iStock

ΠΟΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ (ΠΡΟ)ΕΦΗΒΙΚΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Αν ανησυχείς που το παιδί σου ζητάει ή αγοράζει με το χαρτζιλίκι του όποια προϊόντα βλέπει στο TikTok, μάθε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί να επιλέγει και τι να αποφεύγει.

Καταθέτοντας τη δική της μαρτυρία σε ένα άρθρο του Observer για την εμμονική ενασχόληση με το skincare, η δερματολόγος Δρ. Sasha Doat περιγράφει προβληματισμένη την περίπτωση ενός 12χρονου κοριτσιού: «Ήρθε στο ιατρείο μου για ένα δερματικό πρόβλημα και μου ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τουλάχιστον 40 προϊόντα, τα οποία κοστίζουν όσο οι διακοπές μιας οικογένειας. Μου είπε ότι οι συνομήλικές της έχουν αγοράσει τα ίδια προϊόντα και ότι τα έχουν δει στο TikTok. Η μητέρα της αναγκάστηκε να της τα αγοράσει. Δεν ήθελε να αισθάνεται η κόρη της αποκλεισμένη από κάτι που κάνουν τα συνομήλικα παιδιά».

Παρόμοια περιστατικά με παιδιά στην εφηβεία, αγόρια και κορίτσια, που εμφανίζουν δερματικά προβλήματα επειδή χρησιμοποιούν ισχυρά συστατικά εντελώς ακατάλληλα για το δέρμα τους, αναφέρονται όλο και περισσότερο από τους ειδικούς. Γι’ αυτό η πολιτεία της Καλιφόρνια φέρνει νόμο που απαγορεύει την πώληση καλλυντικών με συγκεκριμένα αντιγηραντικά συστατικά σε άτομα κάτω των 18, ενώ μεγάλη αλυσίδα στη Σουηδία εφαρμόζει ήδη την απαγόρευση της πώλησης αντιγηραντικών προϊόντων σε άτομα κάτω των 15 ετών.

Μπορεί το skincare να είναι ένα διασκεδαστικό χόμπι για τα παιδιά (προ)εφηβικής ηλικίας και η αλληλεπίδρασή τους με την κοινότητα του #BeautyTok να τους δημιουργεί την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα, αλλά πρέπει να λαμβάνεται κάθε προφύλαξη και να υπάρχει ενημέρωση από τους γονείς για πιθανούς κινδύνους.

προεφηβική επιδερμίδα
iStock

Ποια συστατικά είναι ακατάλληλα για το εφηβικό δέρμα

Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι η ρετινόλη. Είναι ένα συστατικό που δεν το «σηκώνουν» ακόμα και οι ενήλικες επιδερμίδες, ενώ η βασική της δράση, η αντιγηραντική, είναι εντελώς αχρείαστη για τις προεφηβικές και εφηβικές επιδερμίδες. Η λίστα με τα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ερεθισμό στο προ(εφηβικό) δέρμα περιλαμβάνει επίσης τη βιταμίνη C, τη νιασιναμίδη σε διψήφια συγκέντρωση και τα AHAs και τα BHAs, τα οποία κάνουν χημική απολέπιση. Επειδή τα παιδιά δεν πρόκειται ποτέ να διαβάσουν τις ετικέτες και δεν καταλαβαίνουν πώς ακριβώς λειτουργούν τα συστατικά (και κανείς στο TikTok δεν πρόκειται να τους τα αναλύσει όλα αυτά), εναπόκειται στους γονείς να το κάνουν και να εξηγήσουν γιατί τα συγκεκριμένα συστατικά πρέπει να αποφεύγονται.

Οι δερματολόγοι συστήνουν επίσης να αποφεύγονται για παν ενδεχόμενο τα προϊόντα με άρωμα. Όπως θα διαβάσεις και εδώ, υποστηρίζουν ότι για την περιποίηση του προσώπου, του λαιμού και των ματιών πρέπει γενικά να χρησιμοποιούμε καλλυντικά προϊόντα χωρίς ή με ελάχιστες αρωματικές ουσίες, συνθετικές και φυσικές (γιατί και οι φυσικές μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις). Επειδή οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν ποιες ακριβώς αρωματικές ουσίες περιλαμβάνονται σε μια σύνθεση, η ασφαλέστερη επιλογή είναι τα προϊόντα με τον χαρακτηρισμό «fragrance-free».

Τέλος, πρέπει να αποφεύγονται για την περιποίηση της (προ)εφηβικής επιδερμίδας τα φυσικά scrubs με σπόρους ή φλοιούς (βλέπουμε και πάλι ότι το φυσικό δεν είναι απαραίτητα καλό) και οι επιφανειοδραστικές ουσίες που αναφέρονται στις συνθέσεις με τις ονομασίες «sodium laureth», «lauryl sulfate» και «cocamidopropyl betaine» – όλα αυτά είναι σκληρά και ερεθιστικά για το δέρμα, γιατί αφαιρούν από τον επιδερμιδικό φραγμό τα φυσικά του έλαια και τον ξηραίνουν.

προεφηβική επιδερμίδα
iStock

Ποιες είναι οι ασφαλέστερες επιλογές για την (προ)εφηβική επιδερμίδα

Αν και, όπως ανέφερα, τα οξέα είναι προτιμότερο να μην περιλαμβάνονται σε μια ρουτίνα περιποίησης αυτών των ηλικιών, το υαλουρονικό οξύ αποτελεί εξαίρεση: είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό συστατικό, από το οποίο ωφελούνται ιδιαίτερα οι ξηρές, ευαίσθητες και ακνεϊκές επιδερμίδες. Παρόμοια, η νιασιναμίδη σε μονοψήφια συγκέντρωση είναι καταπραϋντική και βοηθητική στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος και στην αντιμετώπιση της ακμής, της ροδόχρου νόσου και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Άλλα συστατικά που θεωρούνται ασφαλή για τις (προ)εφηβικές επιδερμίδες είναι η αλόη βέρα και τα έλαια (χοχόμπα, αργκάν, καρύδας).

Όσο για το αντηλιακό, η εφαρμογή του είναι μια συνήθεια που πρέπει να μαθαίνεται από πολύ νεαρή ηλικία. Η Δρ. Sheilagh Maguiness, μέλος της αμερικανικής Εταιρείας Παιδιατρικής Δερματολογίας, αναφέρει: «Προτείνω για τα παιδιά τα αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου (σ.σ. τα λεγόμενα φυσικά φίλτρα) και όχι με χημικά φίλτρα. Συμβουλεύω επίσης να αποφεύγουν τα αντηλιακά που εφαρμόζονται με ψεκασμό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να τα εισπνεύσει και να μην τα εφαρμόσει ομοιόμορφα».

Γενικά, αν το παιδί έχει κανονική επιδερμίδα και δεν αντιμετωπίζει κάποιο δερματικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα με τη συμβουλή δερματολόγου, η βασική συμβουλή που μπορείς να του δώσεις είναι να φροντίζει την υγεία της επιδερμίδας του και όχι να ψάχνεται για ατέλειες. Αυτό μπορεί να το πετύχει με προϊόντα που είναι ήπια και απαλλαγμένα από άρωμα, οινόπνευμα και άλλες ύποπτες ουσίες, καθώς και με βασικές ρουτίνες που δεν περιλαμβάνουν πολλά βήματα. Μπορείς να το καθοδηγήσεις να μάθει να συμβουλεύεται τη βάση του Environmental Working Group, που σκανάρει χιλιάδες προϊόντα για τοξικές ουσίες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.