8O MUSIFANTO: Η ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΑΛΙΚΗ ΝΤΑΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Σε λίγες μέρες, από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023, θα πραγματοποιηθεί το 8ο MuSifanto, στο πανέμορφο νησί της Σίφνου.

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής MuSifanto, είναι το επιστέγασμα της πολύ σημαντικής δουλειάς που κάνει στη μουσική εκπαίδευση ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη», που ταξιδεύει όλο το χρόνο - εκτός από τη Σίφνο - και στα νησιά Κέα, Ικαρία, Λήμνο, Σέριφο και Κάσο, προσφέροντας προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης σε μαθητές.

Η μουσικός Αλίκη Νταή, η οποία υπήρξε δασκάλα του Μουσικού Εργαστηρίου Τήνου του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» και είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και υπεύθυνη των Μουσικών Εργαστηρίων, μας μιλάει για την εμπειρία της αλλά και για τη σημασία της μουσικής.

Μιλήστε μας για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται από τον Σύνδεσμο «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας». Πώς ξεκίνησαν, κάθε πότε γίνονται και πού;

Τα Μουσικά Εργαστήρια ιδρύθηκαν το 1996 από την μουσικοπαιδαγωγό Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη, η οποία οραματίστηκε να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους των νησιών να γνωρίσουν τον κόσμο της κλασικής μουσικής και τη μουσική τους παράδοση. Χρόνια μετά το θάνατό της, ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», συνεχίζει το έργο της, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας 2 ή 3 μαθήματα το μήνα (συνήθως Σαββατοκύριακα), από το Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος Ιουνίου, σε 6 νησιά: Σίφνο, Κέα, Ικαρία, Λήμνο, Σέριφο, Κάσο. Σε αυτά, συμμετέχουν σήμερα 300 μικροί και μεγάλοι μαθητές και 18 δάσκαλοι μουσικής. Με την ολοκλήρωσή τους, πραγματοποιούνται μαθητικές συναυλίες.

Πώς είναι μέσα στο χειμώνα να ταξιδεύεις σ’ αυτά τα νησιά για να διδάξεις μουσική;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δάσκαλοι συναντάνε (κυρίως) τον χειμώνα πολλές δυσκολίες, όπως τις καιρικές συνθήκες, το ενδεχόμενο να αποκλειστούν στο νησί ή να ακυρωθεί το ταξίδι τους, την καθήλωσή τους στο νησί μεγαλύτερο διάστημα από το προγραμματισμένο λόγω έλλειψης δρομολογίων, την αλλαγή των δρομολογίων στη διάρκεια της χρονιάς που συνεπάγεται αλλαγή στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθητών και των δασκάλων. Αλλά όλα αυτά τα εμπόδια ξεπερνιούνται. Τα παιδιά διψούν να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και εμείς αισθανόμαστε την αποστολή μας ως χρέος απέναντί τους.

Περιγράψτε μας το «ταξίδι» με την κυριολεκτική και μεταφορική έννοια.

Οι δάσκαλοι ταξιδεύουν στα νησιά 10 μήνες τον χρόνο, κάθε 2ο Σαββατοκύριακο και διδάσκουν σε χώρους που παραχωρούνται από τους Δήμους. Το ταξίδι τους στα νησιά έχει τις δυσκολίες που προαναφέραμε, όμως η θέληση και ο ενθουσιασμός τους ξεπερνά αυτές τις δυσκολίες.
Με την αφοσίωση, τη συνέπεια, τη φαντασία και την κοινωνική τους ευαισθησία οι δάσκαλοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν «κυψέλες πολιτισμού» στα νησιά και να «ταξιδέψουν» μαζί με τους μαθητές τους στον θαυμαστό κόσμο της μουσικής!

Έχετε διαπιστώσει να πολλαπλασιάζονται οι μουσικοί/πολιτιστικοί πυρήνες εκεί όπου πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά σας προγράμματα;

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι πως πράγματι έχει αλλάξει πολύ το πολιτιστικό τοπίο στα νησιά που υπηρετούμε. Τα Μουσικά Εργαστήρια «άνοιξαν» ένα παράθυρο πολιτισμού μέσα από την ποικίλη εκπαιδευτική τους δράση, τις συναυλίες που δίνουν οι μαθητές, τις συναυλίες που δίνουν αξιόλογοι μουσικοί προσκεκλημένοι από τον Σύνδεσμο, τις ανταλλαγές μεταξύ μαθητών των νησιών και το ετήσιο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Σίφνο-MuSifanto. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυση των Μουσικών Εργαστηρίων μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκαν και άλλοι μουσικοί πυρήνες, κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, και ενισχύθηκε  η συνεργασία των Μ.Ε. με τους υπάρχοντες Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Δήμους. Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την κλασική κυρίως μουσική η οποία ήταν σχεδόν άγνωστη μέχρι τότε.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και ποια είναι η υποδοχή των Αρχών; Τόσο στο τοπικό επίπεδο όσο και του κεντρικού κράτους;

Μιλήσαμε ήδη για τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες ιδίως το χειμώνα, την έλλειψη δρομολογίων των αεροπορικών ή των ακτοπλοϊκών μέσων προς τα νησιά και τις ξαφνικές αλλαγές στα δρομολόγια αυτών. Εξίσου σημαντική είναι η εξεύρεση κατάλληλων δασκάλων για τα πιο απομακρυσμένα νησιά (π. χ. Κάσος) λόγω του κόστους μετακίνησης και της έλλειψης αξιόπιστης συγκοινωνίας, αλλά – βεβαίως - και η έλλειψη επαρκών οικονομικών πόρων για να ανταποκριθεί ο Σύνδεσμος, όσο γίνεται καλύτερα, στις αυξημένες ανάγκες του λόγω της γρήγορης ανάπτυξής του.

Βεβαίως, οι Δήμοι, εφόσον ενημερωθούν σωστά και αντιληφθούν πως η ίδρυση του Μουσικού Εργαστηρίου στον τόπο τους είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας του νησιού και ιδιαίτερα των παιδιών, δέχονται με προθυμία την συνεργασία με τον Σύνδεσμο και στηρίζουν ηθικά, πρακτικά, και οικονομικά τη λειτουργία του. Αλλά έχουμε θετική ανταπόκριση και από την Πολιτεία, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την  ΕΡΤ και βέβαια ιδιωτικές εταιρίες, Τράπεζες, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσεία, Ωδεία, Ναυτιλιακές και Αεροπορικές Εταιρείες και πολλούς ιδιώτες. Τους ευχαριστούμε όλους γιατί χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε την αποστολή μας.

Τί είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε;

Σίγουρα είναι η στήριξη που λαμβάνουμε από πολλές πλευρές, που δείχνει και την αναγνώριση του έργου μας, από την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον επιχειρηματικό κόσμο, Κοινωφελή Ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, ιδιώτες, κ.λπ. Αλλά ας μην κρυβόμαστε. Το σημαντικότερο είναι τα μέχρι σήμερα εξαιρετικά αποτελέσματα και η σημαντική επίδραση των Μουσικών Εργαστηρίων στους κατοίκους των νησιών, ιδιαίτερα στα παιδιά, που μας κάνει να προχωράμε. Η πρόοδος τους και η επίδραση της μουσικής στη ζωή τους - με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη κάνει μουσική καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό - αποτελεί απόδειξη του σημαντικού έργου που επιτελείται, ενώ ταυτόχρονα τα Μουσικά Εργαστήρια αποτελούν για όλους μια πηγή ψυχαγωγίας και πολιτισμού στη ζωή τους. Είναι αυτά που μας ενισχύουν την πίστη στο έργο μας και την αξία του.

Πληροφορίες: www.musifanto.gr | Από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου, στη Σίφνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.