ΤΑ 3 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως. Ένας κορυφαίος καρδιολόγος αποκαλύπτει τα τρία συμπληρώματα που εμπιστεύεται για να προστατεύει την καρδιά του και εξηγεί γιατί δεν αντικαθιστούν ποτέ τη σωστή διατροφή και την άσκηση.
Είναι καλά τα συμπληρώματα διατροφής; Αξίζει να τα παίρνω ή πρέπει να προσπαθήσω να λαμβάνω τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αποκλειστικά από την τροφή; Μπορώ να ενισχύσω δέρμα, μυαλό καρδιά; Κι αν φορτώσω τον οργανισμό με παραπάνω βιταμίνες ή άλλα στοιχεία απ’ όσα χρειάζεται; Τέτοια ερωτήματα έχετε σίγουρα συναντήσει σε διαδικτυακές συζητήσεις με απορίες αναγνωστών και σε τίτλους άρθρων για την αξία των συμπληρωμάτων.
Στο μεταξύ, οι σχετικές έρευνες εξακολουθούν να τρέχουν και να επιβεβαιώνουν τα απτά οφέλη των συμπληρωμάτων. Αποτελούν συστατικό στη συνταγή της μακροζωίας, συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των επιπέδων φλεγμονής και είναι σύμμαχος στις προπονήσεις ενδυνάμωσης.
Σύμφωνα δε με τον Δρ Dmitry Yaranov, ειδικό καρδιολόγο σε τμήμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που δρουν προστατευτικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Άρα δε μιλάμε για απλά συμπληρώματα, αλλά σκευάσματα που μπορούν, στον βαθμό που τους αναλογεί, να συμβάλουν στη μείωση του επιπολασμού των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της κύριας αιτίας θανάτου παγκοσμίως.
«Είμαι πάντα πολύ προσεκτικός με τη διατροφή μου», δήλωσε στο Business Insider ο Δρ Yaranov, διευθυντής του προγράμματος προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας στο Baptist Memorial Hospital στο Μέμφις του Τενεσί. Και λέγοντας «διατροφή» εννοεί και τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων «όχι πολλών», παρά λίγων και επαρκέστερα τεκμηριωμένων από μελέτες. Τα συμπληρώματα «υποστηρίζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά δεν τον αντικαθιστούν», τόνισε και στάθηκε στη σημασία της άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής.
Ποια συμπληρώματα διατροφής παίρνει ο ειδικός;
1. Ω-3 λιπαρά οξέα για μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης
Από τη λίστα των συμπληρωμάτων του, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα πλέον μελετημένα και επιβεβαιωμένα για τον θετικό τους ρόλο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Βοηθούν στη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης, και ρίχνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, των λιπιδίων που μαζί με τη χοληστερόλη σχηματίζουν την αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, εκτοξεύοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή καρδιοπάθεια.
Τα βρίσκετε σε τρόφιμα όπως ο σολομός, οι αντζούγιες, η σόγια και τα καρύδια, αλλά αν δυσκολεύεστε και εσείς να τα προσλάβετε μέσω τροφής, όπως ο καρδιολόγος, που αναγνωρίζει ότι δεν καταναλώνει αρκετά φρέσκα, λιπαρά ψάρια, μπορείτε να δοκιμάσετε την συστηματική λήψη συμπληρωμάτων – ο Δρ Yaranov το κάνει εδώ και πολλά χρόνια.
2. Γλυκινικό μαγνήσιο για καλό ύπνο
Το μαγνήσιο υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, των οστών, του εγκεφάλου και των μυών, ρυθμίζοντας λειτουργίες όπως η αρτηριακή πίεση. Υπάρχει σε τροφές όπως το σπανάκι και τα μαύρα φασόλια, όμως έως και το 15% των Αμερικανών παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου, ισχυρίζεται ο καρδιολόγος.
Πρόσφατη μελέτη για τη σχέση των επιπέδων μαγνησίου και βιταμίνης D, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη του μετάλλου είναι προβληματική, με επιδημιολογικές μελέτες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και αλλού να δείχνουν ότι αντιστοιχεί μόλις στο 30-50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (420 mg/ημέρα για άνδρες, 320 mg/ημέρα για γυναίκες). Στις ανεπτυγμένες χώρες, η υποκλινική ανεπάρκεια μαγνησίου –δηλαδή σε επίπεδα που δεν δημιουργείται πρόβλημα στον οργανισμό– εκτιμάται στο 10-30% του πληθυσμού.
Ο Yaranov τόνισε ότι ελέγχει τα επίπεδά μαγνησίου με αιματολογικές εξετάσεις ανά εξάμηνο με χρόνο, αφού «ορισμένες τιμές μπορεί να είναι επικίνδυνες για την καρδιά». Η υπερπρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες ή ακόμα και καρδιακή ανακοπή, εξ ου και οι καρδιολόγοι συνιστούν τα επίπεδα να διατηρούνται γύρω στο 2,0 με 2,2 mg/dL, ειδικά σε καρδιοπαθείς.
Οι εξετάσεις αίματος τον βοήθησαν επιπλέον να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο μαγνησίου για το σώμα του. Σήμερα προτιμά το γλυκινικό, που βοηθά στον ύπνο μέσω της γλυκίνης, ενός αμινοξέος με χαλαρωτικές ιδιότητες. Πριν από αυτό, είχε πειραματιστεί με οξείδιο του μαγνησίου, κιτρικό μαγνήσιο και άλατα μαγνησίου, που είτε δεν βελτίωναν τα επίπεδά του είτε του προκαλούσαν στομαχικές ενοχλήσεις.
Έτσι, η καρδιαγγειακή υγεία βγαίνει κερδισμένη μέσω του καλού ύπνου –και το γνωρίζεις αν έχεις διαβάσει στο OW τι συμβαίνει στο σώμα όταν σου λείπει ύπνος–, ενώ ο καρδιολόγος φροντίζει να γυμνάζεται πέντε φορές την εβδομάδα και να ιδρώνει πολύ, ώστε να αποβάλλεται η περίσσεια μαγνησίου από τον οργανισμό.
3. Βιταμίνη D για πρόληψη των καρδιοπαθειών
Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος σε άτομα άνω των 60 ετών. Παρότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα ακριβή οφέλη της στην καρδιά, για πολλούς επιστήμονες ένα συμπλήρωμα δε βλάπτει, δεδομένου ότι συμβάλλει αποδεδειγμένα στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας είναι ελάχιστοι.
Η βιταμίνη D είναι ως γνωστόν η βιταμίνη του ήλιου, συνεπώς προσπαθήστε να έχετε μια καλή και υγιή σχέση με το φυσικό φως, ενώ τη βρίσκετε και σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και το γάλα. Για τον Δρ. Yaranov, που εξομολογήθηκε ότι περνά «πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους» σε σημείο να εμφανίζει ανεπάρκεια, τη λύση έδωσε ένα συμπλήρωμα.