Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙΣ (ΕΥΓΕΝΙΚΑ) ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΛΟΓΑ

Έχεις απέναντί σου έναν πολυλογά; Δες πώς να θέσεις όρια με χιούμορ, ενσυναίσθηση και έξυπνες στρατηγικές.

Μερικές φορές, όσοι μιλάνε πολύ σε διασκεδάζουν με τις ιστορίες τους. Δώσε τους, όμως, λίγο παραπάνω αέρα και θα ακούσεις ξανά και ξανά και ξανά ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από τη ζωή τους, το «εγώ» και το «εμένα» και συχνά δεν έχουν ενδιαφέρον ή ουσία. Αν προσέξεις, μάλιστα, θα δεις ότι αυτοί οι πολυλογάδες δεν δίνουν τόση προσοχή στις δικές σου αντίστοιχες διηγήσεις, ακόμα κι αν οι ίδιοι το υποστηρίζουν σθεναρά.

Στην περίπτωση αυτή τι μπορείς να κάνεις για να διακόψεις τη, συχνά κουραστική και ανούσια, λογοδιάρροια; Η αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο Harvard Business School, Alison Wood Brooks σού προτείνει μερικές πρακτικές στρατηγικές που ίσως σου φανούν χρήσιμες.

Γιατί κάποιοι μιλούν ασταμάτητα;

Ο νους μας είναι φτιαγμένος να είναι εγωκεντρικός, εξηγεί η ειδικός. «Η αυτο-αποκάλυψη προκαλεί στον εγκέφαλό μας την ίδια ευχαρίστηση με το να τρώμε σοκολάτα ή να κάνουμε σεξ». Επιπλέον, οι άνθρωποι που μιλούν πολύ, συχνά επιβραβεύονται για την ικανότητά τους να ενημερώνουν ή να διασκεδάζουν τους άλλους. Ωστόσο, σε ακραίες περιπτώσεις, η πολυλογία μπορεί να οφείλεται σε σοβαρές ψυχικές ή νευρολογικές καταστάσεις, όπως η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός. Μπορεί, επίσης, να είναι ο τρόπος που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να διαχειρίζονται το άγχος, την ανασφάλεια ή την κοινωνική αμηχανία.

Πώς να διαχειριστείς έναν πολυλογά

Οι άνθρωποι που μιλούν πολύ μπορεί να είναι συναρπαστικοί και διασκεδαστικοί. Θέτοντας όρια μπορείς να απολαμβάνεις την καλή τους πλευρά, χωρίς να νιώθεις ότι σε εξαντλούν. Πώς θα το καταφέρεις αυτό;

Κοίταξε μέσα σου

Αν νιώθεις ότι ελκύεις τέτοιους ανθρώπους, σκέψου τι ρόλο παίζεις εσύ στη δυναμική των σχέσεων αυτών. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια ή να προτιμάς να ακούς, παρά να διακόπτεις. Ίσως φοβάσαι να εκφράσεις τις απόψεις σου και προτιμάς κάποιος άλλος να οδηγεί τη συζήτηση. Ή, απλώς, να είσαι τόσο καλός ακροατής που οι άλλοι μαγνητίζονται από την προσοχή σου. Αν κάτι από αυτά σου φαίνεται οικείο, τότε το να θέτεις όρια ή να κάνεις παρέα με ανθρώπους που ξέρουν να δίνουν τη σκυτάλη μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς.

Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Δείξε κατανόηση

Συνήθως, ένας πολυλογάς δεν μπορεί πάντα να ελέγξει τον εαυτό του. Κάνε υπομονή και προσπάθησε να τον προσεγγίσεις με κατανόηση. Φαντάσου τον σαν κάποιον με μια νευρική συνήθεια και θυμήσου πως είναι ανθρώπινο να στρέφουμε την προσοχή στον εαυτό μας.

Μίλησε με ειλικρίνεια

Αν αυτός που μιλάει ασταμάτητα είναι ο σύντροφός σου, το παιδί σου ή κάποιο άλλο κοντινό σου πρόσωπο, μπορείς να εκφράσεις ξεκάθαρα τη γνώμη σου, λέγοντάς του ευγενικά ότι είναι ωραίο που εκφράζει τις σκέψεις και τις ιδέες του, αλλά μερικές φορές κουράζει τους άλλους. Αν αυτό σου φαίνεται απότομο, μπορείς να πεις κάτι πιο ήπιο, όπως ότι είναι εξαιρετικός αφηγητής, αλλά θα κέρδιζε πολλά αν έκανε μερικές ερωτήσεις και στους συνομιλητές του.

Χρησιμοποίησε το χιούμορ

Αν τον ρόλο του πολυλογά έχει ένας δικός σου άνθρωπος, μπορείς να καταφύγεις στο χιούμορ, αναφέροντας για παράδειγμα το πόση ώρα μιλάει χωρίς να έχει πάρει ανάσα. Ανέφερε το μοτίβο που εμφανίζει την ώρα που συμβαίνει, πριν καταφύγεις σε παλιές, αναποτελεσματικές συνήθειες, όπως το να αποσυνδεθείς ή να εξαφανιστείς από το οπτικό του πεδίο.

Άλλαξε θέμα

Οι πολυλογάδες συχνά «κολλάνε». Βοήθησέ τους εισάγοντας ένα καινούριο, ενδιαφέρον θέμα στη συζήτηση. Μπορεί να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από το άγχος της σιωπής και να οδηγήσουν από τον μονόλογο σε έναν πιο ισορροπημένο διάλογο.

Η ΠΟΛΥΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΜΗΧΑΝΙΑ.

Βοήθησέ τον πολυλογά να ολοκληρώσει

Αν θέλεις να τελειώσεις ευγενικά τη συζήτηση, υπάρχει τρόπος να το πετύχεις. Μπορείς, π.χ. να κάνεις μια περίληψη των όσων ειπώθηκαν, χρησιμοποιώντας μια φράση τύπου «Άρα, αυτό που θες να πεις είναι ότι…». Αν το θέμα στο οποίο έχει εστιάσει είναι συναισθηματικής φύσης (π.χ. ένας χωρισμός), δοκίμασε φράσεις όπως «Ξέρω ότι σε στενοχωρεί αυτό. Θες να σου πω πώς το βλέπω εγώ;» ή κλείσε τη συζήτηση με ένα απλό «Λυπάμαι που περνάς δύσκολα».

Θέσε σαφή όρια

Κάποιοι θα μιλούν πολύ ό,τι κι αν κάνεις. Μπορείς να τους περιορίσεις, θέτοντας κάποιο χρονικό όριο, όπως το ότι έχεις μόνο λίγα λεπτά στη διάθεσή σου, γιατί έχεις π.χ. να κάνεις ένα σημαντικό τηλεφώνημα, να πας βόλτα τον σκύλο, να μαγειρέψεις για την επόμενη μέρα.

Απομακρύνσου

Τέλος, μπορείς πάντα να εφεύρεις μια «έκτακτη ανάγκη». Μια επίσκεψη στην τουαλέτα, ένα ποτό με φίλους είναι ασφαλείς τρόποι να αποδράσεις από έναν μονόλογο χωρίς τέλος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.