«ΤΡΕΧΕΙ» Η ΜΥΤΗ ΣΟΥ; ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ
Για ποιους λόγους «τρέχει» η μύτη σου και πότε χρειάζεται να ασχοληθείς πιο σοβαρά με αυτό το σύμπτωμα πηγαίνοντας στον γιατρό;
Είναι ορισμένες περίοδοι, για παράδειγμα όταν έχει πολλή ζέστη, που η μύτη μου παραπέμπει σε βρύση που έχει διαρροή – δεν σταματάει να «τρέχει».
Θα έλεγες πως έχω μια ευαισθησία. Ή χρόνια ρινίτιδα. Οι εξετάσεις μου έδειξαν το πρώτο, αφού για το δεύτερο βασική προϋπόθεση είναι η καταρροή να διαρκεί για περισσότερες από 12 εβδομάδες, όπως εξηγεί στο Time η Δρ. Natalie Earl, ωτορινολαρυγγολόγος στα Κέντρα Προηγμένης ΩΡΛ Φροντίδας στο Μέριλαντ και την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Η ίδια διευκρινίζει ότι στην επίμονη καταρροή (ρινόρροια) που συχνά προκαλείται από αλλεργική ρινίτιδα που οφείλεται σε αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, η σκόνη ή οι τρίχες των κατοικίδιων μας «η βλέννα μπορεί να είναι διαυγής, ρευστή, υδαρής, παχύρρευστη ή/και πολύχρωμη» και, για να εξαφανιστεί, χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.
Παρεμπιπτόντως, οι μη αλλεργικές αιτίες περιλαμβάνουν ιογενείς λοιμώξεις (κοινό κρυολόγημα), ιγμορίτιδα ή περιβαλλοντικούς ερεθιστικούς παράγοντες (καπνός, ρύπανση). Άλλες πιθανές αιτίες είναι η αγγειοκινητική ρινίτιδα (λόγω αλλαγών θερμοκρασίας/υγρασίας), οι ρινικοί πολύποδες ή η λήψη κάποιων φαρμάκων.
Για παράδειγμα, αν έχουμε κρυολογήσει και ξεπεράσαμε όλα τα συμπτώματα πλην της καταρροής, οι επαγγελματίες υγείας εξηγούν ότι αυτό είναι κάτι που τακτοποιείται μέσα σε διάστημα λίγων ημερών έως και 4 εβδομάδων. Σε περίπτωση που κρατήσει κι άλλο, πηγαίνουμε σε γιατρό.
Ας δούμε τους κύριους λόγους που «τρέχει» η μύτη μας, σύμφωνα με τη Δρ. Natalie Earl.
Οι 5 βασικοί λόγοι που «τρέχει» η μύτη μας
1. Αλλεργίες
Μπορούμε να καταλάβουμε εάν η καταρροή είναι αλλεργική αντίδραση, όταν συνοδεύεται από μια σειρά από άλλα συμπτώματα, όπως φτέρνισμα, ρινικό κνησμό και ρινική απόφραξη. Κάποιοι παρουσιάζουν επίσης, κνησμό, δακρύρροια ή/και κάψιμο στα μάτια.
2. Αλλαγές καιρού
Η θερμοκρασία, η ατμοσφαιρική πίεση και άλλες καιρικές διακυμάνσεις μπορούν να προκαλέσουν ρινική καταρροή. Η μύτη είναι ένα θερμόμετρο, είναι ένα υγρόμετρο, είναι ένα βαρόμετρο. Θα αντιδράσει με τρόπο που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή μας. Το ίδιο ισχύει και για άλλες αλλαγές στο περιβάλλον μας, όπως π.χ. έργα που γίνονται κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά μας, τα οποία ανακινούν βρωμιά και σκόνη ή η αφρικανική σκόνη.
3. «Κατασκευαστικά» προβλήματα
Ένας ΩΡΛ είναι εκπαιδευμένος να εξετάζει τη μύτη ολιστικά, για να εντοπίσει τυχόν «κατασκευαστικές» ανωμαλίες που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά μας. Για παράδειγμα, αν έχουμε ρινικούς πολύποδες, μικρές αναπτύξεις στο βλεννογόνο της μύτης ή στραβό διάφραγμα.
4. Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζουν πολλά στον οργανισμό της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, με τις ορμονικές διακυμάνσεις να διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία για να βοηθήσουν στην παροχή θρεπτικών συστατικών στο αναπτυσσόμενο μωρό. Οι ιστοί μέσα στη μύτη επηρεάζονται επίσης από αυτό και έτσι διαρρέουν περισσότερο υγρό. Όλα αυτά εμφανίζονται συνήθως από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και οι εγκυμονούσες νομίζουν πως έχουν αλλεργίες που δεν είχαν ποτέ.
5. Φάρμακα
Υπάρχουν κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως οι βήτα-αναστολείς που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και προκαλούν καταρροή, σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει και η ορμονική αντισύλληψη. Επίσης, μια αλλαγή στον τύπο ή τη δόση ενός φαρμάκου ενδέχεται να έχει ως συνέπεια να «τρέχει» η μύτη μας.
Σε κάθε περίπτωση, πολλές φορές αντιμετωπίζουμε την καταρροή ως κάτι ασήμαντο ώστε να πάμε σε έναν γιατρό να δώσει μια χείρα βοηθείας, κάτι που κάνουμε μόνο όταν πια έχουμε φτάσει στο στάδιο της δυσφορίας. Γιατί να ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας; Υπάρχει λόγος;