. Χρειάζεται να αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για ώρα δύο φορές, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο, γιατί βγαίνουν αφράτα και λαχταριστά.

Για να γίνει σωστό το ζυμάρι και να φουσκώσει παίζει σημαντικό ρόλο το αλεύρι, που πρέπει να είναι καλής ποιότητα και να συνδυάζει αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σκληρό αλεύρι στη σχετική αναλογία. Θέλει επίσης προσοχή να μην παραζυμώσουμε, γιατί τα ρολά κανέλας θα βγουν πιο σκληρά. Μπορούμε χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά ή ακόμα και προζύμι, αν έχουμε και το προτιμάμε.

Στη γέμιση, χρησιμοποιώ μαύρη ζάχαρη, αυτή που κολλάει και μυρίζει μελάσα. Ταιριάζει τέλεια με την κανέλα και το βούτυρο, τα βασικά υλικά δηλαδή της γέμισης. Αν έχετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο καρύδι, ταιριάζει υπέροχα, ή ακόμα και κακάο ή λίγο καφέ.

Το γλάσο το φτιάχνω με τυρί μασκαρπόνε αντί για κλασικό cream cheese, γιατί προτιμώ την υφή αλλά και τη γεύση του, ενώ αποφεύγω το υπερβολικό βούτυρο χωρίς να χάνεται τίποτα σε γεύση.

Συνταγή για ρολά κανέλας

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
  • Χρόνος αναμονής: 1 ½-2 ώρες
  • Vegetarian

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 12 ρολά κανέλας

  • 240 ml γάλα πλήρες
  • 12 γρ. ξερή μαγιά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 2 μεσαία αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 140 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. μαύρη ζάχαρη (muscovado)
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 70 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (να έχει μαλακώσει)
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο

  • 150 γρ. μασκαρπόνε
  • 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (να έχει μαλακώσει)
  • ½ κ.γ. βανίλια
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσει για να μην καίει πολύ. Το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.

Πασπαλίζουμε τη μαγιά πάνω από το ζεστό γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε στο χέρι με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο.

Ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, ενώ χτυπάμε το μείγμα.

Τοποθετούμε στο μίξερ το φτερό. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τα προσθέτουμε σιγά σιγά, ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Ζυμώνουμε στο μίξερ για 10 λεπτά. Η ζύμη μας πρέπει να στέκεται σε μπάλα, αλλά να κολλάει στα χέρια όταν την πιάνουμε.

Καρολίνα Δωρίτη

Λαδώνουμε ένα μπολ. Σχηματίζουμε μπάλα με τη ζύμη και την τοποθετούμε στο μπολ. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει  για περίπου 1-1 ½ ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Καρολίνα Δωρίτη

Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια. Απλώνουμε πάνω το ζυμάρι και πάνω του πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι, για να μην κολλήσει στον πλάστη.

Καρολίνα Δωρίτη

Ανοίγουμε ένα ορθογώνιο σχήμα περίπου 35x28 εκ.

Ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα και με αυτό αλείφουμε το εσωτερικό μέρος του ζυμαριού που ανοίξαμε.

Καρολίνα Δωρίτη

Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε περίπου 12 κομμάτια πάχους 2,5-3 εκ.

Καρολίνα Δωρίτη

Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 25x15 cm και τα βάζουμε μέσα στη σειρά. Καλύπτουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30-40 λεπτά.

Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από πάνω. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε για να μην στεγνώσουν.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε να γίνει μια λεία κρέμα.

Βγάζουμε τα ρολά κανέλας από τον φούρνο και αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσουν πριν τους βάλουμε το γλάσο.

Καρολίνα Δωρίτη

Exit mobile version