ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ 2 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ
Κέρδισε τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι με δύο πρωτότυπα, γευστικά συνοδευτικά: πουρές γλυκοπατάτας και πουρές ψημένου κουνουπιδιού. Δες στο βίντεο τις συνταγές του σεφ Νίκου Ευσταθόπουλου.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο γιορτινό τραπέζι παίζει σαφώς το κυρίως πιάτο – είτε αυτό είναι η γαλοπούλα, είτε κάποιο άλλο κρέας, είτε ένα ιδιαίτερο πιάτο με λαχανικά αν είσαι vegan. Όμως, κακά τα ψέματα, αυτό που περιμένουν όλοι να εμφανιστεί είναι τα συνοδευτικά. Αυτά είναι που εμπλουτίζουν τις γεύσεις, δημιουργούν ποικιλία και μαρτυρούν πόσο μεράκι έχει αυτός ή αυτή που μαγείρεψε.
Αν ακούγοντας τη λέξη συνοδευτικά στο μυαλό σου έρχονται αυτόματα οι πατάτες φούρνου, φέτος σου έχουμε μια πιο πρωτότυπη πρόταση, την οποία δοκιμάσαμε στην ταβέρνα «Η Παλιά Φάβα», ξετρελαθήκαμε και ζητήσαμε από τον σεφ Νίκο Ευσταθόπουλο τη συνταγή.
Εκείνος όχι μόνο μας την αποκάλυψε, αλλά άνοιξε για το OW την κουζίνα του, προκειμένου να μας δείξει πόσο εύκολο είναι να μετατρέψεις δύο σούπερ υγιεινές τροφές στα απόλυτα συνοδευτικά για τη γαλοπούλα – ή όποιο άλλο κυρίως πιάτο: Πουρές γλυκοπατάτας και πούρες ψημένου κουνουπιδιού.
Συνταγή για τον πουρέ γλυκοπατάτας
Υλικά για 4 άτομα
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 80 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. κρεμμύδι
- 10 γρ. σκόρδο
- 50 ml κρασί λευκό
- 150 γρ. καρότο
- 100 γρ. πατάτα (προαιρετικά)
- 10 κόκκοι μαραθόσπορου
- 1 κιλό γλυκοπατάτες
- 2 κλωναράκια θυμάρι
- ζωμός κότας ή λαχανικών (ή σκέτο νερό)
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Καταρχάς αποφασίζουμε αν στη συνταγή θα συμπεριλάβουμε την πατάτα. Ο σεφ Νίκος Ευσταθόπουλος λέει στο OW πως λόγω του αμύλου η πατάτα λειτουργεί σαν σταθεροποιητής στον πουρέ. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη, αφού εξίσου γευστικός θα είναι ο πουρές μας και χωρίς αυτήν. Στη συνέχεια:
Κόβουμε τη γλυκοπατάτα, τα καρότα, και προαιρετικά την πατάτα, σε κυβάκια.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το βούτυρο και τον μαραθόσπορο.
Ρίχνουμε έπειτα τις γλυκοπατάτες, τις πατάτες και τα καρότα και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τον ζωμό (ή σκέτο νερό) μέχρι να σκεπαστεί το μείγμα. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
Χτυπάμε με ραδβομπλέντερ, μέχρι ο πουρές να πάρει ομοιόμορφη υφή.

Συνταγή για τον πουρέ ψημένου κουνουπιδιού
Υλικά για 4 άτομα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 80 γρ. βούτυρο
- 90 γρ. κρεμμύδι
- 10 γρ. σκόρδο
- 100 γρ. πατάτα (προαιρετικά)
- 1 κιλό κουνουπίδι
- 1 κλωναράκι θυμάρι
- 10 κόκκοι μαραθόσπορου
- 50 ml κρασί λευκό
- ζωμός κότας ή λαχανικών (ή σκέτο νερό)
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Το ίδιο ισχύει με την πατάτα και σε αυτόν τον πουρέ: Η προσθήκη της είναι προαιρετική.
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρές μπουκιές και την πατάτα, εφόσον τη χρησιμοποιήσουμε, σε κύβους.
Βάζουμε το κουνουπίδι σε ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, στον αέρα.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το βούτυρο και τον μαραθόσπορο.
Ρίχνουμε έπειτα το ψημένο κουνουπίδι (και την πατάτα) στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον ζωμό (ή σκέτο νερό) μέχρι να σκεπαστεί το μίγμα και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
Χτυπάμε με ραδβομπλέντερ, μέχρι ο πουρές να πάρει ομοιόμορφη υφή.
Στο σερβίρισμα μπορούμε αν θέλουμε να γαρνίρουμε με λίγο παρθένο ελαιόλαδο, λίγο μαϊντανό ή ένα κλωναράκι θυμάρι.
Καλή όρεξη και καλές γιορτές!