pexels Karolina Grabowska

ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ΥΓΙΗΣ

Μικρά ή μεγάλα λάθη στην κουζίνα μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία. Μάθε ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξεις και πώς να κρατήσεις το φαγητό σου ασφαλές.

Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε μικρά ή μεγαλύτερα λάθη στην καθημερινότητά μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Στην κουζίνα, όμως, μπορεί να έχουν κόστος, αφού ο χώρος αυτός κρύβει αόρατους εχθρούς που απειλούν την υγεία μας, όπως βακτήρια, τοξίνες και παθογόνα που βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν σε επιφάνειες, τρόφιμα ή σκεύη.

Δες τις πολύτιμες συμβουλές που μας δίνουν ειδικοί, ώστε να παραμένουμε ασφαλείς κρατώντας την κουζίνα καθαρή και το φαγητό μας ανέπαφο.

Πότε αντικατάστησες το σφουγγαράκι της κουζίνας;

«Τα σφουγγάρια είναι διαβόητες εστίες βακτηρίων. Αν καθαρίσεις ένα μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε σε ωμό κοτόπουλο με σφουγγάρι και μετά χρησιμοποιήσεις το ίδιο σφουγγάρι για άλλα σκεύη, μπορείς πράγματι να μεταφέρεις επικίνδυνα παθογόνα», λέει ο Jae-Hyuk Yu, καθηγητής βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις σφουγγάρι, βάλε το βρεγμένο στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα με δύο λεπτά μία φορά τη μέρα, ή πέρασέ το από το πλυντήριο πιάτων με πρόγραμμα στεγνώματος σε θερμότητα, προτείνει. Ο ίδιος αντικαθιστά τα σφουγγάρια κάθε μία με δύο εβδομάδες.

λάθη και κουζίνα
iStock

Πώς αποψύχεις το κρέας;

Αυτό είναι ένα λάθος που πολύς κόσμος κάνει στην κουζίνα. Αν και είναι βολικό να αφήνεις το κατεψυγμένο κρέας να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, καλύτερα να το αποφύγεις. Γιατί; Αυτό «επιτρέπει στις εξωτερικές στρώσεις του κρέατος να μπουν στη "ζώνη κινδύνου" (μεταξύ 4°C και 60°C), όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα, πολύ πριν ξεπαγώσει το κέντρο», εξηγεί ο Yu. Συμβουλεύει να το αποψύχεις στο ψυγείο ή, αν θέλεις να το μαγειρέψεις αμέσως, να χρησιμοποιείς τον φούρνο μικροκυμάτων ή να το βάζεις σε σφραγισμένη σακούλα, την οποία θα βυθίσεις σε κρύο νερό, αλλάζοντας το κάθε 30 λεπτά. Αυτές οι μέθοδοι κρατούν τη θερμοκρασία σε ασφαλές εύρος και περιορίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Αφαιρείς τη μούχλα από το τυρί;

Είναι ασφαλές να αφαιρώ τη μούχλα που φαίνεται στο τυρί και να τρώω το υπόλοιπο; Στην περίπτωση αυτή η απάντηση δεν είναι «ναι» ή «όχι», εξαρτάται από τον τύπο του τυριού. Σύμφωνα με τη Siyun Wang, καθηγήτρια Μηχανικής Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, αν δεις μούχλα σε μαλακό τυρί, όπως το κότατζ, τότε «όλο το προϊόν πρέπει να πεταχτεί». Η μούχλα μπορεί να εξαπλώσει μικροσκοπικά νήματα σε όλο το τυρί, μολύνοντας περισσότερο από όσο φαίνεται στην επιφάνεια.

Από την άλλη, στα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, «μπορείς να κόψεις τουλάχιστον 2,5 εκ. γύρω και κάτω από το προβληματικό σημείο και να συνεχίσεις να τα καταναλώνεις», επειδή οι μύκητες δεν εξαπλώνονται τόσο γρήγορα σε πιο πυκνές υφές. Φυσικά, «το μαχαίρι πρέπει να κρατείται μακριά από το μουχλιασμένο σημείο για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη επιμόλυνση».

λάθη και κουζίνα
iStock

Μην βασίζεσαι σε μπαχαρικά, αλάτι ή ξύδι

Ένα ακόμα λάθος που κάνουν αρκετοί στην κουζίνα τους είναι ότι εμπιστεύονται τυφλά τεχνικές συντήρησης τροφίμων όπως το αλάτισμα και το τουρσί. Αν και οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες, οι μέθοδοι αυτές δεν μπορούν να προσφέρουν απόλυτη προστασία από βακτήρια. Τα καυτερά, αλμυρά ή όξινα στοιχεία ναι μεν μπορούν να επιβραδύνουν την αλλοίωση υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά δεν εγγυώνται πλήρη ασφάλεια.

Τα βιολογικά δεν είναι πιο ασφαλή

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη βακτηριακή μόλυνση και τη μετάδοση παθογόνων ανάμεσα σε βιολογικά και συμβατικά προϊόντα. Ωστόσο, όταν επιλέγεις να στηρίξεις την τοπική σου αγορά, η αλυσίδα εφοδιασμού είναι πολύ πιο σύντομη, άρα λιγότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με την τροφή σου. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται σε έναν βαθμό ο κίνδυνος μετάδοσης ορισμένων παθογόνων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.