Καρολίνα Δωρίτη

ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

Αν αυτά τα μηλοπιτάκια σου φαίνονται τόσο όμορφα, που θα λυπάσαι να τα φας, μάθε πως είναι τόσο νόστιμα –και με τόση λίγη ζάχαρη– που θα είναι δύσκολο να αντισταθείς.

Συνταγές για μηλόπιτες και μηλοπιτάκια κυκλοφορούν σε άπειρες παραλλαγές. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που τα μήλα είναι στην εποχή τους, είναι ευκαιρία να τα απολαύσουμε με διάφορους τρόπους.

Όσον αφορά στα γλυκά, πάντα ψάχνω τρόπους να τα κάνω πιο υγιεινά και φυσικά νόστιμα. Η μειωμένη ζάχαρη είναι το πρώτο που κοιτάω. Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ ελάχιστη. Τα μήλα είναι από μόνα τους γλυκά, ενώ προσθέτω και μια μαρμελάδα με μειωμένη ζάχαρη για επιπλέον γεύση σε αυτό απλό κατά τα άλλα γλυκό.

Δεν βάζω άλλο γλυκαντικό στοιχείο στα μηλοπιτάκια πλην της μαρμελάδας, μόνο στο τέλος τα πασπαλίζω από πάνω με λίγη άχνη, κι αυτό προαιρετικά. Χρησιμοποιώ εδώ μαρμελάδα φρούτα του δάσους, αλλά ταιριάζει πολύ και η μαρμελάδα βερίκοκο. Όταν τα βερίκοκα είναι στην εποχή τους, μπορούμε να φτιάξουμε δική μας μαρμελάδα με σπόρους chia, αλλά μπορούμε να βρούμε και έτοιμη χωρίς καθόλου ζάχαρη, με φρουκτόζη ή στέβια).

Η μόνη προσοχή που χρειάζεται να δώσουμε –και αυτός είναι ο μόνος βαθμός δυσκολίας εδώ– είναι το τύλιγμα για να γίνουν τα μηλοπιτάκια μας όμορφα σαν τριαντάφυλλα.

Καρολίνα Δωρίτη

Προσέχουμε να μην είναι βρεγμένα τα μήλα, γιατί θα βραχεί η σφολιάτα και θα χαλάσει το σχήμα τους. Τα τοποθετούμε κατά μήκος της κάθε λωρίδας ζύμης, αφήνοντάς τα να προεξέχουν λίγο από πάνω, για να σχηματιστεί λουλούδι. Τυλίγουμε προσέχοντας τα μήλα να συγκρατούνται από τη ζύμη και τα ψήνουμε μέσα σε φόρμες για μάφιν, ώστε να κρατηθεί σωστά το σχήμα τους.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι vegetarian, αλλά μπορεί να γίνει σε vegan εκδοχή, αν χρησιμοποιήσουμε vegan σφολιάτα.

Συνταγή για μηλοπιτάκια σαν τριαντάφυλλα

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Vegetarian / Vegan (με την ανάλογη σφολιάτα)

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 8 ατομικά μηλοπιτάκια

  • 2 μήλα
  • ½ λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5-6 γαρίφαλα
  • 1 φύλλο σφολιάτας, ξεπαγωμένο
  • 4-5 κ.γ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φρούτα του δάσους, χωρίς ή με μειωμένη ζάχαρη
  • λάδι για τη φόρμα (ή βούτυρο, αν δεν μας απασχολεί να είναι vegan)
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
  • κανέλα σκόνη (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Αφήνουμε τα μήλα με τη φλούδα, για να δείχνουν καλύτερα στο τέλος. Κόβουμε τα μήλα στη μέση και αφαιρούμε το κέντρο με το κοτσάνι και τα κουκούτσια.

Κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φετούλες (μισοφέγγαρα).

Καρολίνα Δωρίτη

Για να μη μαυρίσουν, τα αμέσως μόλις τα κόψουμε τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τις φέτες λεμονιού.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα και λίγο από το νερό με τα λεμόνια, τόσο όσο να καλυφθεί όλος ο πάτος του τηγανιού.

Μόλις ζεσταθεί το νερό, προσθέτουμε τα μήλα λίγα-λίγα και τα σιγοψήνουμε για 1-2 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσουν για να είναι ευλύγιστα, αλλά να κρατάνε το σχήμα τους.

Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε πιάτο.

Καρολίνα Δωρίτη

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μήλα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα με ένα κουτάλι σούπας.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας σε έναν πάγκο εργασίας και, αν χρειαστεί, το δουλεύουμε λίγο με τον πλάστη. Κόβουμε τη σφολιάτα σε 8 λωρίδες πλάτους 5 εκατοστά περίπου.

Καρολίνα Δωρίτη

Λαδώνουμε/βουτυρώνουμε μια φόρμα για μάφιν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Πάνω σε κάθε λωρίδα σφολιάτας, απλώνουμε κατά μήκος με ένα κουταλάκι περίπου ½ κ.γ. μαρμελάδα.

Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε στην επάνω πλευρά της κάθε λωρίδας τις φετούλες του μήλου έτσι, ώστε η μια να εφάπτεται στην άλλη, αφήνοντας μόνο ένα μικρό κενό στην αρχή και το τέλος της κάθε λωρίδας για να κλείνει καλύτερα.

Καρολίνα Δωρίτη

Ρολάρουμε προσεκτικά τη ζύμη αγκαλιάζοντας τα φύλλα, σχεδόν κάνοντας «χωνάκια», με τα μήλα να σχηματίζουν λουλούδι στο επάνω μέρος.

Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια προσεκτικά μέσα στις λαδωμένες εσοχές της φόρμας.

Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή σχάρα του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Τα βγάζουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού από τις φόρμες και μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και σερβίρουμε. Ταιριάζουν πολύ ωραία και με παγωτό βανίλια.

Exit mobile version