© Karol Jarek

5 ΘΕΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Χριστούγεννα και πολιτισμός πάνε πακέτο, γι' αυτό φτιάξαμε τη δική μας λίστα συγκεντρώνοντας 5 θεάματα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον για τις ημέρες των γιορτών, από παραστάσεις και όπερα μέχρι εικονική πραγματικότητα.

Χριστούγεννα χωρίς θεάματα δεν γίνεται. Αφού έκλεισα εισιτήρια για παραστάσεις που μου είχαν προτείνει, όπως το «Σπιρτόκουτο The Musical», και πληροφορήθηκα τα ευχάριστα νέα για παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας, όπως το μιούζικαλ «Φτηνά τσιγάρα», άρχισα να ετοιμάζω τη δική μου λίστα για τις ημέρες των γιορτών.

Για τις ανάγκες αυτής της λίστας, πέρασα κάποιες ώρες μιλώντας με φίλους που δουλεύουν στον χώρο του θεάτρου και των τεχνών, και ζήτησα τη γνώμη τους για παραστάσεις που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο στην Αθήνα. Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις (γιατί αυτό κι όχι τ' άλλο;) και με μπόλικο μεράκι, έφτιαξα μια μίνι λίστα για διαφορετικά γούστα, η οποία περιλαμβάνει κλασικά, σύγχρονα και πρωτοποριακά έργα.

Αν είστε, λοιπόν, στην Αθήνα και ετοιμάζετε το εορταστικό σας πολιτιστικό πρόγραμμα, τότε είστε στο κατάλληλο μέρος. Και μην ξεχνάτε: προνοήστε και κλείστε τα εισιτήριά σας γιατί first come, first served.

1. Θείος Βάνιας

Το κλασικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Ο Θείος Βάνιας», ανεβαίνει στο Θέατρο Προσκήνιο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Η περιγραφή μάς κεντρίζει το ενδιαφέρον:

«Στον "Θείο Βάνια" ο Τσέχωφ με οξυδέρκεια, χιούμορ και κυρίως συμπόνοια γράφει τέσσερις σκηνές/τέσσερις παρτίδες, στις οποίες συμπυκνώνει όλη την υπαρξιακή αγωνία και το ατελές της ανθρώπινης φύσης. […] Τα πρόσωπα του Τσέχωφ, καθηλωμένα, καθισμένα περιμετρικά τρώνε βουλιμικά, πίνουν τσάι, παλεύουν να ξανανιώσουν και φαντασιώνονται την ομορφιά της ζωής σε μια χορογραφία των μικροπραγμάτων. Ένας ύμνος στη συμφιλίωση με το αδιέξοδο, κι ένας χορός ανθρώπων που προσπαθεί να απαλλαγεί από την επίπονη αναζήτηση της ουτοπίας».

παραστάσεις Θείος Βάνιας
Γκέλυ Καλαμπάκα

– Θέατρο Προσκήνιο (Καπνοκοπτηρίου 8). Μέχρι 15 Ιανουαρίου 2023. Βγάλε εισιτήρια.

2. Τα παραμύθια του Χόφμαν

Το επόμενο «check» το βάζουμε στην όπερα «Τα παραμύθια του Χόφμαν», σε σκηνοθεσία Κρύστοφ Βαρλικόφσκι, ενός από τους κορυφαίους και πιο περιζήτητους Ευρωπαίους σκηνοθέτες. Πρόκειται για την τελευταία όπερα του Ζακ Όφενμπαχ και μία από τις δημοφιλέστερες γαλλικές όπερες.

Παραστάσεις Τα παραμύθια του Χόφμαν
© Bernd Uhlig, La Monnaie

Ο Βαρλικόφσκι, «αναλαμβάνει να αποκαλύψει την ουσία ενός έργου όπου τόπος και χρόνος είναι τα κατάλοιπα ενός κατεστραμμένου ψηφιδωτού». Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Όπερα Λα Μονναί των Βρυξελλών, όπου «ο συνθέτης βάζει δίπλα δίπλα τη χαρούμενη διάθεση του ποιητή Χόφμαν με τη ρωγμή εκείνη που αφήνει να φανεί ότι ο χαρακτήρας του ποιητή δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Και παρά το γεγονός ότι ο συνθέτης δίνει πάντα προτεραιότητα στη μελωδία, εντούτοις η αρμονική του γραφή μοιάζει να σκιαγραφεί με ακρίβεια τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις».

Παραστάσεις Τα παραμύθια του Χόφμαν
© Bernd Uhlig, La Monnaie

– Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ. Θα παρουσιαστεί για οκτώ παραστάσεις, στις 18, 20, 22, 28, 29 Δεκεμβρίου 2022 και 4, 5, 8 Ιανουαρίου 2023. Βγάλε εισιτήρια.

3. I AM (VR)

Οι Susanne Kennedy & Markus Selg σε συνεργασία με τον Rodrik Biersteker παρουσιάζουν για πρώτη φορά δικό τους έργο εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η περιγραφή αυτής της virtual εμπειρίας μάς έχει κερδίσει από την αρχή: «Ό,τι πιο κοντινό στο metaverse και τον τεχνοσαμανισμό. Μια πρωτόγνωρη, εμβυθιστική περφόρμανς-ψυχεδελικό ταξίδι και, μαζί, παιχνίδι αυτογνωσίας σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας VR από τη σημαντικότερη σύγχρονη Γερμανίδα στον χώρο του θεάτρου».

Στα έργα της Susanne Kennedy οι ηθοποιοί αντιμετωπίζουν το κοινό θέτοντας το ερώτημα: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;

I AM (VR) παραστάσεις
© Markus Selg and Rodrik Biersteker. Courtesy of the artists

– Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107). Από 9 έως 30 Δεκεμβρίου 2022. Διάρκεια: 35'. Βγάλε εισιτήρια.

Άτομα που εγκυμονούν, πάσχουν από προβλήματα καρδιολογικά ή όρασης, από επιληψία ή άλλη σοβαρή ιατρική πάθηση καθώς και άτομα που χρησιμοποιούν συσκευές υποβοήθησης ακοής, βηματοδότη ή τυχόν άλλη εμφυτευμένη ιατρική συσκευή, συνιστάται να συμβουλευτούν τον ιατρό τους προτού χρησιμοποιήσουν το VR headset.

I AM (VR) παραστάσεις
© Markus Selg and Rodrik Biersteker. Courtesy of the artists

4. Η σπασμένη στάμνα

Επόμενη στάση στην Κεντρική Σκηνή στο Κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου για να δούμε την «Σπασμένη Στάμνα», έργο του Γερμανού Χάινριχ Φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου.

Το έργο, όπως διαβάζουμε, «με όπλο το χιούμορ, επιχειρεί να φωτίσει τις “ραγισμένες” όψεις στις ανθρώπινες σχέσεις και κοινωνίες: τις μεροληψίες στο σύστημα της δικαιοσύνης, τις φαυλότητες στο πολιτικό σύστημα, τη μειονεκτική θέση της γυναίκας απέναντι στην αυθαιρεσία της ανδρικής εξουσίας, αλλά την πατροπαράδοτη ιεραρχία που χαρακτηρίζει την κοινωνική οργάνωση αλλά και την ίδια τη θεατρική διαδικασία».

παραστάσεις - Η σπασμένη στάμνα
Ελίνα Γιουνανλή

– Εθνικό Θέατρο, Κτήριο Τσίλλερ, Κεντρική Σκηνή (Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια). Από τις 10 Δεκεμβρίου 2022. Βγάλε εισιτήρια.

5. Τα φώτα της πόλης

Για το τέλος κρατήσαμε ένα μουσικό θέαμα, μια παράσταση μιούζικαλ που βασίζεται στην αριστουργηματική ταινία-ορόσημο του βωβού κινηματογράφου του Τσάρλι Τσάπλιν «Τα Φώτα της πόλης». Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του θεάτρου, «η ιστορία εξελίσσεται με φόντο το οικονομικό Κραχ της Αμερικής και ακολουθεί τον Τσάρλι Τσάπλιν, ως άνεργο περιπλανώμενο Σαρλό, που ερωτεύεται μια τυφλή ανθοπώλισσα και κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εγχείρηση που θα της χαρίσει την όραση».

παραστάσεις-τα φώτα της πόλης
© Karol Jarek

Οι συντελεστές «φωτίζουν τη δράση και δίνουν τον τόνο σε μια παράσταση που υμνεί τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων, αλλά και τη μεγαλοφυΐα του Τσάπλιν ως συγγραφέα, σκηνοθέτη, παραγωγού, συνθέτη και πρωταγωνιστή των ταινιών του». Σε σκηνοθεσία της Αμάλια Μπένετ και με πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου.

παραστάσεις-τα φώτα της πόλης
© Karol Jarek

– Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Rex, Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη (Πανεπιστημίου 48). Από τις 23 Νοεμβρίου 2022. Διάρκεια Παράστασης: 2 ώρες. Βγάλε εισιτήρια.