XMAS ART PROJECT: ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ECO-FRIENDLY ΣΤΟΛΙΔΙΑ

Αγαπάμε να φτιάχνουμε κάθε χρόνο μερικά δικά μας χριστουγεννιάτικα στολίδια! Φέτος χρησιμοποιούμε ως βάση eco-friendly υλικά, κάνοντας δημιουργικό upcycling σε κλαδάκια, κουκουνάρια και φελλούς.

Χριστούγεννα έρχονται και –όσο κι αν αγαπάω αυτήν την υπέροχη περίοδο– δύο πράγματα δεν αντέχω: Πρώτον, να στολίζω δέντρο από τον Νοέμβριο, όπως έχουν ήδη κάνει πολλοί. Αν είστε από αυτούς, no offence, απλώς για μένα το να έχουμε λαμπιόνια στο σαλόνι μας δύο μήνες τον χρόνο είναι υπερβολή, και κάπου όπα, χάνεται η μαγεία. Δεύτερον, τα πλαστικά κινέζικα στολίδια που πωλούνται μαζικά στα  πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να μπαίνεις στο σπίτι φίλων και να αισθάνεσαι ένα déjà vu.

Οι παραξενιές μου με κάνουν να αναζητώ κάθε χρόνο εναλλακτικούς τρόπους στολισμού και συγκεκριμένα να φτιάχνω τα στολίδια μου μόνη μου, όποτε έχω μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Πρώτον, καθυστερεί η όλη διαδικασία, γιατί αφενός πρέπει να κάνω μια έρευνα και αφετέρου πρέπει να τα φτιάξω (Καλωσήρθες Δεκέμβρη!). Δεύτερον, έχω τα πιο πρωτότυπα, μοναδικά, ξεχωριστά στολίδια και –έξτρα μπόνους– φτιαγμένα από τα χεράκια μου.

DIY χριστουγεννιάτικα στολίδια

Στο περσινό σχετικό Art Project είχαμε φτιάξει στολίδια από πηλό. Το theme για τα φετινά Χριστούγεννα είναι φυσικά στολίδια με υλικά από την Μητέρα Γη, που τα βρίσκουμε εύκολα ακόμα και στην αυλή μας ή στο κοντινό πάρκο.

στολίδια

Με το να κάνουμε upcycling, να αναβαθμίσουμε δηλαδή κάτι φαινομενικά άχρηστο σε βασικό μας υλικό, βοηθάμε να μειωθεί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και εκφράζουμε δημιουργικά την αγάπη μας για την φύση.

Στο OW, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε ιδέες για μια eco-εναλλακτική στα φθηνά (σε ποιότητα και όχι απαραίτητα τιμή) πλαστικά στολίδια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Προσοχή: Όπου χρησιμοποιούμε κοπίδι και  θερμοκόλλα, χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί! Αν θέλουμε να φτιάξουμε στολίδια μαζί με τα παιδιά, καλύτερα να αναλάβει ένας ενήλικας τα συγκεκριμένα σημεία, για να μην προκληθεί ατύχημα!

1. Γιρλάντα από κουκουνάρια

γιρλάντα από κουκουνάρια

Τι θα χρειαστούμε:

 • κουκουνάρια,
 • σχοινί,
 • γαντζάκια βιδωτά (μπορούμε να τα προμηθευτούμε από χρωματοπωλείο),
 • κόλλα μιξιόν νερού ή matte gel medium ή ατλακόλ (για τα φύλλα χρυσού),
 • φύλλα χρυσού / σπρέι σε χρυσό χρώμα / ακρυλικά χρώματα.

υλικά για στολίδια

Αρχικά, φροντίστε να αφαιρέσετε χώμα ή ζωύφια από τα κουκουνάρια σας.

Απλώστε με ένα πινέλο την κόλλα στα σημεία που θέλετε να κολλήσετε τα φύλλα χρυσού. Τυλίξτε τα φύλλα χρυσού στο κουκουνάρι και αφήστε να στεγνώσει.

Στη συνέχεια, με ένα πινέλο αφαιρέστε τα περισσεύματα του φύλλου χρυσού, αφήνοντας χρυσές πιτσιλιές στα σημεία που είχατε απλώσει την κόλλα

Εναλλακτικά μπορείτε να χρωματίσετε τα κουκουνάρια σας με ένα σπρέι σε χρυσό χρώμα ή να τα βάψετε με ακρυλικές μπογιές για μια πιο ποπ αίσθηση.

στολίδια

Χρησιμοποιώντας μια πένσα, βιδώστε τα γαντζάκια στην κορυφή των κουκουναριών.

στολίδια

Περάστε τα κουκουνάρια στον σπάγκο κάνοντας έναν μονό κόμπο για να μένουν σταθερά. Αφήστε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα κουκουνάρια, όχι μεγάλες, για να υπάρχει συμμετρία.

γιρλάντα

Κρεμάστε την γιρλάντα σας στο τζάκι, στον τοίχο, στο παράθυρο

2. Ταρανδάκια από φελλό

στολίδια

Τι θα χρειαστείτε:

 • φελλούς,
 • λεπτά κλαδάκια,
 • θερμοκόλλα,
 • πομ πομ για χειροτεχνίες για τη μύτη των τάρανδων,
 • κοπίδι.

υλικά για στολίδια

Πάρτε δύο φελλούς, έναν για το σώμα του τάρανδου κι έναν για το κεφάλι.

Θα χρειαστείτε 4 κλαδάκια για τα πόδια, 1 για τον λαιμό, 1 για την ουρά και 2 κλαδάκια με μικρά παρακλάδια για τα κέρατα.

Στον φελλό για το σώμα, ανοίξτε με το κοπίδι 4 μικρές τρύπες στις δύο άκρες για τα πόδια, 2 αριστερά και 2 δεξιά. Βάλτε στις τρύπες θερμοκόλλα και κολλήστε τα κλαδάκια.

Κάντε το ίδιο στο πάνω μέρος ανοίγοντας αυτή τη φορά 2 τρύπες, μία στο πίσω μέρος για την ουρά και μία στην μπροστινή για τον λαιμό. Κολλήστε με τον ίδιο τρόπο τα κλαδάκια.

φτιάχνουμε στολίδια

Για το κεφάλι, ανοίξτε μία τρύπα στο πίσω μέρος για τον λαιμό και αντικριστά στο πάνω μέρος δύο τρύπες για τα κέρατα, την μια δίπλα στην άλλη. Εφαρμόστε με κόλλα τα αντίστοιχα κλαδάκια.

Στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού κολλήστε ένα κόκκινο μπαλάκι πομ πομ για τη μύτη (εδώ που τα λέμε, κι ένα κόκκινο μπιλάκι από το ου μπορεί να κάνει τη δουλειά) . Μπορείτε να αφήσετε τον τάρανδο σας έτσι και να διακοσμήσετε το τραπέζι, ή να κολλήσετε μια θηλιά στο πάνω μέρος και να τον κρεμάσετε στο δέντρο.

3. Στολίδια από κλαδιά

στολίδια

Τι θα χρειαστείτε:

 • λεπτά κλαδιά,
 • κλαράκια με πευκοβελόνες,
 • ξύλα κανέλας,
 • αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού ή άλλο διακοσμητικό της αρεσκείας σας,
 • πιστόλι θερμοκόλλας,
 • σπάγκο.

υλικά για στολίδια

Ένα πολύ απλό πρότζεκτ για να αποκτήσετε τον απόλυτο φυσικό στολισμό στο σπίτι σας.

Μαζέψτε από το πλησιέστερο άλσος/πάρκο/δασάκι κλαδάκια και κόψτε τα σε ίσα κομμάτια. Φτιάξτε με αυτά σχήματα της αρεσκείας σας, όπως αστέρια ή δεντράκια, και ενώστε τα μεταξύ τους με τη θερμοκόλλα. Δημιουργήσετε γεωμετρικά σχήματα όπως τετράγωνα και τρίγωνα, και διακοσμήστε με κλαράκια με πευκοβελόνες ή αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού.

στολίδια

Δέστε μια θηλιά από σπάγκο για να κρεμάσετε τα στολίδια στο δέντρο.

4. Μπάλες από σπάγκο

μπάλα

Τι θα χρειαστείτε

 • μπαλόνια,
 • σπάγκο,
 • ατλακόλ αραιωμένη με λίγο νερό.

Φουσκώστε λίγο τα μπαλόνια, στο μέγεθος περίπου μιας Χριστουγεννιάτικης μπάλας.

Κόψτε τον σπάγκο σε κομμάτια μήκους περίπου 75 εκατοστά το καθένα.

Βάλτε σε ένα δοχείο κόλλα αραιωμένη με λίγο νερό και βουτήξτε μέσα τα κομμάτια.

Τυλίξτε κάθε μπαλόνι με σπάγκο ξεκινώντας από διαφορετικό σημείο κάθε φορά και προς διαφορετική κατεύθυνση.

μπάλα από σπάγκο

Θα χρειαστείτε περίπου 15 κομμάτια για κάθε μπάλα ή και περισσότερα, ανάλογα με το πόσο αραιή ή πυκνή θέλετε να κάνετε την μπάλα. Δέστε στο πάνω μέρος του μπαλονιού ένα κομμάτι σπάγκο για να μπορέσετε να κρεμάσετε τις μπάλες μέχρι να στεγνώσουν.

Κρεμάστε τες από το ντουλάπι της κουζίνας ή στα κλαδιά ενός φυτού σας και αφήστε να στεγνώσουν για περίπου 24 ώρες

Αφού στεγνώσει και κοκαλώσει ο σπάγκος, τρυπήστε το μπαλόνι και αφαιρέστε το από το εσωτερικό.

στολίδια

Δέστε μια θηλιά στο πάνω μέρος της μπάλας και κρεμάστε τη στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ή γεμίστε τη με led φωτάκια για ένα πιο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα και διακοσμήστε το τραπέζι σας.