Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ PANCAKE ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Εντυπωσιακό σε εμφάνιση και γεύση, εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή. Το Dutch baby pancake είναι απλώς απολαυστικό.

Θα το πω το ωραιότερο pancake του κόσμου. Ναι, βαριά κουβέντα, αλλά το εννοώ! Φαίνεται δύσκολο, όμως είναι πανεύκολο, γίνεται γρήγορα και εντυπωσιάζει τα πλήθη. Γιατί εκτός από εντυπωσιακό στην εμφάνιση είναι και πολύ απολαυστικό.

Οι ρίζες αυτού του τύπου pancake εντοπίζονται στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο ονομαζόμενο Pfannkuchen, ενώ θυμίζει και το βρετανικό Yorkshire Pudding. Πάντως, η συνταγή που γνωρίζουμε σήμερα ως Dutch baby pancake δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ περίπου από το 1900.

Το μείγμα της ζύμης γίνεται εύκολα και με απλά υλικά, όπως τα περισσότερα pancakes: αβγά, γάλα, αλεύρι και παραδοσιακά λίγη ζάχαρη. Εγώ τη ζάχαρη την αντικαθιστώ με σιρόπι σφενδάμου, που είναι και υγιεινό. Το μείγμα το χτυπάω σε μπλέντερ για να ανακατευτεί σωστά και να γίνει εντελώς λείο. Για καλύτερα αποτελέσματα, πριν το ψήσουμε (όπως και με όλα τα είδη pancake) καλό είναι να αφήσουμε τη ζύμη να σταθεί λίγο, γύρω στα 20-30 λεπτά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση της συνταγής είναι να έχουμε ένα (ιδανικά μαντεμένιο) τηγάνι το οποίο να μπαίνει και στον φούρνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει μεταλλική λαβή. Αντίθετα με άλλα pancakes, που γίνονται σε εστία, το συγκεκριμένο ψήνεται στον φούρνο σε καυτό τηγάνι, στο οποίο έχουμε προηγουμένως λιώσει λίγο βούτυρο. Ενώ ψήνεται στον φούρνο η ζύμη, φουσκώνει σαν ομελέτα και αγκαλιάζει τα τοιχώματα του τηγανιού δίνοντας στο pancake ένα σχήμα παρόμοιο με ανοιχτό μπολ.

Δεν είναι λαδερό, δεν μυρίζει αβγό και είναι αφράτο και αρκετά άγλυκο. Συνήθως σερβίρεται με σιρόπι σφενδάμου ή μαρμελάδα και φρέσκα φρούτα.

Εδώ ετοιμάζουμε μια γρήγορη πιο ρευστή «μαρμελάδα» με κατεψυγμένα σμέουρα (υπέροχα φρούτα και για κοκτέιλ) και σιρόπι σφενδάμου. Εκτός από τη σάλτσα αυτή, σερβίρουμε το pancake με κομμένη μπανάνα, φρέσκα σμέουρα και μύρτιλα, ψιλοκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα. Αν μας αρέσει γλυκό και πιο υγρό, το περιχύνουμε και με επιπλέον σιρόπι σφενδάμου.

Είναι ιδανικό για brunch, μοιράζεται εύκολα αφού κόβεται σαν πίτσα και θα γίνει η νέα σου εμμονή!

Συνταγή για Dutch Baby Pancake με φρούτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος αναμονής: 25 λεπτά
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Vegetarian

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6

  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 130 ml γάλα
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 3 αβγά
  • 30 γρ. βούτυρο

Για τη γρήγορη «μαρμελάδα» με σμέουρα, χωρίς ζάχαρη

  • 150 γρ. σμέουρα, κατεψυγμένα
  • 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • ½ κ.γ. κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • καρύδι, ψιλοκομμένο
  • φρέσκα σμέουρα
  • φρέσκα μύρτιλα
  • μπανάνα, κομμένη σε φέτες
  • σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)
  • κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπλέντερ ή μούλτι το γάλα, τα αβγά, το αλεύρι, το σιρόπι σφενδάμου, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν και το μείγμα μας να γίνει λείο και αρκετά ρευστό. Αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 20-30 λεπτά.

Καρολίνα Δωρίτη

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη «μαρμελάδα».

Βάζουμε τα σμέουρα όπως είναι από την κατάψυξη σε ένα κατσαρολάκι. Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσουν να λιώνουν, ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν και προσθέτουμε το σιρόπι, τη βανίλια και την κανέλα.

Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύοντας σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα φρούτα και να θυμίζει μια σχετικά ρευστή μαρμελάδα. Αφήνουμε στην άκρη και τη διατηρούμε ζεστή.

Καρολίνα Δωρίτη

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε το μαντεμένιο τηγάνι στη μεσαία σχάρα του φούρνου και προθερμαίνουμε για περίπου 5-10 λεπτά.

Βγάζουμε προσεκτικά το τηγάνι από τον φούρνο. Προσθέτουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντάς το να λιώσει μέσα στο καυτό τηγάνι και κουνώντας το περιμετρικά για να απλωθεί παντού και στα τοιχώματά του.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ μέσα στο τηγάνι και πάλι κουνώντας το το απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε γρήγορα στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να δημιουργήσει αυτό το χαρακτηριστικό το σχήμα αλλά και να ροδίσει όμορφα.

Καρολίνα Δωρίτη

Το βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως το περιχύνουμε με τη ζέστη «μαρμελάδα». Αν θέλουμε προσθέτουμε και σιρόπι σφενδάμου. Πασπαλίζουμε με κανέλα, προσθέτουμε τα φρούτα και τέλος τα καρύδια.

Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε αμέσως.

Exit mobile version