ΠΟΙΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΔΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ;
Θα το βρεις ως έλαιο μαύρου κύμινου ή μαύρων σπόρων και θα το χρησιμοποιήσεις όχι μόνο για να δυναμώσεις το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σου, αλλά και για την επιδερμίδα σου.
Η κοσμετολογία πάντα ανατρέχει στις αρχαίες πηγές για να εντοπίσει φυτά που μπορεί να αξιοποιήσει στην περιποίηση της επιδερμίδας και, φυσικά, βρίσκει θησαυρούς. Ένας από αυτούς είναι το (ποώδες) φυτό Nigella Sativa, που ευδοκιμεί στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία. Για τους μαύρους σπόρους του φυτού, που μπορεί να τους έχεις ακούσει ως μαύρο κύμινο, μαυροκούκι ή μαύρο σπόρο, υπάρχουν αναφορές στον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη λόγω της ιδιότητάς τους να θεραπεύουν τους πονοκεφάλους, τους πόνους των δοντιών, τη γρίπη και τα εντερικά παράσιτα. Ο ίδιος ο Μωάμεθ φέρεται να είπε ότι «στον μαύρο σπόρο υπάρχει η θεραπεία για κάθε ασθένεια», ενώ τέτοιοι σπόροι βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών.
Η σύγχρονη βιβλιογραφία δεν πάει πίσω στην αναγνώριση της θεραπευτικής δύναμής τους. Έχει αποδειχθεί ότι το μαύρο κύμινο σταματάει τον βήχα, θεραπεύει τα γαστρικά έλκη, προστατεύει το ήπαρ και το γαστρεντερικό σύστημα, επιβραδύνει την ανάπτυξη των κακοήθων όγκων, βελτιώνει τη μνήμη.
Τρεις δράσεις του φαίνεται να είναι εκείνες που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον της κοσμετολογίας: η αντιοξειδωτική, η αντιβακτηριδιακή και η αντιφλεγμονώδης. Αυτό όμως που κάνει το έλαιο του μαύρου κύμινου ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους άντρες είναι ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την τριχόπτωση!
Πόσο βάσιμη είναι η αποτελεσματικότητα του μαύρου κύμινου στην τριχόπτωση
Μπορεί να έχεις ακούσει και δοκιμάσει διάφορους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, αλλά γενικά δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των περισσότερων από αυτούς. Συγκεκριμένα, όμως, για το μαύρο κύμινο έχουν διεξαχθεί κάποιες έρευνες που, αν και περιορισμένης κλίμακας, έχουν δώσει ενθαρρυντικά ευρήματα. Στην πρώτη από αυτές, ένα έλαιο από μαύρο κύμινο και άλλα συστατικά περιόρισε την τριχόπτωση σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 17 έως 40 ετών. Στη δεύτερη, ένα μείγμα ελαίου καρύδας και εκχυλίσματος μαύρων σπόρων ενίσχυσε την ανάπτυξη της τρίχας, ενώ σε τρίτη έρευνα αποκλειστικά σε γυναίκες που παρουσίαζαν τελογενή αλωπεκία, το έλαιο του μαύρου κύμινου αύξησε την πυκνότητα και το πάχος της τρίχας στο 70% των συμμετεχουσών.
Τα προφανή μειονεκτήματα αυτών των ερευνών είναι ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο του στα πειραματικά σκευάσματα που δοκιμάστηκαν, καθώς και ότι η μία από τις έρευνες πραγματοποιήθηκε μόνο σε γυναικείο δείγμα. Παρ’ όλα αυτά, επειδή το συγκεκριμένο έλαιο δεν είναι τοξικό και η χρήση του δεν έχει κάποια σοβαρή παρενέργεια (πέρα από τη δερματίτιδα εξ επαφής, που θα την αποφύγεις με ένα patch test), μπορείς άνετα να το δοκιμάσεις στα δικά σου μαλλιά.
Πώς να το χρησιμοποιήσεις:
- Προμηθεύσου έλαιο μαύρου κύμινου από φαρμακείο, παντοπωλείο με βότανα ή διαδικτυακά (με σύντομη αναζήτηση, θα βρεις καλής ποιότητας, βιολογικό), και αμυγδαλέλαιο ή έλαιο καρύδας.
- Ανακάτεψε ίση ποσότητα των δύο ελαίων σε ένα μπολ και μία ώρα πριν μπεις για ντους άπλωσε το μείγμα στα μαλλιά.
- Άφησέ το για 45 λεπτά και έπειτα λούσε τα μαλλιά σου με το συνηθισμένο σου σαμπουάν. Μπορείς να το αφήσεις για περισσότερη ώρα στα μαλλιά, αλλά έχε υπόψη ότι τα έλαια γενικά πρέπει να απομακρύνονται κάποια στιγμή, αλλιώς μπορεί να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν πιτυρίδα ή ακμή του τριχωτού.
Tip: Δοκίμασέ το και στη γενειάδα! Αν και δεν υπάρχουν έρευνες για τη δράση του ελαίου μαύρου κύμινου στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν χάνεις τίποτα να προσθέσεις ένα έλαιο στη ρουτίνα περιποίησής σου.
Τα οφέλη του ελαίου μαύρου κύμινου για την επιδερμίδα
Όπως ανέφερα αρχικά, το συγκεκριμένο έλαιο έχει διάφορες δράσεις που η κοσμετολογία αναζητά τρόπους να εκμεταλλευτεί – αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν ελάχιστα προϊόντα που το περιέχουν στη σύνθεσή τους, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτούσιο. Μερικά από τα οφέλη του είναι ότι:
- περιορίζει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό,
- ενυδατώνει και συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα,
- καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από τους επιθετικούς παράγοντες του περιβάλλοντος,
- επουλώνει τις πληγές και τα συμπτώματα του εκζέματος και της ψωρίασης,
- είναι πολύ βοηθητικό στην ακμή (σε μια έρευνα βρέθηκε ότι έπειτα από διμηνιαία χρήση ενός τζελ με έλαιο μαύρου κύμινου, τα άτομα του δείγματος παρουσίασαν μείωση της ακμής κατά 78%).
Πάντα έπειτα από ένα patch test για να τσεκάρεις τη συμβατότητα με το δέρμα σου, ρίξε 3-5 σταγόνες του ελαίου στις άκρες των δαχτύλων σου και κάνε μασάζ με έμφαση στις προβληματικές περιοχές, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.