Θανάσης Καρατζάς

4 ΕΞΟΔΟΙ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Αγαπάμε το καλό φαγητό, αλλά δεν (μπορούμε να) τρώμε και κάθε μέρα έξω. Τα Χριστούγεννα, όμως, είναι γιορτή και ολόκληρη η εορταστική περίοδος προσφέρεται για εξόδους με πρόσημο... γαστρονομικό και αποτέλεσμα απολαυστικό. Βασική προϋπόθεση, να κλείσουμε τραπέζι εγκαίρως.

H to-do-list για τα φετινά Χριστούγεννα φαίνεται πως δεν έχει τέλος (όπως και κάθε χρόνο δηλαδή), αλλά αυτό δεν μας πτοεί. Όλο και κάτι θα προλάβουμε να κάνουμε/απολαύσουμε/αγοράσουμε – οπωσδήποτε τα δώρα για τα παιδιά! Τα περισσότερα, ως συνήθως, θα τα αφήσουμε για αργότερα ή για του χρόνου και πάλι όλα καλά. Πριν φτάσουμε στις αναβολές, βέβαια, ας κάνουμε μια προσπάθεια να οργανωθούμε και να φτιάξουμε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα. Να καταγράψουμε ιδέες και επιθυμίες και, αν δούμε ότι τα καταφέρνουμε τελικά, να κλείσουμε κι ένα τραπέζι στο αγαπημένο μας εστιατόριο. Γιορτές είναι. Στην Αθήνα είμαστε. Μια καλή γαστρονομική έξοδος αξίζει να μπει στο πλάνο. Ακολουθούν τέσσερις προτάσεις για καλό φαγητό.

– Βασίλαινας

Έναν αιώνα ζωής και λίγο παραπάνω έχει κλείσει το θρυλικό εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα του νεότερου. Μια ιστορία που ξεκίνησε το 1920 από τον παππού Θανάση στην οδό Αιτωλικού στον Πειραιά. Μια μπακαλοταβέρνα που εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο φιλόξενους και «νόστιμους» εστιατορικούς χώρους του λιμανιού. Πλέον, από το 2016 που μετακόμισε πίσω από το Χίλτον και κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε, δεσπόζει ανάμεσα στα κορυφαία εστιατόρια της πόλης. Όχι άδικα. Ο Θανάσης Βασίλαινας κουβαλά μια σπουδαία κληρονομιά (και εμπειρία και αναμνήσεις) από το εστιατόριο του Πειραιά, και, μαζί με τον σεφ Μάνο Γαρνέλη, τιμούν την ελληνική κουζίνα και μας παραδίδουν μια από τις καλύτερες εκδοχές της.

Τι να πρωτοδιαλέξεις από το σταθερό μενού του εστιατορίου; Απίθανη η ταραμοσαλάτα Βασίλαινας, αλλά και η χλιαρή χταποδοσαλάτα, το ψητό καλαμάρι και τα μπαρμπούνια σαβόρο σε κρούστα, που περιλαμβάνονται στα ορεκτικά. Εξαίρετες επιλογές τα ταρτάρ τόνου και μόσχου – ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα στο Βασίλαινας είναι: ψάρι ή κρέας; Ε, και τα δύο, η απάντησή μας.

Κι έπειτα είναι τα κυρίως. Το γιουβετσάκι γαρίδας, ο αγαπημένος μπακαλιάρος σε κρούστα, το μαγιάτικο και ο τόνος μαζί με όλα τα υπόλοιπα ψάρια ημέρας (ψημένα με ιδιαίτερη μαεστρία στα κάρβουνα), πριν περάσουμε στο φανταστικό αρνί picanha (με πλιγούρι, μελιτζάνα, harissa και σάλτσα σταφίδας με λεμόνι), και στο κόντρα φιλέτο, ασφαλώς.

Βασίλαινας2
Θανάσης Καρατζάς

Σημειώστε εδώ ότι το εστιατόριο Βασίλαινας έχει διαμορφώσει πολύ ενδιαφέροντα μενού για τα δυο ρεβεγιόν των φετινών γιορτών. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, μετά το εορταστικό amuse bouche θα ακολουθήσουν μια σελινόριζα βελουτέ με ξινόμηλο, κάρι και σολομό, χτένια καρπάτσιο, φαγκρί με κους-κους Θεσσαλονίκης, τοπιναμπούρ και cacao pepper, αλλά και ένα Sirloin Steak Black Angus με γλυκοπατάτα, καφέ και άγρια μανιτάρια. Όσο για το επιδόρπιο, το Mont Blanc που θα φτάσει στο τραπέζι σας θα περιλαμβάνει κάστανο, βανίλια, φραγκοστάφυλο, παλαιωμένο τσίπουρο και μανταρίνι.

Ακολουθεί το μενού της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, με μια νόστιμη βελουτέ πράσου (με καπνιστό χέλι και μανιτάρια) για αρχή, την οποία θα διαδεχτεί η γάμπαρη Αμβρακικού ταρτάρ, η σφυρίδα beurre blanc (με σέσκουλο, μπρόκολο και φασολάκι ασπρομύτικο Λήμνου) και το φιλέτο Ibérico με μαϊντανόριζα, μύρτιλα και παντζάρι. Ένα σοκολατένιο επιδόρπιο με καραμέλα, καφέ, ρόδι και βατόμουρο θα κλείσει τη χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει –λίγα λεπτά αργότερα– με βασιλόπιτα Βασίλαινας. Χάρμα!

– Βρασίδα 13 (περιοχή Χίλτον), τηλ. 2107210501, vassilenas.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 19.00-00.00, Κυριακή: 13.00-17.30. Ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς το εστιατόριο θα είναι ανοιχτό μόνο μεσημέρι, ενώ τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει μεσημέρι και βράδυ.

– Basegrill

Το υπέροχο Basegrill είναι από τους βασικούς λόγους που οι αμετανόητοι θαμώνες του κέντρου το εγκαταλείπουν για λίγο, προκειμένου να οδηγήσουν δυτικά, και συγκεκριμένα μέχρι το Περιστέρι. Με μότο τη φράση «από θαλασσινά έχουμε μόνο αλάτι», εύκολα καταλαβαίνουμε ότι εδώ πρωταγωνιστεί το κρέας. Το εστιατόριο των Βαγγέλη, Σπύρου και Γιάννη Λιάκου μετρά 17 χρόνια ζωής, συνεργάζεται με φάρμες και μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, αλλά και τον μοναδικό στο είδος του εκτροφέα μαύρου χοίρου και αγελάδων της στεπικής φυλής τύπου Κατερίνης, Δημήτρη Δήμου από τα Τρίκαλα. Εξαίσια κρέατα, δηλαδή, που προετοιμάζονται, κόβονται και ψήνονται με ακρίβεια και όπως αρμόζει σε κάθε κοπή που εφαρμόζουν (παραδοσιακή ή δική τους).

Μπέιζγριλλ
Δημήτρης Βλάικος

Το μενού τους είναι πλούσιο σε όλα. Ξεκινάει με μια μεγάλη ποικιλία σε φρεσκοκομμένες σαλάτες και ορεκτικά, όπως κασέρι Ξάνθης, σαγανάκι από κεφαλοπαρμεζάνα Μεσσηνίας ή κατσικίσιο, φέτα, τζατζίκι και τυροκαφτερή, και συνεχίζεται με αβγά με πατάτες (ένα από τα εμβληματικά, αν και χωρίς κρέας, πιάτα του Basegrill!), χειροποίητα τυροπιτάκια και παστουρμαδοπιτάκια, αρβανίτικο τηγανόψωμο και φρέσκιες τηγανητές πατάτες. Ακολουθούν τα δικά τους λουκάνικα –από μαύρο χοίρο, βοδινό και καλαρρύτικο πρόβατο– και εσχάτως τα ολόδικά τους χειροποίητα αλλαντικά: προσούτο από προβατίνα, back bacon από μαύρο χοίρο, βοδινό ταρτάρ και καρπάτσιο. Μπουκιά και συχώριο!

Επιδείξτε, ωστόσο, λίγη εγκράτεια, γιατί τα κυρίως που ακολουθούν θέλουν και χρόνο και χώρο. Εδώ ξεχωρίζουμε το απίθανο και πολυβραβευμένο μοσχαρίσιο συκώτι του Basegrill, τα διαφορετικά φιλέτα και μπριζόλες σπάλας (δοκιμάστε την 100+ ημερών ωρίμανσης), τις διαφορετικές πικάνιες, αλλά και το T-bone steak, το κόντρα φιλέτο brazil steak και το Porterhouse steak. Δεν έχει και πολλή σημασία αν θα καταφέρετε να θυμάστε την ορολογία. Η χαρά που θα νιώσετε έχει σημασία. Και η απόλαυση. Η τελευταία οφείλεται και στα εκλεκτά κρασιά (εδώ προσθέστε το house wine ανάμεσα στα άλλα) και τις μπύρες που θα επιλέξετε από την εξαιρετικά ενημερωμένη και πλούσια λίστα του εστιατορίου. Cheers!

– Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64 και Αμμοχώστου, Περιστέρι, τηλ. 2105757455, basegrillathens.com. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 13.00-00.15

– ΦΙΤΑ

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένουμε τις γιορτές για να έρθουμε στο ΦΙΤΑ, το προσπαθούμε συχνά πυκνά, αλλά δυσκολευόμαστε να βρούμε τραπέζι. Εντάξει, το προσπαθούμε συνήθως τελευταία στιγμή, αλλά πλέον έχουμε μάθει και το προγραμματίζουμε νωρίτερα. Το αγαπημένο comfort εστιατόριο των Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη («γαστρομαγειρίο» αρέσκονται να το λένε οι ίδιοι), άνοιξε στον Νέο Κόσμο το 2019 και σερβίρει μερικά από τα πλέον viral πιάτα των τελευταίων ετών. Εδώ προσθέστε και το εκλέρ με καραμέλα και γκανάς σοκολάτας που μοστράρει ανελλιπώς στο κυριακάτικο scroll down στο Instagram.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Μιλώντας για το ΦΙΤΑ, αξίζει να αναφερθούμε σε όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το έκαναν τόσο γρήγορα τόσο αγαπητό στο αθηναϊκό κοινό. Εδώ οι αγορές των προμηθειών γίνονται το πρωί, ειδικά τα ψάρια και τα θαλασσινά που κυριαρχούν στο μενού (το οποίο αλλάζει –και τυπώνεται– καθημερινά). Αξίζει να σημειωθεί ότι και η επιλογή των ζαρζαβατικών που συνοδεύουν τα πιάτα και μπαίνουν στις σαλάτες γίνεται βάσει εποχικότητας. Αυτά ως προς το φαγητό και το μαγείρεμα, το οποίο παρεμπιπτόντως λαμβάνει χώρα στη μεγάλη ανοιχτή κουζίνα – το πρώτο πράγμα που σχεδίασαν οι δυο μάγειρες-ιδιοκτήτες.

Το ΦΙΤΑ, όμως, δεν είναι μόνο οι μαγειρικές του. Είναι και η χύμα μαλαγουζιά του –και όλες οι υπόλοιπες εκλεκτές ετικέτες σε κρασιά, τσίπουρα και ούζα που φέρνουν το κέφι στα τραπέζια– και πολύ περισσότερο η χαλαρή ατμόσφαιρά του. Φαγητό καλού εστιατορίου με ατμόσφαιρα καφενείου ή μαγειρείου, όπως θέλετε πείτε το.

ΦΙΤΑ2
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Εδώ, λοιπόν, θα έρθετε με την παρέα, θα ενημερωθείτε για τα πιάτα ημέρας και θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε την ταραμοσαλάτα και τις τηγανητές πατάτες τους, δηλαδή τα εθιστικά φρεσκοτηγανισμένα τσιπς που δεν σταματάς να τρως με το χέρι, μέχρι να αδειάσει το πιάτο. Επιλέξτε επίσης το σπαγγέτι με αυγοτάραχο (για «δυνατούς» ουρανίσκους), το οποίο και φτιάχνουν σχεδόν καθημερινά. Από εκεί και πέρα ό,τι κρεατικό και κυρίως ό,τι ψάρι πετύχετε: σκουμπρί, μυξινάρι, προσφυγάκια, σαρδέλες, λίγδα, ντάσκα κ.ά. – όλα τους με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γαρνιτούρες. Για το γλυκό τα είπαμε, αν και δεν είναι μόνο το εκλαίρ που ενθουσιάζει. Σημειώστε και την πάβλοβα και την τάρτα τους και... ό,τι άλλο δημιουργήσουν οι σεφ εκείνη τη μέρα. Στο ΦΙΤΑ το μενού αλλάζει καθημερινά και η υπόσχεση της επιστροφής δίνεται πριν αδειάσει το τραπέζι!

– Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, τηλ. 2114148624. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 19.00-00.00, Σάββατο: 14.00-00.00, Κυριακή: 14.00-18.00, Δευτέρα: κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει επίσης 24-26 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου με 2 Ιανουαρίου 2023.

– Black Duck Multiplarte

Επιστρέφοντας στο κέντρο, το Black Duck Multiplarte είναι μια από τις σταθερές αξίες στα πέριξ του Συντάγματος και ένα διαχρονικά φιλόξενο καταφύγιο, από το 2008 που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, στην πολύπαθη Χρήστου Λαδά και δίπλα στην πλατεία Καρύτση. Εδώ κοντά και το επίσης γοητευτικό Black Duck Garden, που βρίσκεται στον κήπο του Μουσείου Πόλεως Αθηνών, με είσοδο από την πλατεία Κλαυθμώνος. Αλλά ας μείνουμε στο πρώτο. Και ας συνδυάσουμε μια έξοδο για ψώνια, σινεμά ή θέατρο στο γιορτινό κέντρο με φαγητό στον αγαπημένο πολυχώρο, με την ιδιαίτερη αισθητική και τη μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και τα γράμματα. Απόδειξη ότι πολύ συχνά φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις.

Μπλακ

Ανοιχτό καθημερινά από το πρωί, οπότε σερβίρει χορταστικό brunch, το εστιατόριο του χώρου λειτουργεί μεσημέρι και βράδυ, με σταθερό μενού που περιλαμβάνει καταρχήν ωραίες νόστιμες σαλάτες. Έχουμε και λέμε: ανάμεικτη πράσινη με φουντούκια, τριμμένο πεκορίνο και ελαφρώς πικάντικη βινεγκρέτ, ζεστή με ψητό φινόκιο και γλυκοπατάτες, γλάσο πορτοκάλι και ξινομυζήθρα, παντζάρι με κρέμα γκοργκοντζόλα, ροζ γκρέιπφρουτ και πίκλα αχλάδι, και λάχανο iceberg με καπνιστό σολομό, φιστίκι, σος γιαουρτιού και πράσινο μήλο.

Μπλακ2

Baby πατάτες, arancini με γέμιση από χοιρινό ραγού, burrata με τοματίνια, καρπάτσιο από Black Angus και διαφορετικά flatbreads συμπληρώνουν τον κατάλογο των ορεκτικών, ενώ στα κυρίως θα βρείτε όλα τα καλά: από ενδιαφέρουσες σούπες ημέρας, ριζότο με άγρια μανιτάρια και πένες κόκκινης φακής, μέχρι μπέργκερ, χοιρινό φιλέτο sirloin, κόκκορα κοκκινιστό και ταλιάτα από μοσχάρι Black Angus. Φιλέτο φαγκρί για όσους αγαπούν το ψάρι και ποικιλία γλυκών για το τέλος και για να συνοδεύσετε τον μυρωδάτο καφέ που σερβίρουν.

Γιορτές είναι όμως, το Black Duck φοράει τα γιορτινά του (που του πάνε πολύ!) και προτείνει, επίσης, ένα νόστιμο μενού για την Παραμονή των Χριστουγέννων, με το οποίο αξίζει να κλείσετε την εορταστική βόλτα στο κέντρο της πόλης. Με ζωμό από μοσχάρι με ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά για καλωσόρισμα, το μενού ξεκινάει με σούπα κολοκύθα με κρέμα τυριού και τραγανό prosciutto και περιλαμβάνει επίσης πράσινη σαλάτα με ρόδι, καρύδια, κατσικίσιο τυρί και βινεγκρέτ βαλσάμικο, και ταρτάρ φρέσκου σολομού με ζωμό από εσπεριδοειδή. Για κυρίως μπορείτε να επιλέξετε είτε το σιγομαγειρεμένο φιλέτο γαλοπούλας με σπασμένη terrine από τη γέμισή της και σάλτσα gravy, είτε τα μοσχαρίσια μάγουλα με κρέμα μελιτζάνας και κόκκινη σάλτσα. Δύσκολη η επιλογή! Όπως και αυτή που ακολουθεί για τα επιδόρπια. Ο σεφ προτείνει είτε crumble μελομακάρονα με κρέμα mascarpone αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, είτε Mille-feuille με κρέμα κάστανο και αχλάδι poché. Και τα δύο γίνεται;

– Χρήστου Λαδά 9α, τηλ. 2103234760, blackduck.gr. Ώρες λειτουργίας: Κυριακή-Πέμπτη: 10.00-01.00, Παρασκευή: 10.00-01.30, Σάββατο: 10.00-02.00