40 ΧΡΟΝΙΑ HELMEPA, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Με μια λαμπρή εκδήλωση γιόρτασε η HELMEPA τα 40α γενέθλια της, παρουσία ανθρώπων που οι ζωές και οι αναμνήσεις τους είναι παράλληλες με τη διαδρομή της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

Το βράδυ της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, στον επιβλητικό χώρο του Ζαππείου, κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου της Ναυτιλίας, του Περιβάλλοντος, της Πολιτικής και της Τέχνης, μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα, για ένα βιώσιμο μέλλον. Με αφετηρία το διαχρονικό σύνθημα της ένωσης «Η θάλασσα είναι ζωή», παρουσιάστηκαν από τη Γενική Διευθύντρια της HELMEPA Όλγα Σταυροπούλου, η ιστορική διαδρομή και τα γεγονότα σταθμοί της Ένωσης και μνημονεύτηκαν οι προσωπικότητες, που στα 40 χρόνια λειτουργίας της, την έκαναν αυτό που είναι σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πρόεδρος της HELMEPA Σεμίραμις Παληού, στη γεμάτη συγκίνηση ομιλία της:
«Οι ιδρυτές τις HELMEPA ανήκουν σε εκείνους τις γνήσιους οραματιστές που σε κάθε «δεν γίνεται» απαντούν «γιατί όχι;». Σε εκείνους τις πεισματάρηδες Έλληνες που δεν κρύβονται, αλλά τολμούν και βγαίνουν μπροστά χωρίς να φοβούνται την ευθύνη, σαν να λένε, τις γράφει ο Καζαντζάκης, «εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη». Και η HELMEPA πήρε αυτή την ευθύνη. Να σώσει τις θάλασσες. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, το έργο τις για τις θάλασσες, τον πλανήτη, την ανθρωπότητα, είναι επίκαιρο, αξιόπιστο, μετρήσιμο, και εμπνευσμένο.»

Μεταξύ πολλών άλλων, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Επίτιμος Πρόεδρος Πήτερ Λιβανός και γιος του αείμνηστου ιδρυτή της HELMEPA Γεωργίου Π. Λιβανού, ο Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος (εκ των ιδρυτών), η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, o Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Υποναύαρχος Παναγιώτης Κοσμάτος (πρώτος Γενικός Διευθυντής της Ένωσης) ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Δρ. Γιώργος Πατέρας και ο Πρόεδρος της INTERCARGO, Δημήτρης Φαφαλιός.

Με την παρουσία του τίμησε το έργο της HELMEPA ο κύριος Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, γιος του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, πρώην Προέδρου της Ένωσης και εμπνευστή του προγράμματος της Παιδικής HELMEPA.

Η εκδήλωση εορτασμού των 40 χρόνων της HELMEPA, ολοκληρώθηκε με μια εξαιρετική δημοπρασία 17 έργων τέχνης, δωρεά διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, με σκοπό τη διάδοση του ιερού σκοπού για τη διάσωση των θαλασσών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.