Η Lily Consuelo Saporta Tagiuri.

«ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝ»: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

Τον Μάιο το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών εστιάζει σε θέματα που αφορούν τις εδώδιμες καλλιέργειες, την τροφή και το νερό στο αστικό τοπίο.

Το διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτέχνιδων υποδέχεται την Lily Consuelo Saporta Tagiuri, η οποία θα διεξάγει έρευνα γύρω από τα βρώσιμα αυτοφυή φυτά σε συνεργασία με τον Μάνο Μπαζάνη. Παράλληλα, το #unmapping project της Χαρίκλειας Χάρη σχεδιάζει μια διαδρομή για τη φύση μέσα στην πόλη. Η έκθεση Υγρή Καρδιά με τις Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, η Ελένη Μυλωνά, η Μαρία Νικηφοράκη και η Δέσποινα Χαριτωνίδη και το Γραφείο Έρευνας συνεχίζεται έως την 1η Ιουλίου 2023.

Το πρόγραμμα Μαΐου του «Γραφείου των Υδάτινων Κοινών»

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτέχνιδων

Τον Μάιο η Lily Consuelo Saporta Tagiuri, Αμερικανίδα καλλιτέχνις και σχεδιάστρια (με ρίζες από την Ελλάδα), συνεργάζεται με τον γεωπόνο, βοτανικό και τεχνολόγο τροφίμων Μάνο Μπαζάνη σε μια έρευνα γύρω από τα βρώσιμα αυτοφυή φυτά, όπως τα Crithmum maritimum (κρίταμο), Hymenonema graecum (ανδραλίδα), Elytrigia sartorii (αργαστή), Origanum microphyllum (αντωναΐδα) και Brassica nigra (αγριολάχανο), που αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα με έλλειψη νερού και επηρεάζονται από την αλατότητα. Η Saporta Tagiuri και ο Μπαζάνης θα συνδυάσουν αυτή την έρευνα με την αναζήτηση τροφής και θα παρουσιάσουν μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις με καλεσμένους/ες από διαφορετικούς τομείς, στις οποίες το κοινό θα προσκληθεί τόσο να δοκιμάσει αυτά τα φυτά όσο και να μάθει να τα αναγνωρίζει.

Δράσεις

Παρασκευή 05.05.2023, 17:00–21:00

Το πρότζεκτ #unmapping της Χαρίκλειας Χάρη (Μικρογεωγραφίες) σχεδιάζει μια διαδρομή αφιερωμένη στη φύση μέσα στην πόλη. Ξεκινώντας από τον ATOPOS cvc, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα ακολουθήσουν το υπογειοποιημένο ρέμα του Κυκλοβόρου ως το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, o Γιάννης Νικολάου θα προβάλει το ντοκιμαντέρ του Beast of Burden (σε μουσική Brian και Roger Eno), ο Γιώργης Νουκάκης θα μιλήσει για τους τόπους συνάντησης των ανθρώπων με τα ζώα και του «φυσικού» με το ανθρωπογενές, με αφορμή το έργο του Κραυσίδωνας – Ζώνη επαφής, και η Αγγελική Σβορώνου με τη Ραφαέλλα Κωνσταντίνου θα παρουσιάσουν τη δράση Nowness που έκαναν στην τεχνητή λίμνη πίσω από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.).

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Σάββατο 13.05.2023, 18:00–20:00

Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτέχνιδας Lily Consuelo Saporta Tagiuri, θα πραγματοποιηθεί από τον επιστημονικό της συνεργάτη Μάνο Μπαζάνη μια παρουσίαση των βρώσιμων αυτοφυών φυτών που έχουν εγκατασταθεί στον κήπο του ATOPOS cvc. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση γύρω από την αναζήτηση τροφής, τις νέες εδώδιμες καλλιέργειες, τις προσαρμογές των φυτών σε συνθήκες χωρίς νερό, τα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα και τις αλλαγές στη χρήση γης στη Μεσόγειο, με τη συμβολή δύο καλεσμένων: της Μάρθας Βουνάτση, βιολόγου και μέλους της Agroecology Europe, και της Ελένη Κασκαρίκα, αρωματοθεραπεύτριας και τροφοτρόφου.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Πέμπτη 18.05.2023, 18:00–20:00

Η φιλοξενούμενη καλλιτέχνις Lily Consuelo Saporta Tagiuri και ο επιστημονικός της συνεργάτης Μάνος Μπαζάνης οργανώνουν μια δράση γευσιγνωσίας των βρώσιμων φυτών που αναπτύσσονται όπου υπάρχει λιγοστό νερό, καθώς και μια πρακτική εισαγωγή στη συλλογή και αποθήκευση σπόρων για τη δημιουργία μιας προσωπικής βιβλιοθήκης σπόρων.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Έκθεση Υγρή καρδιά

Από τη θέση του Μεσογειακού Νότου, οι πέντε Ελληνίδες εικαστικοί –το καλλιτεχνικό δίδυμο Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, η Ελένη Μυλωνά, η Μαρία Νικηφοράκη και η Δέσποινα Χαριτωνίδη– που συμμετέχουν στην έκθεση Υγρή καρδιά διερευνούν προβλήματα όπως η λειψυδρία, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η μόλυνση των υδάτων εξαιτίας των πλαστικών και των μικροπλαστικών. Με τη βοήθεια επιστημονικών συμβούλων οι πέντε εικαστικοί εστιάζουν στην επίδραση που έχουν αυτά πάνω σε ευάλωτες ανθρώπινες και μη ανθρώπινες ζωές.

Γραφείο Έρευνας

Το Γραφείο Έρευνας είναι τόσο ένα ρευστό μοντέλο επιμελητικής έρευνας, παραγωγής και παρουσίασης διεπιστημονικών και διαθεματικών έργων, όσο και ένα φυσικό γραφείο, ένας ευέλικτος χώρος στον οποίο μπορούν όλοι οι «ερευνητές και ερευνήτριες του νερού» να εργαστούν, να συμβουλευτούν βιβλία και οπτικοακουστικές πηγές, αλλά και να συνομιλήσουν με άλλους/ες ερευνητές/τριες. Το Γραφείο Έρευνας είναι ένας ζωντανός χώρος, ο οποίος προσφέρεται για συναντήσεις εργασίας που μπορεί πιθανά να οδηγήσουν σε μια αυθόρμητη περφόρμανς, μια προβολή, μια γενική συνέλευση ή μια γιορτή όλων των σωμάτων νερού!

Πληροφορίες επίσκεψης

Χώρος: ATOPOS cvc, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, +30 210 883 8151, [email protected]

Διάρκεια: 22 Μαρτίου–1 Ιουλίου 2023

Ώρες λειτουργίας έκθεσης και Γραφείου Έρευνας: Πέμπτη–Σάββατο, 17:00–21:00

Για την επίσκεψή σας στην έκθεση και στο Γραφείο Έρευνας είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσα από τον ιστότοπο του ATOPOS cvc.

Ημερομηνίες και ώρες δράσεων:

  • Παρασκευή, 5 Μαΐου, 17:00-21:00
  • Σάββατο, 13 Μαΐου, 18:00–20:00
  • Πέμπτη, 18 Μαΐου, 18:00–20:00

Δηλώσεις συμμετοχής

Είσοδος ελεύθερη

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών είναι προϊόν της συνεχούς έρευνας της επιμελήτριας πάνω στον «οικοφεμινισμό» – ένα θεωρητικό και πολιτικό κίνημα, αμάλγαμα φεμινισμού και οικολογίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Βασίλη Ζηδιανάκη στην ανεξάρτητη επιμελήτρια Ελένη Ρήγα στο πλαίσιο του #ΟccupyAtopos.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ATOPOS cvc στο [email protected]

ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ATOPOS cvc, τη σελίδα του στο Facebookτ ή τη σελίδα του στο Instagram.

Συντελεστές

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες στην έκθεση:

Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, Ελένη Μυλωνά, Μαρία Νικηφοράκη, Δέσποινα Χαριτωνίδη

Συμμετέχουσες στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτέχνιδων:

Maëlle Gross, Lily Consuelo Saporta Tagiuri, Kasia Wojcik

Συμμετέχοντες/ουσες στις δράσεις:

Γιώργος Αλεξόπουλος, Όλγα Ευαγγελίδου, Ρίκα Κριθαρά, Μάνος Μπαζάνης, Γιώργης Νουκάκης, Νεφέλη Παπαϊωάννου, Μαργαρίτα Τσώμου, Χαρίκλεια Χάρη, Catriona Gallagher, Maëlle Gross, James Lane, Naiads, Irene Ragusini, Lily Consuelo Saporta Tagiuri, Joulia Strauss, Kasia Wojcik

Συνεργάτες προγράμματος:

Αυτόνομη Ακαδημία, Μικρογεωγραφίες, Goethe-Institut Athen (πρότζεκτ Atlas of Mediterranean Liquidity)

Σύλληψη ιδέας, έρευνα, οργάνωση και επιμέλεια:

Ελένη Ρήγα

Καλλιτεχνική διεύθυνση ATOPOS cvc:

Βασίλης Ζηδιανάκης

Συντονισμός παραγωγής:

Κωνσταντίνος Κωτσής, Κατερίνα Σαρρή

Υποστήριξη Γραφείου Έρευνας και δράσεων, διευκόλυνση κοινού:

Στέφη Στούρη

Στρατηγική επικοινωνίας:

Ιωάννα Ντάλη

Οπτική ταυτότητα, γραφιστικός σχεδιασμός:

Στάθης Μητρόπουλος

Σχεδιασμός επίπλων:

Jose Ballerzosa

Φωτογραφική τεκμηρίωση:

Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Jose Ballerzosa

Επιμέλεια κειμένων, τυπογραφικές διορθώσεις:

EG (Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Γκέλυ Μαδεμλή)

Υποστηρικτές:

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος #OccupyAtopos και πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στο πλαίσιο του Research Residency Program 2022, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.–Κ.Α.Μ.), του Δήμου Αποκορώνου, των οργανισμών Fonds Darstellende Künste και Pro Helvetia, και του Goethe-Institut.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.