iStock

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΑΖΑΡ ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΜΕ ΟΥΣΙΑ

Τα χριστουγεννιάτικα μπαζάρ είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου: να βρούμε δώρα για τους αγαπημένους μας και να στηρίξουμε την κοινωνία μας.

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι συμπεριφερόμαστε λίγο πιο όμορφα και ίσως γινόμαστε για λίγες μέρες οι άνθρωποι που πάντα ελπίζαμε να είμαστε. Αλλάζοντας όμως εμείς, αλλάζει κι ο κόσμος γύρω μας, μιας και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να πυροδοτήσουν τη λεγόμενη συναισθηματική μετάδοση. Οι εκφράσεις του προσώπου, η έμμεση κοινωνική αλληλεπίδραση, η παρατήρηση της συμπεριφοράς των γύρω μας μάς επηρεάζουν και τείνουμε να μιμηθούμε αυτό που βλέπουμε.

Με άλλα λόγια, η καλοσύνη και η γενναιοδωρία είναι μεταδοτικά. Κι επειδή η προσφορά δώρων είναι ένας τρόπος να δείξουμε στους δικούς μας ανθρώπους ότι τους σκεφτόμαστε, υπάρχει τρόπος να συνδυάσουμε τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας τα χριστουγεννιάτικα μπαζάρ οργανώσεων και συλλόγων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να συμβάλουμε στο στήσιμο του μπαζάρ, προσφέροντας βιβλία, αξεσουάρ, διακοσμητικά που δεν χρειαζόμαστε πια.

Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ για δώρα με ουσία
Unsplash Laura Beth Snipes

Για τα αδέσποτα ζωάκια των πόλεων

Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι δυστυχώς αρκετά μεγάλος. Είναι ένα πρόβλημα που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Αν δεν μπορούμε, λοιπόν, να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι, τουλάχιστον ας στηρίξουμε το έργο οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων που προσπαθούν να μαζέψουν… τα ασυμμάζευτα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, στις 3 και 4 του μήνα, 10:00 με 17:00, μας περιμένει στο Διασχολικό Κέντρο του δήμου Γλυφάδας το 35ο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του ΣΠΑΖ.
  • Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, το μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης μας καλεί στο 1ο Γυμνάσιο/Λύκειο Ηλιούπολης (Γρηγορίου Αυξεντίου 2, Ηλιούπολη).
  • Το ίδιο σαββατοκύριακο, 10:00 με 22:00, διοργανώνει μπαζάρ και το Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr στον πολυχώρο ΣΠΟΥΤΝΙΚ (Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, Πλατεία Αυδή).

ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΑΖΑΡ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΣΑΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΙΟ ΥΠΟΦΕΡΤΗ.

Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ για το παιδί

Αν κάτι μας έχουν διδάξει τα τελευταία χρόνια, είναι η ανάγκη προστασίας των παιδιών και του δικαιώματός τους να είναι παιδιά. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί φορείς που σίγουρα χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Στην παλιά μου γειτονιά, στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου, 10:00 με 20:00, στους χώρους του ιδρύματος (Κλεισόβης 18).

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού» πραγματοποιεί και φέτος το καθιερωμένο Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Bazaar του, 3 & 4 Δεκεμβρίου, 10:00 με 20:00, στο Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ. στον Κεραμεικό (Πειραιώς & Ερμού).

Το Make-A-Wish Ελλάδος στην προσπάθειά του να εκπληρώσει ακόμη περισσότερες ευχές, πραγματοποιεί bazaar με προϊόντα από το e-shop του. Οι ημερομηνίες είναι αρκετές, μπείτε στον παραπάνω σύνδεσμο να δείτε ποια bazaar γίνονται και πού.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού μας προσκαλεί στη γιορτή του την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, 11.00 με 17:00, στον χώρο της KN Group _ Design that works (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 61), που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργικές δραστηριότητες, αφηγήσεις χριστουγεννιάτικων ιστοριών, bazaar, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τους Burger Project.

Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ για δώρα με ουσία
Unsplash Thandy Yung

Εναλλακτικές μικρές αγορές

Το Meet Market, η μετακινούμενη αγορά της Αθήνας, έρχεται για 10 ημέρες, από τις 9 έως τις 18 Δεκεμβρίου, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι (Ερμού & Πειραιώς, Αθήνα). Θα φιλοξενήσει περισσότερα από 150 ελληνικά brands ταλαντούχων σχεδιαστών, καλλιτεχνών και μικρών παραγωγών, μετατρέποντας το Παλιό Αμαξοστάσιο στη μεγαλύτερη γιορτή του τοπικού επιχειρηματικού πνεύματος. Παράλληλα, DJs θα διαδέχονται ο ένας τον άλλο και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το Impact Hub Athens κάνει τα φετινά Χριστούγεννα πιο οικολογικά και βιώσιμα και αποχαιρετά την Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42), διοργανώνοντας ένα εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο market από τις 22 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, με οικολογικές και ηθικές ιδέες και λύσεις για τα δώρα των γιορτών. Παραμονές Χριστουγέννων, το Evergreen Μarket γίνεται σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του last-minute-shopping.

Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 19:00, η Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη We Need Books (Ευβοίας 7, Κυψέλη) και το Ουράνιο Τόξο Αγάπης Αθήνα διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ με εκατοντάδες βιβλία από δεύτερο χέρι σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, για μικρούς και μεγάλους, χειροποίητα στολίδια, ιδέες για δωράκια.

Τα παραπάνω μπαζάρ είναι φυσικά ενδεικτικά και ούτε κατά διάνοια εξαντλούν τις επιλογές μας. Σε κάθε τόπο σχολεία, δομές, φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα διοργανώνουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα μπαζάρ. Από το παζάρι των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, τα έσοδα του οποίου διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, και το Χριστουγεννιάτικο Bazaar των ΚΑΠΗ Δήμου Μαρκοπούλου μέχρι το μπαζάρ του Συλλόγου Γυναικών Στυλίδας και του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό στην Κοζάνη, οι επιλογές είναι πολλές. Σε κάποιο θα βρείτε δώρα για τους αγαπημένους σας, που θα τους κανουν χαρούμενους και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν να γίνει η καθημερινότητα αυτής της χώρας λίγο πιο υποφερτή.