Scott A Garfitt/Invision/AP Photos

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΙΖΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΣΧΕΙ Η LOLA YOUNG;

Ένα κορίτσι με υπέροχη φωνή, σπουδαίο ταλέντο και αρκετές ψυχικές διακυμάνσεις. Η Lola Young παρομοιάζεται με την Amy Winehouse, αλλά είναι σίγουρα διαφορετική.

Είναι κάπως συνηθισμένο να συναντάς καλλιτέχνες με ψυχικά προβλήματα, εξαρτήσεις και διαταραχές, ειδικά στον χώρο της μουσικής και του τραγουδιού. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει αρχίσει να συνηθίζεται τα όποια προβλήματα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η 24χρονη Βρετανίδα pop star Lola Young, το νέο αστέρι της ποπ σκηνής, που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη στο τραγούδι της «Messy», είναι μια γνήσια εκπρόσωπος της γενιάς Ζ που δεν διστάζει να δείξει το ευάλωτο κομμάτι του χαρακτήρα της.

Η Young προέρχεται από μια δημιουργική οικογένεια – η θεία της, Julia Donaldson, είναι η συγγραφέας του The Gruffalo, ενώ ο πατέρας της έκανε βραδιές salsa με τη μητέρα της– και φοίτησε στο Brit School. Στη συνέχεια, αφού την ανέλαβε ο παραγωγός της Amy Winehouse, κατάφερε να φτάσει υποψήφια για δύο BRIT Awards, ενώ τα streams του «Messy» στο Spotify ξεπέρασαν τρανταχτά ονόματα όπως της Lady Gaga.

Τι συμβαίνει στη Lola Young;

Όλοι πλέον μιλούν για μια καλλιτέχνιδα του ίδιου μεγέθους με τη Winehouse και την Adele, αλλά εκείνη προτιμάει να μιλάει για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει... Σε συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι διαγνώστηκε με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή σε ηλικία 17 ετών: «Έχω ιστορικό στην οικογένεια – ο θείος μου από την πλευρά του μπαμπά μου είχε σχιζοφρένεια και ο αδελφός της μαμάς μου είχε κατάθλιψη», είχε πει.

Lola Young
Scott A Garfitt/Invision/AP Photos

Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, έδωσε και μια πιθανή εξήγηση: «Κάπνιζα χόρτο για να ξεπεράσω ένα τραύμα από την παιδική μου ηλικία. Αλλά το χόρτο είναι ψυχοδραστικό και όταν έχεις ήδη μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, μπορεί να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλο».

Η Young έχει πει ότι περνάει από περιόδους κατάθλιψης όπου δεν μπορεί να είναι λειτουργική και από φάσεις μανίας όπου είναι εξαιρετικά παραγωγική, ως αποτέλεσμα της περίσσειας ντοπαμίνης που «ξεκλειδώνει» ένα συνήθως απρόσιτο μέρος της φαντασίας της, εντείνοντας τις αισθήσεις και την περιέργειά της.

Πρόσφατα, δήλωσε ότι παίρνει μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε ασθενείς με ΔΕΠΥ και νιώθει πολύ καλύτερα: «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να σπάσουμε το στίγμα της λήψης φαρμάκων για την ψυχική υγεία. Αν έχεις μια καρδιακή πάθηση, εύκολα θα πάρεις φάρμακα. Επομένως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σωματική και η ψυχική υγεία αντιμετωπίζονται ισότιμα».

Τι είναι η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή;

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα συμπτωμάτων σχιζοφρένειας, όπως ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες, και συμπτώματα διαταραχής της διάθεσης, όπως κατάθλιψη, μανία και μια ηπιότερη μορφή μανίας που ονομάζεται υπομανία.

Lola Young
Scott A Garfitt/Invision/AP Photos

Οι δύο τύποι σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής είναι:

  • Ο διπολικός τύπος, ο οποίος περιλαμβάνει περιόδους υπομανίας ή μανίας και μερικές φορές μείζονα κατάθλιψη.
  • Ο καταθλιπτικός τύπος, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο μείζονες καταθλιπτικές περιόδους.

Η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους διαφορετικά, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, αισθάνονται και ενεργούν, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δυσκολέψει τη λειτουργικότητα του ατόμου στην εργασία, στο σχολείο και στις κοινωνικές συναναστροφές του.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αυταπάτες, δηλαδή ψευδείς, σταθερές πεποιθήσεις, παρά τα γεγονότα που δείχνουν ότι δεν είναι αληθινές.
  • Ψευδαισθήσεις, όπως το να ακούει κανείς φωνές ή να βλέπει πράγματα που οι άλλοι δεν παρατηρούν.
  • Αποδιοργανωμένη σκέψη και ομιλία.
  • Παράξενη συμπεριφορά.
  • Συμπτώματα κατάθλιψης, όπως αίσθημα κενού, λύπης ή ματαιότητας.
  • Περιόδους μανιακής διάθεσης, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη ανάγκη για ύπνο.
  • Δυσκολίες στην εργασία, στο σχολείο ή στις κοινωνικές συναναστροφές.
  • Προβλήματα διαχείρισης προσωπικής φροντίδας.

Ένα τραγούδι για τη ΔΕΠΥ, από ένα ιδιαίτερο κορίτσι

Το «Messy» παρουσιάζεται από τη δημιουργό του ως ένας ύμνος στο ADHD, «εκφράζει απόλυτα όλα όσα ένιωσα στην τελευταία μου σχέση», έχει πει. Για τη σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και σχιζοειδούς διαταραχής, έρευνα από το 2015 δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ τους.

Τόσο η ΔΕΠΥ όσο και η σχιζοφρένεια μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη και την προσοχή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι δύο διαταραχές μπορεί να συνυπάρχουν. Φυσικά, υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές, αλλά η ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες μορφές ψύχωσης, οι οποίες ενδέχεται να προκληθούν από συγκεκριμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως τα ναρκωτικά.

Αν αυτό συνέβη στην περίπτωση της Lola Young δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Εκείνο που μπορούμε να γνωρίζουμε είναι ότι έχει μια υπέροχη φωνή και μια τρικυμιώδη προσωπικότητα...

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.