7+1 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΓΕΥΣΗ
Λίγο βασιλικό, ένα τσακ κουρκουμά, πιπέρι στη μύτη του κουταλιού και δυο σκελίδες σκόρδο, και ξαφνικά η κουζίνα σου έγινε φαρμακείο της φύσης. Μάθε ποια 4 βότανα και 4 μπαχαρικά απογειώνουν τη γεύση στα πιάτα σου, ενώ παράλληλα ωφελούν πολλαπλά την υγεία σου.
Ποντάρω στο ότι κανείς και καμία, την ώρα που μαγειρεύει, δεν επιλέγει μυρωδικά και μπαχαρικά με βάση τα οφέλη τους για την υγεία. Το μόνο που έχει σημασία είναι η γεύση αλλά, ακόμα και έτσι, τίποτα δεν πάει χαμένο. Όλα τα προϊόντα της φύσης έχουν καλά να μας προσφέρουν και ό,τι μυρωδικό ή μπαχαρικό πέσει στην κατσαρόλα ή το πιάτο θα μας ωφελήσει.
Ας πούμε, ο κουρκουμάς, το σκόρδο και το τζίντζερ συμβάλλουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, ενώ η ρίγανη και το θυμάρι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κανέλα βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, το τζίντζερ μειώνει τη ναυτία, το σκόρδο προστατεύει την καρδιά και το πιπέρι καγιέν ενισχύει τον μεταβολισμό. Το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και ο μαϊντανός έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ ο βασιλικός, η μέντα και ο κουρκουμάς διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Η λίστα μοιάζει να μην έχει τέλος, γι’ αυτό διαλέξαμε τέσσερα μυρωδικά (βότανα) και τέσσερα μπαχαρικά που θα απογειώσουν τη γεύση στα πιάτα σου και μαζί θα κάνουν δώρα στην υγεία σου.
4 βότανα που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου
– Βασιλικός
Το αγαπημένο αρωματικό βότανο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, ενώ περιέχει ωφέλιμες φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι ο βασιλικός:
- βοηθά με την εξασθένηση της μνήμης που προκαλεί το στρες και η γήρανση,
- συμβάλλει στη διαχείριση της κατάθλιψης,
- υποστηρίζει την ανάρρωση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο,
- βελτιώνει δείκτες υγείας όπως τα επίπεδα του σακχάρου, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων,
- μειώνει την αρτηριακή πίεση,
- πιθανώς συμβάλλει στην πρόληψη καρκίνων όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.
Δοκίμασέ τον σε ντομάτες, κολοκυθάκια, καλαμπόκι, μπρόκολο, πατάτες, ρύζι ή φασόλια. Ταιριάζει υπέροχα με ρίγανη, μαϊντανό, δεντρολίβανο ή σκόρδο.
– Σκόρδο
Είναι από τα πιο μελετημένα φυτά στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Κλινική του Κλίβελαντ:
- η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 35%,
- οι θειούχες ενώσεις του βοηθούν στη διαστολή των αγγείων και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,
- οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να ανακουφίσουν από πόνους στις αρθρώσεις,
- έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση.
Δοκίμασέ το σε πιάτα με κοτόπουλο, αρνί, κρέας, ντομάτες, κολοκυθάκια και ψητά λαχανικά για ένταση. Συνδυάζεται σχεδόν με όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά.
– Μαϊντανός
Μόλις μία κουταλιά της σούπας φρέσκος μαϊντανός προσφέρει πάνω από το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Κ, απαραίτητης για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος. Επιπλέον:
- είναι πλούσιος στο φλαβονοειδές απιγενίνη, που επιδεικνύει αντικαρκινικές ιδιότητες,
- δρα ως φυσικό διουρητικό, μειώνοντας την κατακράτηση υγρών και την αρτηριακή πίεση,
- χάρη στη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη προστατεύει τα μάτια από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Δοκίμασέ τον σε αβγά, ψάρι, φακές, ρύζι, ντομάτες και ψητά λαχανικά. Ταιριάζει με βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο ή σκόρδο.
– Ρίγανη
Από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Μεσόγειο, συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σειρά από μελέτες συμπεραίνουν ότι:
- θωρακίζει τον οργανισμό και βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες,
- διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, καθώς διεγείρει την παραγωγή πεπτικών υγρών και χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας το φούσκωμα και τα αέρια,
- συμβάλει στη ρύθμιση του διαβήτη και στην ενίσχυση της υγιούς εντερικής χλωρίδας.
Δοκίμασέ τη σε πιάτα με ψάρι, κοτόπουλο, αρνί, αβγά, φασόλια, πιπεριές, μελιτζάνα, κουνουπίδι, ντομάτες ή κολοκύθα. Ταιριάζει τέλεια με βασιλικό, δεντρολίβανο, φασκόμηλο ή σκόρδο.
Και 4 μπαχαρικά-ήρωες για το ντουλάπι σου
– Κανέλα
Τη σκέφτεσαι στα γνωστά κουλουράκια ή σε cinnamon rolls και ενεργοποιούνται αυτομάτως οι σιελογόνοι σου – κοινώς, σου τρέχουν τα σάλια. Η κανέλα όμως έχει να προσφέρει περισσότερα από γλυκιά γεύση:
- βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τις απότομες μεταγευματικές αυξήσεις του σακχάρου, άρα είναι χρήσιμη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2,
- ενισχύει την καρδιακή υγεία μειώνοντας την «κακή» LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την «καλή» HDL,
- τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή,
- έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες,
- βοηθά στη ρύθμιση του βάρους, περιορίζοντας τις λιγούρες.
Δοκίμασέ τη σε πλιγούρι βρώμης, γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκύθα ή μήλα. Επίσης, σε πιάτα με κρέας και οπωσδήποτε σε κοκκινιστά.
– Γαρίφαλο
Το γαρίφαλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με κύρια ένωση την ευγενόλη, η οποία δρα ως φυσικό αντιοξειδωτικό και υποστηρίζει την υγεία του ήπατος. Επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι:
- έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων,
- συμβάλλει στην καλή στοματική υγεία, εφόσον συνδυάζεται με σωστή υγιεινή δοντιών και ούλων,
- οι ενώσεις του ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου, αυξάνοντας την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα και βελτιώνοντας τη λειτουργία της ινσουλίνης,
- περιέχει μαγγάνιο, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία των οστών.
Δοκίμασέ το σε χοιρινό, κοτόπουλο, σούπες, παντζάρια, φασόλια, κόκκινο λάχανο, γλυκοπατάτες ή κολοκύθα. Ταιριάζει με κανέλα, τζίντζερ ή κάρυ.
– Κουρκουμάς
Δε θα ήταν υπερβολή αν του δίναμε το χρυσό μετάλλιο στο ράφι με τα μπαχαρικά. Ανάμεσα στις σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες που αποδίδουν πολυάριθμες μελέτες στον κουρκουμά και το βασικό του δραστικό συστατικό, την κουρκουμίνη, βρίσκεις ότι:
- άτομα με οστεοαρθρίτιδα που καταναλώνουν τακτικά κουρκουμά αναφέρουν λιγότερους πόνους στις αρθρώσεις,
- μπορεί να έχει θετική επίδραση σε ανθρώπους με διαταραχές της διάθεσης, κατάθλιψη, άνοια,
- πρόκειται για υπερόπλο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση παθήσεων και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονών, εκφυλιστικών οφθαλμικών παθήσεων, του μεταβολικού συνδρόμου, της υψηλής χοληστερόλης, του άγχους, των μυαλγιών μετά την άσκηση και την υγεία των νεφρών.
Δοκίμασέ το σε αβγά, ψάρι, πουλερικά, φασόλια, φακές, ρύζι, σπανάκι ή ριζώδη λαχανικά. Ταιριάζει υπέροχα με τζίντζερ, κύμινο, σκόρδο ή κόλιανδρο.
– Τζίντζερ
«Εκτός από την ευχάριστα πικάντικη γεύση του», σημειώνουν συντάκτες της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins, «το τζίντζερ, που μας έρχεται από τη ρίζα του φυτού Zingiber officinale, προσφέρει και μια σειρά από οφέλη για την υγεία», όπως:
- περιέχει πάνω από 400 φυσικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
- η τζιντζερόλη, ουσία που δίνει στο τζίντζερ το χαρακτηριστικό του άρωμα και γεύση, βελτιώνει την κινητικότητα του πεπτικού και έτσι ενισχύει την πέψη και να ανακουφίζει από τη ναυτία της χημειοθεραπείας, της εγκυμοσύνης ή του ταξιδιού,
- βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας,
- μειώνει το φούσκωμα και τα αέρια.
Δοκίμασέ το οπωσδήποτε με κοτόπουλο, βοδινό, ψάρι, stir-fry πιάτα, καρότα, γλυκοπατάτες ή ρύζι. Συνδύασέ το με σκόρδο, κόλιανδρο ή κουρκουμά.