«ΚΟΙΤΑ ΜΕ»: ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ
Το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026 powered by ΔΕΗ επιστρέφει στην πόλη από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου και έχουμε κάθε λόγο να το περιμένουμε με χαρά. Εδώ και εννέα χρόνια, η διοργάνωση εμπλουτίζει διαρκώς το πρόγραμμά της με νέες ιδέες, δράσεις και ελληνικές συμμετοχές.
Με τη φράση «Κοίτα με» ως μότο, το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026 powered by ΔΕΗ επιλέγει φέτος να εστιάσει στη «γενιά του scrolling», στα παιδιά και τους εφήβους που αναζητούν ταυτότητα, φωνή και σύνδεση μέσα από εικόνες και βίντεο.
«Τα παιδιά και οι έφηβοι σήμερα ζουν μέσα στις εικόνες: τις βλέπουν, τις φτιάχνουν, τις στέλνουν», λέει η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Καλλιόπη Χαραλάμπους. «Κάθε εικόνα που ανεβάζουν κρύβει ένα Κοίτα με και φέτος θέλουμε να τους απαντήσουμε με τον δικό μας τρόπο. Να καθίσουμε δίπλα τους, να δούμε μαζί κινηματογραφικές ιστορίες στη μεγάλη οθόνη, κι ύστερα να τους δώσουμε χώρο να μιλήσουν».
Φέτος, το πρόγραμμα του φεστιβάλ διευρύνει τη γεωγραφική του παρουσία, καθώς οι προβολές και οι δράσεις του θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στους κινηματογράφους Κηφισιά 1 & 2 Cinemax, Δαναός, Village Cinemas Ρέντη, Μαρούσι και Ίλιον, και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Όπως κάθε χρονιά, έχει φροντίσει να συμπεριλάβει τις μικρότερες ηλικίες, με τις κατηγορίες Baby & Me (ηλικίες 0–3, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες) και Μικρά για τα Μικρά (κινούμενα σχέδια μικρού μήκους χωρίς διαλόγους, για παιδιά ηλικίας από 3 ετών).
Συνεχίζονται και φέτος τα προγράμματα Ζωντανή Μεταγλώττιση Ι και ΙΙ, στα οποία οι ηθοποιοί ζωντανεύουν επί σκηνής τους ήρωες ταινιών κινουμένων σχεδίων.
Τα παιδιά και οι νέοι θα απολαύσουν επίσης τις ενότητες Κids’ Picks και Teens’ Picks, με προγράμματα που έχουν διαμορφώσει μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων από όλη την Ελλάδα.
Η κριτική επιτροπή (Kids Jury) είναι πανέτοιμη να δει τις υποψήφιες ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, να κρίνει και να απονείμει τελικά το Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ταινίας Μεγάλου και Μικρού Μήκους.
Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ, η νέα πρωτοβουλία Action!forAutism, που υλοποιείται με την υποστήριξη του ΕΚΚΟΜΕΔ στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Αυτισμός & Δημιουργικότητα 2026» στον Κινηματογραφικό και Οπτικοακουστικό Τομέα, επιδιώκει την παραγωγική ενσωμάτωση στα οπτικοακουστικά μέσα ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.
Οι ελληνικές συμμετοχές στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026 powered by ΔΕΗ
Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν και οι ελληνικές συμμετοχές, με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Απευθύναμε στους δημιουργούς των τριών ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους του Φεστιβάλ την ίδια ερώτηση: Αν ο κινηματογράφος είναι ένας τρόπος να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου, τι θα επιθυμούσατε να έχουν ανακαλύψει τα παιδιά και οι έφηβοι μέσα από τη δική σας ταινία;
«Θα ήθελα τα παιδιά και οι έφηβοι να ανακαλύψουν πως η φωνή τους έχει δύναμη και πως η ανάγκη τους για αγάπη, κατανόηση και σύνδεση αξίζει πάντα να ακουστεί», λέει η Μυρσίνη Αριστείδου, σκηνοθέτρια του «Κράτα Με» (για ηλικίες 13+ / Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance ). «Αλλά και να αναγνωρίσουν τη μοναδική τους ικανότητα να βλέπουν τον κόσμο με μια καθαρότητα και ευαισθησία που συχνά εμείς οι ενήλικες χάνουμε και πως αυτή η ματιά μπορεί να αλλάξει πολλά, τόσο στη δική τους ζωή όσο και στις ζωές των ανθρώπων γύρω τους».
Στο «Κράτα Με», η 11χρονη Ίρις περνά τις μέρες του καλοκαιριού με τη φίλη της, μέχρι την απρόσμενη επιστροφή του πατέρα της, Άρη, για την κηδεία του δικού του πατέρα. Άγνωστοι μεταξύ τους, πατέρας και κόρη αρχίζουν να έρχονται κοντά μέσα από μια σειρά απρόβλεπτων συναντήσεων και μικρών περιπετειών.
«Θα ήθελα τα παιδιά και οι έφηβοι να ανακαλύψουν ότι ακόμα και τα πιο μικρά, “ασήμαντα” πράγματα, όπως ένα έντομο, μπορούν να μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε μέσα μας και να συνδεθούμε με τους άλλους», λέει ο Λουκάς Παλαιοκρασσάς, σκηνοθέτης του «Bugboy» (ηλικίες 9+). «Κυρίως, όμως, να φύγουν με περισσότερη περιέργεια και ενσυναίσθηση για όσους κινούνται πιο ήσυχα ή διαφορετικά από τους υπόλοιπους».
Στο «Bugboy», ο Γιώργος, ένας ντροπαλός έφηβος με στραβισμό, δυσκολεύεται να συνδεθεί με τους άλλους μετά το τραυματικό διαζύγιο των γονιών του. Βρίσκοντας καταφύγιο στον κόσμο των εντόμων, συνδέεται με ένα γρύλο, την Ιζαμπέλα.
«Ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο η ματιά ενός άλλου», λέει ο Παναγιώτης Ράππας, σκηνοθέτης της ταινίας «Η Σταχομαζώχτρα» (ηλικίες 9+). «Είναι μια γλώσσα που δίνει φωνή σε όσα οι λέξεις –στη μητρική μας γλώσσα ή σε μια ξένη– ίσως αφήνουν στη σιωπή. Εύχομαι τα παιδιά, βλέποντας τη Σταχομαζώχτρα, να νιώσουν τη δύναμη αυτής της γλώσσας των συναισθημάτων: μιας γλώσσας που καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και ίσως μικραίνει την απόσταση που μας χωρίζει από τον άλλο».
Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα χιονισμένο νησί του Αιγαίου, παραμονή Χριστουγέννων στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί, η Αχτίτσα προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα δύο ορφανά εγγόνια της. Η επιταγή που φτάνει από τον χαμένο γιο της στην Αμερική γεννά ελπίδες, όμως ένας άπληστος παντοπώλης επιχειρεί να την εκμεταλλευτεί. Η τυχαία παρέμβαση ενός εμπόρου από τη Σύρο θα αλλάξει την πορεία της ζωής της. Με αφετηρία τον Παπαδιαμάντη, αυτή η ξεχωριστή κινηματογραφική μεταφορά δείχνει πόσο όμορφα μπορεί να συνομιλήσει η ελληνική λογοτεχνική παράδοση με το σύγχρονο animation.
Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του φεστιβάλ
Για άλλη μια χρονιά, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προβάλλοντας τις ταινίες «Μίτση» της Γεύης Δημητρακοπούλου και «400 Κασέτες» της Θέλγιας Πετράκη στην ενότητα Becoming (Μεγαλώνοντας, ηλικίες 13+).
Η ενότητα Greek Shorts, συστήνει στο νεανικό κοινό ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς με την προβολή ταινιών μικρού μήκους.
Με αφορμή το μότο «Κοίτα Με», το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ταινία μικρού μήκους «Μπαμπά, Κοίτα Με» (ηλικίες 13+), μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια και σεναριογράφο της ταινίας, Βούλα Σταμπέλου, για την ιστορία της, τη συνεργασία με παιδιά και όσα θα ήθελε να κρατήσουν οι θεατές από την προβολή.
– Τι συμβαίνει στο «Μπαμπά, Κοίτα Με»;
Ο μικρός Νέστορας έχει βάλει έναν μεγάλο στόχο: Να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες και να δείξει στον μπαμπά του, που βρίσκεται μακριά, ότι τα κατάφερε! Είναι μια τρυφερή ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, την επιμονή και τις μικρές νίκες που στα μάτια ενός παιδιού μοιάζουν τεράστιες.
– Πώς είναι να κινηματογραφεί κανείς με παιδιά; Ποιες ιδιαίτερες προκλήσεις έχει αυτή η εμπειρία και τι μπορεί να προσφέρει η αυθόρμητη και συχνά απρόβλεπτη ματιά τους;
Το να γυρίζεις μια ταινία με παιδιά μοιάζει με μικρή περιπέτεια, γεμάτη γέλια, εκπλήξεις, απρόοπτα και στιγμές που κανένα σενάριο δεν μπορεί να προβλέψει. Τα παιδιά έχουν έναν υπέροχο τρόπο να σου θυμίζουν ότι δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια για να είναι αληθινά. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και να τους αφήσεις χώρο να είναι ο εαυτός τους. Και κάπως έτσι έρχεται η μαγεία!
– Τι θα θέλατε να ανακαλύψουν τα παιδιά και οι έφηβοι βλέποντας την ταινία σας και τι οι ενήλικες;
Θα ήθελα τα παιδιά να πιστέψουν λίγο περισσότερο στον εαυτό τους. Να καταλάβουν ότι μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα, ακόμη κι αν στην αρχή φαντάζουν αδύνατα.
Οι μεγάλοι θα ήθελα να θυμηθούν πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στη ζωή ενός παιδιού. Πόση χαρά μπορούν να δώσουν με ένα τους βλέμμα.
– Αν ένα παιδί έβγαινε από την προβολή της ταινίας και ήθελε να συζητήσει ένα μόνο πράγμα με τους γονείς ή τους φίλους του, ποιο θα θέλατε να είναι;
Θα ήθελα να συζητήσει το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε δίπλα μας τους ανθρώπους που αγαπάμε, σε μεγάλες και μικρές στιγμές. Να γυρίσει στους γονείς του και να πει: Κοίτα με! Γιατί αυτό το «κοίτα με», μπορεί να κρύβει πίσω του πολλά περισσότερα ερωτήματα. Και ίσως οι γονείς ακούγοντάς το να θυμηθούν πως αυτό που για εμάς μοιάζει ασήμαντο, για ένα παιδί μπορεί να είναι ολόκληρος ο κόσμος του!
Πληροφορίες για τα εισιτήρια:
Η προπώληση έχει αρχίσει ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές σελίδες του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούςς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026 powered by ΔΕΗ, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, των Village Cinemas, καθώς και www.more.com.
Αυθημερόν διατίθενται εισιτήρια και στα ταμεία, για τις προβολές του εκάστοτε χώρου (δεν υπάρχει η δυνατότητα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας).