ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ
Κι όμως, αποκλείεται να μην την έχεις παρατηρήσει είτε σε σένα τον ίδιο, είτε στους γύρω σου. Η συνήθεια αυτή μπορεί να είναι ο ένοχος που κρύβεται πίσω από τον πόνο που νιώθεις στον αυχένα.
Το πόσο επιβαρυντικός για την υγεία είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής θα πρέπει πλέον να το έχεις καταλάβει. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο έγκυρα άρθρα που εστιάζουν στο συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, το βρετανικό NHS αναφέρει ότι το να κάθεται κανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα φαίνεται να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Βέβαια, η παρατεταμένη καθιστική ζωή δεν κάνει μόνο αυτό. Αν περνάς τη μέρα σου σε ένα γραφείο μπροστά σε μια οθόνη όπως εγώ, τότε ο πόνος σε μέση, γόνατα ή αυχένα δεν σου είναι άγνωστος. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να κάθεσαι για πάνω από έξι ώρες την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στον αυχένα.
Σε ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι συγγραφείς εξέτασαν δεδομένα από έρευνες που περιλάμβαναν περισσότερους από 43.000 συμμετέχοντες από 13 χώρες. Ως καθιστική συμπεριφορά ορίστηκε η δραστηριότητα από καθιστή θέση τις ώρες που τα άτομα ήταν ξύπνια και η οποία απαιτεί χαμηλή ενεργειακή δαπάνη, όπως συμβαίνει π.χ. κατά τη χρήση οθονών (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές ή τηλεόραση).
Ποια οθόνη συνδέεται περισσότερο με τον πόνο στον αυχένα;
Όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν έχουν όλες οι οθόνες την ίδια επιβαρυντική δράση. Μπορείς να μαντέψεις ποιες είναι οι χειρότερες; Μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας (ή οπουδήποτε αλλού) θα σου δώσει την απάντηση: Η χρήση κινητών τηλεφώνων αναδείχθηκε ως η πιο επικίνδυνη μορφή αυτής της συμπεριφοράς, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης πόνου στον αυχένα κατά 82%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη χρήση υπολογιστών ήταν 23%, ενώ η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν παρουσίασε σημαντικό κίνδυνο.
Επίσης, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι συμμετέχοντες καθισμένοι, τόσο περισσότερο κινδύνευαν από πόνο στον αυχένα. Σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν καθιστική συμπεριφορά, το καθισιό για τέσσερις ώρες ημερησίως αύξανε τον κίνδυνο κατά 45%, ενώ για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα ο κίνδυνος αυξανόταν σχεδόν κατά 88%.
Οι οθόνες μάς αλλάζουν
Η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έχει επιφέρει αλλαγές στις εργασιακές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενισχύοντας την καθιστική ζωή. Συχνά σκύβουμε το κεφάλι και καμπουριάζουμε όταν τις χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, το ίδιο κάνουμε και όταν απλά στεκόμαστε ή περπατάμε. Πόσες φορές σε έχει κουτουλήσει κάποιος που περπατά με το κεφάλι «χωμένο» στο κινητό του; Πόσες φορές έχεις φρενάρει γιατί κάποιος πεζός διέσχισε τον δρόμο χωρίς να ξεκολλήσει το βλέμμα από την οθόνη; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι συνήθειες αυτές μπορούν να προκαλέσουν διαρκή ένταση στους μυς του αυχένα και του άνω μέρους της πλάτης, οδηγώντας σε διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, ιδίως στην περιοχή του αυχένα.
Αφού διάβασα την έρευνα αυτή, μου ήρθε στο νου το παρακάτω σκίτσο ενός αγαπημένου illustrator, του Steve Nelson. Αν το όνομα δεν σου λέει κάτι, ίσως έχεις δει στα κοινωνικά δίκτυα τη σειρά κόμικς που δημιουργεί με το όνομα twonks.