ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΥΡΙΣΟΥΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ
Πριν μαζέψεις –έστω και καθυστερημένα– τα χειμωνιάτικα ρούχα, δες ποιους τρόπους προτείνει ειδικός, ώστε να τα προστατεύσεις από την ιδιάζουσα μυρωδιά που παίρνουν όταν μένουν καιρό αποθηκευμένα.
Το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε και βρισκόμαστε ξεκάθαρα στη στιγμή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κλασική διαδικασία (τελετή θα την ονόμαζα εγώ) εναλλαγής της γκαρνταρόμπας από χειμωνιάτικα σε καλοκαιρινά. Εάν είσαι σαν εμένα, που καθυστερώ αυτό το ιερό καθήκον μέχρι εκεί που δεν πάει, πολύ φοβάμαι ότι τα ψέματα τελείωσαν και… ήγγικεν η ώρα! Χρησιμοποιώ αυτή την ιστορική εθνεγερτήρια φράση, ώστε να ενεργοποιηθούμε όσοι έχουμε απομείνει ακόμα να έχουμε πρόχειρα πουλοβεράκια ενώ η θερμοκρασία κοντεύει τους 30 βαθμούς και να πάρουμε την απόφαση να φτιάξουμε τις ντουλάπες μας. Και, αφού αργήσαμε που αργήσαμε, τουλάχιστον ας το κάνουμε σωστά. Κοινώς, με τάξη και καθαριότητα, αποφεύγοντας να αποθηκεύσουμε ρούχα με τρόπο που θα μας κάνει να μετανιώσουμε, όταν με το καλό θα τα επαναφέρουμε.
Σε πολλούς από εμάς έχει συμβεί αλλάζοντας την γκαρνταρόμπα της εκάστοτε εποχής να ανακαλύπτουμε ότι τα ρούχα που είχαμε φυλάξει –ακόμα κι αν ήταν καθαρά– έχουν πάρει μια μυρωδιά κλεισούρας.
Ας δούμε τι μας προτείνει ο Tom Ceconi, πρόεδρος αμερικανικής εταιρείας απορρυπαντικών, ώστε να αποφύγουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά που προέρχεται από υγρασία, μούχλα, ναφθαλίνη, σωματικές οσμές και άλλα τέτοια.
Πώς θα κρατήσεις τα φυλαγμένα ρούχα μοσχομυριστά
- Βασική προϋπόθεση –ενδεχομένως αυτονόητη, ωστόσο χρειάζεται να την επαναλάβουμε– είναι να βεβαιωθούμε ότι τα ρούχα πριν «μαζευτούν» είναι καθαρά. Ανάλογα με την ποιότητα του υφάσματος, θα χρειαστούν πλυντήριο ή καθαριστήριο. Σε περίπτωση που τα πλύνουμε στο σπίτι, ο ειδικός συμβουλεύει πριν τα αποθηκεύσουμε να βεβαιωθούμε ότι είναι απολύτως στεγνά.
- Εάν υπάρχει η δυνατότητα, καλό θα ήταν να αποφύγουμε να τα μεταφέρουμε σε υπόγειο χώρο με υγρασία. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ο Tom Ceconi προτείνει να χρησιμοποιήσουμε σακούλες κενού αέρος, τις οποίες θα τοποθετήσουμε σε ειδικά πλαστικά κουτιά που κλείνουν με καπάκι. «Εάν τα ρούχα είναι στεγνά και φυλαχθούν σε αεροστεγή συσκευασία, δεν θα μυρίζουν μούχλα», εξηγεί. Όπως αναφέρει, πολύ βοηθητικές είναι και οι υφασμάτινες κούτες φύλαξης ρούχων, γιατί το υλικό τους επιτρέπει στα ρούχα να παίρνουν αέρα, αλλά δεν είναι κατάλληλες για τις αποθήκες που έχουν υγρασία.
- Πρόσθεσε στα κουτιά που θα αποθηκεύσεις τα ρούχα σου φακελάκια silica gel (ξηραντική άοσμη ουσία που προστατεύει από την υγρασία), ειδικά εάν τα μεταφέρεις σε υπόγειους χώρους.
- Φρόντισε να διατηρείς καθαρά τα μέρη φύλαξης (αποθήκη, ντουλάπες κ.λπ.).
- Ακόμα και τα ρούχα που δεν χρησιμοποιείς πια ή θα κάνεις περισσότερο καιρό να τα φορέσεις, καλό είναι στην αλλαγή της σεζόν να τα βγάζεις από τις θήκες τους για να αεριστούν και έπειτα να τα πακετάρεις ξανά. Επίσης, μια καλή ιδέα θα ήταν να τα δωρίσεις σε κάποιον που θα τα αξιοποιήσει από το να τα κρατάς σε αχρηστία.
- Τα πανωφόρια και τα μάλλινα ρούχα δεν κινδυνεύουν μόνο από τη μυρωδιά της υγρασίας αλλά και από τον σκόρο, οπότε σωστό θα ήταν αφού τα δώσεις στο καθαριστήριο για στεγνό καθάρισμα, να τα φυλάς μέσα σε υφασμάτινες θήκες ή σεντόνια, μαζί με ειδικά σκοροαπωθητικά, κατά προτίμηση άοσμα ή φυσικά (π.χ. λεβάντα).
- Τύλιξε όποια ρούχα το επιτρέπει ο όγκος τους σε ρολά αντί να τα διπλώσεις, γιατί έτσι προστατεύεις τις ίνες και αποφεύγεις το έντονο τσαλάκωμα.
Εάν στο φετινό ξεπακετάρισμα των καλοκαιρινών, αντιληφθείς ότι τα ρούχα σου δεν μοσχοβολάνε ακριβώς, μην απογοητεύεσαι. Ο Tom Ceconi, προτείνει αρχικά να τα αερίσεις για αρκετή ώρα σε εξωτερικό χώρο που τον βλέπει ο ήλιος – με προσοχή στα ευαίσθητα χρωματιστά υφάσματα, γιατί μπορεί να ξεθωριάσουν. Σε δεύτερη φάση, αν οι μυρωδιές επιμένουν, ίσως χρειαστεί να τα πλύνεις σε ένα ελαφρύ πρόγραμμα με ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι κι έπειτα να επαναλάβεις την πλύση με απορρυπαντικό και μαλακτικό.