Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ

Το σώμα μας έχει μια προγραμματισμένη λειτουργία για να φιλτράρει και να απομακρύνει όλα τα «άχρηστα», που δεν σταματά ποτέ. Ποιος ακριβώς είναι ο φυσικός αποτοξινωτικός μηχανισμός του οργανισμού μας;

H αποτοξίνωση είναι μία απολύτως φυσιολογική, απαραίτητη και αδιάκοπη λειτουργία του οργανισμού. Έχει ως στόχο την απομάκρυνση των παραπροϊόντων του μεταβολισμού και άλλων ουσιών που είναι άχρηστες και ενίοτε τοξικές για το ανθρώπινο σώμα. 

Το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο, οι πνεύμονες, το λεμφικό σύστημα και το δέρμα είναι τα όργανα που έχουν αναλάβει αυτήν τη σημαντική εργασία. Λειτουργούν εντατικά και με ακρίβεια για να διατηρήσουν τη βιοχημική και μεταβολική ισορροπία του σώματός μας, εκτός εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που εμποδίζει την ομαλή τους λειτουργία.

Πώς παράγονται οι τοξίνες

Το ανθρώπινο σώμα προσλαμβάνει το φαγητό, το αφομοιώνει και το μετατρέπει σε ενέργεια. Το σύνολο αυτών των διεργασιών ονομάζεται μεταβολισμός. Κατά τον μεταβολισμό παράγονται ορισμένες ουσίες οι οποίες πρέπει να εξουδετερωθούν και να απομακρυνθούν. Αν παραμείνουν στο σώμα και δεν αποβληθούν μπορεί να μετατραπούν σε τοξίνες.  

Τοξίνες είναι όλες εκείνες οι ουσίες που δεν έχουν καμία απολύτως διατροφική αξία για τον οργανισμό. Αντιθέτως, η μακροχρόνια παρουσία τους στον οργανισμό μας μπορεί να τον βλάψει. 

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται

Οι τοξίνες χωρίζονται σε ενδογενείς και εξωγενείς. Ενδογενείς είναι οι τοξίνες που περιγράψαμε παραπάνω, υποπροϊόντα δηλαδή του μεταβολισμού τα οποία αυξάνονται σε καταστάσεις έντονου οξειδωτικού και φλεγμονώδους στρες. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και τα υποπροϊόντα της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό και κυρίως στο έντερο (χλωρίδα).

Αποτοξίνωση
Ελένη Καστρινογιάννη

Οι εξωγενείς τοξίνες είναι εκείνες που προσλαμβάνονται από το περιβάλλον μέσω της τροφής, του νερού/ποτού, της αναπνοής ή του δέρματος. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε αμέτρητες εκθέσεις σε χημικές ενώσεις και μικροσωματίδια που βρίσκονται στον αέρα, στο νερό, στα τρόφιμα, στις συσκευασίες, ακόμη και σε κάποια προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Αναφέρεται ότι αυξάνονται συνεχώς οι ξένες προς το σώμα μας ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, την πέψη, την ενέργεια, τη νοητική διαύγεια, το άγχος και το δέρμα.

Επιστημονικές έρευνες εξετάζουν τη σχέση μεταξύ ορισμένων τοξινών και της χρόνιας φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες και των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ακόμη και στη διατροφή μας υπολογίζεται ότι το 72% των θερμίδων προέρχεται από τροφές που δεν υπήρχαν κατά την εξέλιξη του ανθρώπου, δηλαδή ξένες προς το σώμα μας και τον προγραμματισμό των γονιδίων μας. Είναι επόμενο, λοιπόν, η κατάσταση αυτή να επιβαρύνει όλο και περισσότερο τους μηχανισμούς άμυνας, προσαρμογής και αποτοξίνωσης του οργανισμού.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.  

Τα όργανα που αναλαμβάνουν την αποτοξίνωση

Από την πρώτη στιγμή που επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στο σώμα, τα αρμόδια όργανα αποτοξίνωσης αναλαμβάνουν δράση. Αυτά τα όργανα φιλτράρουν, διασπούν, απενεργοποιούν και αποβάλλουν ουσίες όπως προϊόντα πέψης, φάρμακα, αλκοόλ, βακτήρια, βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες που προαναφέρθηκαν. 

Το συκώτι

Αποτελεί το κύριο όργανο που διασπά και απενεργοποιεί τις επιβλαβείς ουσίες (ενδογενείς και εξωγενείς τοξίνες), μέσω πολύπλοκων ενζυμικών αντιδράσεων, με σκοπό να εξουδετερώσει τη δραστικότητά τους και να διευκολύνει την απομάκρυνσή τους την οποία θα αναλάβουν τα άλλα όργανα της αποτοξίνωσης.

Τα νεφρά

Φιλτράρουν τα απόβλητα και τις τοξίνες μέσω των ούρων. Οι λεμφαδένες του λεπτού εντέρου εντοπίζουν τις βλαβερές ουσίες και εμποδίζουν την απορρόφησή τους από το αίμα, ενώ το παχύ έντερο αναλαμβάνει την τελική απομάκρυνση όλων των αποβλήτων που προκύπτουν από τη χολή, την πέψη των τροφών και τη λειτουργία των βακτηρίων συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων και της περίσσειας ορμονών.

Το αναπνευστικό σύστημα

Εμποδίζει την είσοδο σωματιδίων και μικροοργανισμών με το προστατευτικό φράγμα των τριχών και της βλέννας και απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) με την εκπνοή.

Το δέρμα

Δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα που προστατεύει από μικροοργανισμούς και πολλές τοξίνες και συγχρόνως συμμετέχει στη διαδικασία αποτοξίνωσης μέσω της εφίδρωσης. Επιπλέον, ο ιδρώτας και το σάλιο, δρουν αμυντικά αποτρέποντας τη διείσδυση τοξινών και βακτηρίων στο σώμα.

ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ 72% ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΞΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Η αποτοξίνωση γίνεται σε 3 φάσεις

Τροποποίηση: Το σώμα προσδιορίζει τις βλαβερές ουσίες και τις απενεργοποιεί μέσω πολύπλοκων ενζυματικών αντιδράσεων. 

Εξουδετέρωση: Οι βλαβερές ουσίες αιχμαλωτίζονται και καθίστανται διαλυτές, προκειμένου να μπορέσει να τις επεξεργαστεί περαιτέρω το σώμα. 

Αποβολή: Τα τελικά προϊόντα αποβάλλονται από τα αρμόδια όργανα. 

Μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποτοξίνωση;

Το ανθρώπινο σώμα είναι συνεχώς εκτεθειμένο στις τοξίνες και γι’ αυτό είναι μαθημένο να τις αποβάλλει. Πλην όμως, αν προσλαμβάνουμε πολλές επεξεργασμένες τροφές, επιβαρυμένες με επιβλαβή συστατικά, καταναλώνουμε υπερβολικό αλκοόλ ή πολλά φάρμακα ή είμαστε εκτεθειμένοι σε ρυπογόνους παράγοντες, τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με τη δουλειά της αποτοξίνωσης, επιβαρύνονται. 

Όταν λοιπόν μιλάμε για αποτοξίνωση, ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τα όργανα αποτοξίνωσης που διαθέτει το σώμα μας να λειτουργήσουν χωρίς επιβάρυνση. Με άλλα λόγια, να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα. 

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να τροφοδοτήσουμε τα όργανα και τα συστήματα της αποτοξίνωσης με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους. Προτιμούμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, όπως χόρτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα, και αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εστιάζουμε στους σύνθετους υδατάνθρακες, τα υγιή λιπαρά και τις πρωτεΐνες. Ο περιορισμός των τροφίμων που έχουν πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά και άλλα συστατικά, τα οποία μαζί με το αλκοόλ «αποσπούν» την προσοχή του ήπατος από τη φυσιολογική του λειτουργία, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της διαδικασίας της αποτοξίνωσης συνολικά.

Η Δέσποινα Κομνηνού είναι γιατρός με ειδίκευση στη Διατροφή, Διδάκτωρ Βασικής Παθολογίας στο New York Medical College των ΗΠΑ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.