UNSPLASH

ΔΩΣΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ

Εάν τον τελευταίο καιρό νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι και ότι σας λείπει ενέργεια, δεν είστε μόνοι. Η έναρξη του καλοκαιριού βρίσκει πολλούς με το ίδιο πρόβλημα. Η αίσθηση της έλλειψης ενέργειας έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαταραχή του μεταβολισμού, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει το βάρος. Η δυναμική είσοδος στην καλοκαιρινή περίοδο απαιτεί δράση σε 3 βασικούς άξονες. Στηρίξτε τον οργανισμό και τον μεταβολισμό σας, έχοντας ως συμμάχους τον καλό ύπνο, την κατάλληλη διατροφή και την τακτική φυσική δραστηριότητα.

Στη διατροφή σας, αρχικά, θέστε τους κατάλληλους στόχους. Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για περιοριστικούς τύπους διατροφής, ακόμα και αν θέλετε να χάσετε βάρος. Η χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη αλλά και η έλλειψη μίκρο- και μάκρο- θρεπτικών συστατικών δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κόπωσης, ψυχικής και σωματικής. Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι περιοριστικές δίαιτες μπορεί να εντείνουν το στρες, ενώ ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό, πλούσιο σε ενέργεια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, όπως είναι το ψωμί με ταχίνι ή τα δημητριακά πρωινού. Προσέξτε, όμως, το ψωμί και τα δημητριακά να είναι ολικής άλεσης. Έτσι, θα σας προσφέρουν ενέργεια για περισσότερες ώρες, ενώ θα έχετε και καλύτερο επίπεδο κορεσμού. Τοποθετήστε το κυρίως γεύμα σε μεσημεριανή ή απογευματινή ώρα της ημέρας, ενώ το βράδυ προσπαθήστε να έχετε ένα πιο ελαφρύ γεύμα. Η τακτική αυτή θα σας βοηθήσει και στην ευκολότερη απώλεια βάρους. Θυμηθείτε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να τρώτε μικρογεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μην αφήνετε τον οργανισμό σας χωρίς ενέργεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με ερευνητικά δεδομένα, η λήψη μικρογευμάτων προσφέρει όχι μόνο ενέργεια αλλά και κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, υδατοδιαλυτές βιταμίνες κ.α. Κατάλληλα σνακ είναι τα φρούτα, οι ωμοί ξηροί καρποί, το γιαούρτι και φυσικά το ταχίνι, που προτείναμε και για το πρωινό.

Πάρτε «δύναμη» από το ταχίνι

Τα ταχίνι, χάρη στην ιδιαίτερη θρεπτική του σύσταση, είναι ένα εύκολο τρόφιμο για όλη την ημέρα. Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και ως εκ τούτου, περιέχει υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη και μικροστοιχεία όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητη καθημερινά για τη φυσιολογική παραγωγή ενέργειας.

Καλός ύπνος

Ο καλός ύπνος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη διατήρηση ενός καλού μεταβολισμού. Καλός σημαίνει επαρκής και ποιοτικός. Προσπαθήστε, λοιπόν, να δημιουργείτε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Χαλαρώστε τις τελευταίες ώρες πριν τον ύπνο, έχετε τα κλινοσκεπάσματα που νιώθετε άνετα και κοιμηθείτε για 7 ώρες. Αξιολογήστε το αποτέλεσμα και συνεχίστε κάθε βράδυ να τον βελτιώνετε. Εντός λίγων ημερών θα ξεκινήσετε να ζείτε μία διαφορετική και πιο ευχάριστη καθημερινότητα.

Φυσική Δραστηριότητα

Τέλος, η τακτική φυσική δραστηριότητα, θα σας αποφορτίσει. Τις πρώτες μέρες μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε τη διάθεση να περπατήσετε ή να ασκηθείτε γενικότερα. Σύντομα όμως θα αντιληφθείτε ότι, χάρη στις ορμονικές προσαρμογές που προκαλεί, σας προσφέρει επιπλέον ενέργεια, αντοχή και ευεξία.

Μην μένετε, λοιπόν, στη διαπίστωση ότι «αυτή είναι η καθημερινότητα σας». Είναι δική σας επιλογή να την κάνετε πιο ευχάριστη, απλά υποστηρίζοντας τον οργανισμό σας. Όλα θα δείχνουν πιο εύκολα και εσείς θα απολαμβάνετε την ημέρα σας!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.