Unsplash / Fleur Kaan

SKINCARE ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ: 5 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ

Το skincare δεν πρέπει να είναι καταναγκαστικό και επώδυνο για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επίσης, δεν πρέπει να σου προκαλεί σύγχυση.

Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη όταν προσπαθούμε να καθιερώσουμε μια νέα συνήθεια. Το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουμε, να καταλαβαίνουμε τι δεν πάει καλά και να έχουμε την ευελιξία να αλλάξουμε πορεία. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό στο skincare. Αν ξέρουμε πώς να πλοηγηθούμε σε αυτό, είναι ένας μαγικός κόσμος ομορφιάς. Αν όμως έχουμε μόλις ξεκινήσει να ασχολούμαστε με την περιποίησή μας, μοιάζει με σπαζοκεφαλιά.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει υπερπληθώρα προϊόντων, ερεθισμάτων και πληροφοριών από τα media και τους influencers, που δημιουργούν μεγάλη σύγχυση. Με τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από skin experts και οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη πηγή επιλέξεις, μπορεί να γίνει μια απολαυστική καθημερινή συνήθεια, για την οποία δεν χρειάζεται να επενδύσεις πολύ χρόνο ή κόπο, ούτε και… πόνο. Εμείς θα σου δείξουμε ποιες είναι οι παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσεις όταν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο skincare – φυσικά, σε κάποιες από αυτές μπορεί να πέσει ακόμα κι ένα άτομο που είναι περισσότερο εξοικειωμένο με την περιποίηση της επιδερμίδας.

1. Υπερβολικός ζήλος στον καθαρισμό της επιδερμίδας

Κάνεις πολύ καλά που καθαρίζεις το πρόσωπό σου, γιατί είναι η βασική κίνηση για υγιή και δυνατή επιδερμίδα! Ωστόσο, υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με τον καθαρισμό: πολλοί θεωρούν ότι όσο συχνότερα και εντονότερα πλένουν το πρόσωπό τους, τόσο πιο υγιές και καθαρό θα είναι. Στην πραγματικότητα, ο υπερβολικός καθαρισμός όπως και η χρήση σκληρών προϊόντων καθαρισμού μπορεί να απομακρύνουν από την επιδερμίδα τα φυσικά έλαιά της. Αυτό προκαλεί ξηρότητα, ευαισθησία, αίσθηση τραβήγματος, ακόμα και λιπαρότητα ως αντίδραση του δέρματος για να αναπληρώσει τα χαμένα έλαιά του.

Τι να κάνεις: Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου, διάλεξε ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού χωρίς σαπούνι και SLS, και καθάριζε την επιδερμίδα σου μία με δύο φορές την ημέρα.

Unsplash / Kelsey Curtis

2. Περιέργεια να τα δοκιμάσεις όλα στο skincare

Πολλές φορές ακούω να λένε «Η κολλητή μου ξετρελάθηκε με το τάδε προϊόν που εξαφάνισε τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους της» ή «Είδα μια influencer στο TikTok που εξαφάνισε αμέσως τα σπυράκια της βάζοντας την τάδε κρέμα». Η αγορά είναι γεμάτη από προϊόντα που υπόσχονται να κάνουν θαύματα και στα social media υπάρχουν ένα σωρό influencers που πληρώνονται (ή ελπίζουν να πληρωθούν) για να διαφημίσουν με ενθουσιασμό προϊόντα.

Η παγίδα για τους αρχάριους στο skincare είναι να δοκιμάζουν τα πάντα επειδή κάπου είδαν ή άκουσαν κάτι. Κάθε επιδερμίδα, όμως, έχει τις δικές της ανάγκες και αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα συστατικά και τα προϊόντα. Αν φορτώσεις μια ρουτίνα περιποίησης με πολλά δραστικά συστατικά, όπως η ρετινόλη, η βιταμίνη C και τα απολεπιστικά AHAs και BHAs, η επιδερμίδα μπορεί να αντιδράσει εμφανίζοντας ξηρότητα, ερυθρότητα και σπυράκια.

Τι να κάνεις: Ξεκίνα με τα βασικά, δηλαδή καθαρισμό, ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία. Αφού η επιδερμίδα σου προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τότε μπορείς να προσθέσεις προϊόντα με δραστικά συστατικά. Καλό είναι να συμβουλευτείς πρώτα τον/τη δερματολόγο σου, που θα σου πει τι ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σου γενικά αλλά και τη δεδομένη χρονική περίοδο.

3. Ξεχνάς το αντηλιακό

Να εξηγήσουμε κάτι: το αντηλιακό δεν είναι προαιρετικό βήμα στην περιποίηση. Είναι εντελώς απαραίτητο! Η UV ακτινοβολία εισχωρεί στο δέρμα ακόμα και τις μέρες με συννεφιά και διαπερνά τα τζάμια όταν οδηγούμε ή δουλεύουμε κοντά σε παράθυρα.

Τι να κάνεις: Eφάρμοσε αντηλιακή κρέμα με SPF30 (τουλάχιστον) ως το τελευταίο βήμα της ρουτίνας περιποίησής σου κάθε πρωί πριν βγεις από το σπίτι. Αν είσαι για πολλές ώρες εκτός σπιτιού, μην ξεχνάς να επαναλαμβάνεις την επάλειψη ανά δύο με τρεις ώρες. Αν οι υφές των αντηλιακών σού πέφτουν λιπαρές ή βαριές, θα βρεις στο εμπόριο πολλές αντηλιακές κρέμες με σχεδόν… αόρατες, διάφανες και λεπτόρρευστες υφές, που δεν θα τις νιώθεις στο δέρμα σου μετά την εφαρμογή τους.

Unsplash / Mathilde Langevin

4. Δεν ισχύει το «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος»

Ένας από τους πιο επικίνδυνους μύθους του skincare είναι ότι αν ένα προϊόν «τσούζει», τότε κάνει δουλειά. Η αίσθηση καψίματος ή τσιμπήματος μετά την εφαρμογή ενός προϊόντος δεν είναι ένδειξη αποτελεσματικότητας. Αντίθετα, σου δείχνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι ερεθιστικό.

Τι να κάνεις: Αν νιώσεις οποιαδήποτε ενόχληση ή δυσφορία στο δέρμα μετά την εφαρμογή ενός προϊόντος, πρέπει να διακόψεις τη χρήση του αμέσως και να συμβουλευτείς δερματολόγο. Το skincare πρέπει να είναι απολαυστικό και όχι επώδυνο.

5. Η υπομονή σου εξαντλείται μέχρι να πεις… skincare

Ίσως το πιο συχνό λάθος είναι η ανυπομονησία για άμεσα αποτελέσματα και η σκέψη ότι πέταξες τα λεφτά σου αν αυτά δεν έρχονται γρήγορα. Τα καλλυντικά προϊόντα δεν είναι μια μαγική λύση: δεν εξαφανίζουν από τη μια μέρα στην άλλη το πρόβλημα που σε απασχολεί. Το πόσο γρήγορα θα δράσει ένα προϊόν εξαρτάται από το είδος και την έκταση του προβλήματος, αλλά και από την κατάσταση της επιδερμίδας σου. Αν το ζητούμενό σου είναι μόνο η ενυδάτωση, τότε ένα προϊόν με υαλουρονικό οξύ θα σου την προσφέρει γενναιόδωρα πολύ σύντομα, από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Από την άλλη, τα δραστικά συστατικά όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να ξεδιπλώσουν τη δράση τους.

Τι να κάνεις: Υπομονή! Κάνε έρευνα αγοράς, επένδυσε σε αξιόπιστα brands που διαθέτουν ποιοτικά και αποτελεσματικά προϊόντα, και δώσε τους τον χρόνο που χρειάζονται για να δράσουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.