iStock

6 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΝΟΕΙΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

Τα περισσότερα συμπτώματα που μας «δίνει» το σώμα μας είναι κατά κανόνα ακίνδυνα. Όμως, υπάρχουν ορισμένα που πρέπει να σε οδηγήσουν άμεσα σε γιατρό.

Οι χειρότερες ιστορίες ζωής που έχω ακούσει τους τελευταίους μήνες ξεκινούν κάπως έτσι: «Έπιανα εδώ και καιρό κάτι σκληρό στο στήθος μου, αλλά φοβόμουν να πάω στον γιατρό…» ή «Έχω ένα βάρος στο στήθος, αλλά θα είναι από το στρες, χρειάζομαι απλά ξεκούραση». Όλες τους κατέληξαν στο νοσοκομείο. Μία, δυστυχώς, κατέληξε εντελώς.

Τα συμπτώματα τα «δίνει» το σώμα μας για να μας προστατεύσει. Η πλειονότητα αυτών δεν ενέχει λόγους σοβαρής ανησυχίας. Όμως υπάρχουν ορισμένα, πολύ συγκεκριμένα, που απαιτούν άμεσο έλεγχο με επίσκεψη σε γιατρό.

Ο καρδιολόγος James Beckerman αναφέρει σε άρθρο 6 από τα πιο κρίσιμα. Προσοχή: Δεν σημαίνει απαραίτητα πως καθένα από αυτά θα οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση, μπορεί όμως να αποτελεί σύμπτωμά της.

6 κρίσιμα συμπτώματα που απαιτούν άμεση διάγνωση

1. Αδυναμία στα χέρια και τα πόδια

Η ξαφνική αδυναμία ή το έντονο μούδιασμα σε ένα πόδι, χέρι ή στο πρόσωπο μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα εγκεφαλικού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν προέρχεται από μια ορισμένη μεριά του σώματος ή αν εμφανίζεται χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι.

Άλλα συμπτώματα εγκεφαλικού είναι η ζαλάδα, η έλλειψη ισορροπίας και η δυσκολία στη βάδιση. Επίσης, ο ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος, η κακή όραση και η δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση.

Αν σου συμβεί κάτι από τα παραπάνω, μη χάσεις χρόνο: Πήγαινε αμέσως στα επείγοντα, γιατί κάθε λεπτό μετρά και η σωστή αγωγή μπορεί να σε προστατεύσει από τα χειρότερα μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

6 συμπτώματα στην υγεία σου που δεν αγνοείς με τίποτα
iStock

2. Πόνος στο στήθος

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή νιώσει πόνο στο στήθος, είτε ως «βάρος» είτε ως «σουβλιά» που ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε κάτι χειρότερο. Ωστόσο, ο πόνος αυτός μπορεί να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό, όπως έμφραγμα ή κάποια άλλη καρδιακή πάθηση – ειδικά αν συμβαίνει σε στιγμές που είμαστε δραστήριοι. Οπότε έχει νόημα η άμεση επικοινωνία με γιατρό.

Τα άτομα που είχαν πόνο σχετικό με πρόβλημα στην καρδιά τον περιγράφουν ως «κάψιμο», «σφίξιμο» ή σα να «γεμίζει» το στήθος τους. Μάλιστα, συχνά μοιάζει το κάψιμο να εξαπλώνεται στο ένα ή και στα δύο χέρια, κι έπειτα στον αυχένα, το σαγόνι ή τους ώμους. Η ενόχληση μπορεί να διαρκέσει κάποια λεπτά, να επιδεινωθεί αν είναι κανείς δραστήριος ή να υποχωρήσει και να επανεμφανιστεί.

Φυσικά, ένας πόνος στο στήθος μπορεί και να μη σχετίζεται καθόλου με την καρδιά. Να είναι από «καούρες» ή κάποιο άλλο πεπτικό θέμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αν έχεις ένα τέτοιο σύμπτωμα πρέπει να το αγνοήσεις.

6 συμπτώματα στην υγεία σου που δεν αγνοείς με τίποτα
iStock

3. Ευαισθησία και πόνος στο πίσω μέρος του ποδιού

Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα θρόμβου αίματος στο πόδι. Ονομάζεται εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (ΕΦΘ) και μπορεί να συμβεί όταν έχεις μια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο πήξης του αίματός σου. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί αν κανείς κάθεται ή είναι ξαπλωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εγκυμοσύνη, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, το κάπνισμα και το υπερβολικό βάρος μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε αυτό.

Αν έχεις θρόμβο, μπορεί να αισθανθείς πόνο ή ευαισθησία, η περιοχή μπορεί να πρηστεί και το δέρμα εκεί να είναι ζεστό ή να φαίνεται κόκκινο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν στα πόδια και μετά την έντονη σωματική άσκηση, όμως αν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν, καλέστε άμεσα γιατρό, γιατί ένας θρόμβος που θα «ξεφύγει» μπορεί να ταξιδέψει στο κυκλοφορικό και να καταλήξει στους πνεύμονες μπλοκάροντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας εμβολή, μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία.

4. Αίμα στα ούρα

Αν και το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι αποτελεί σύμπτωμα ουρολοίμωξης, δεν αποκλείεται να συνδέεται και με άλλες καταστάσεις, όπως πέτρες στα νεφρά, που προκαλούν επίσης πόνο χαμηλά στη μέση.

Σε χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ασθένειας, ακόμα και καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών.

Είναι σημαντικό αν δεις κάτι τέτοιο να επικοινωνήσεις με γιατρό, που θα συστήσει εξετάσεις (π.χ. αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα) για να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται.

Ορισμένες πέτρες στα νεφρά φεύγουν από μόνες τους, αλλά η αναμονή μπορεί να είναι επώδυνη, ενώ η ουρολοίμωξη για να αντιμετωπιστεί μπορεί να απαιτεί αντιβίωση, κάτι που επίσης θα κρίνει γιατρός.

5. Συριγμός στην αναπνοή

Αν ακούς συριγμό καθώς αναπνέεις, επικοινώνησε με γιατρό. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα άσθματος, κάποιας πνευμονοπάθειας, σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης ή έκθεσης σε χημικά. Μπορεί, επίσης, να είναι σημάδι πνευμονίας ή βρογχίτιδας.

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την πάθηση, πάντως θα πρέπει να γίνει άμεσα.

6 συμπτώματα στην υγεία σου που δεν αγνοείς με τίποτα
1131889263 iStock
1131889263

6. Και οι αυτοκτονικές σκέψεις αποτελούν σύμπτωμα

Όταν κανείς νιώθει απελπισμένος, αβοήθητος, ανίκανος να λύσει μόνος τα προβλήματά του, μπορεί να οδηγηθεί σε σκοτεινές σκέψεις ή να έχει αυτοκτονικές τάσεις. Αν βρεθείς σε αυτή την κατάσταση, επικοινώνησε άμεσα με κάποιον δικό σου άνθρωπο ή με γραμμές βοήθειας στελεχωμένες με ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς που μπορούν να βοηθήσουν.

Αυτές είναι:

  • Η Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197
  • Η Γραμμή Βοήθειας για την αυτοκτονία 1018
  • H Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.