ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

Με κεντρικό στοιχείο την «υγρή καρδιά», το πηγάδι που υπάρχει στον χώρο του ATOPOS cvc, το πρόγραμμα επιχειρεί να διερευνήσει διαφορετικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με το νερό και τις συνέπειες που επιβαρύνουν άνισα τα σώματα των ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζωών.

Τα εγκαίνια του διεπιστημονικού και διακαλλιτεχνικού προγράμματος Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα που εστιάζει σε ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής αλλαγής σε σχέση με το νερό και το σώμα, θα πραγματοποιηθούν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, από τις 18:00 στον εκθεσιακό του χώρο (Σαλαμίνος 72, Αθήνα).

Με κεντρικό στοιχείο την «υγρή καρδιά», το πηγάδι που υπάρχει στον χώρο του ATOPOS cvc, το πρόγραμμα επιχειρεί να διερευνήσει διαφορετικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με το νερό και τις συνέπειες που επιβαρύνουν άνισα τα σώματα των ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζωών. Ακολουθώντας τη ρευστότητα του νερού, το πρόγραμμα παίρνει διαφορετικές μορφές: μια έκθεση, ένα διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτέχνιδων, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δημόσιων δράσεων, αλλά και ένα «γραφείο έρευνας». Από τις 24 Μαρτίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2023 «ερευνητές και ερευνήτριες του νερού» από διαφορετικούς τομείς, όπως αυτούς της τέχνης, της θαλάσσιας βιολογίας, της γεωπονίας, της πολεοδομίας, του αθλητισμού και του ακτιβισμού συμμετέχουν στο πρόγραμμα δράσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

Έκθεση Υγρή καρδιά
Με κεντρικό στοιχείο του προγράμματος την «υγρή καρδιά», το πηγάδι που υπάρχει στον χώρο του ATOPOS cvc, πέντε Ελληνίδες εικαστικοί –το καλλιτεχνικό δίδυμο Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, η Ελένη Μυλωνά, η Μαρία Νικηφοράκη και η Δέσποινα Χαριτωνίδη– επιχειρούν να απαντήσουν σε καίριες ερωτήσεις γύρω από το νερό: Από ποια νερά μιλάμε; Για ποια νερά μιλάμε; Πάνω σε ποια νερά στεκόμαστε; Ποια είναι τα «δικά μας» νερά;

Δράσεις
Σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν διαφορετικές πτυχές και πολιτικές του νερού, η επιμελήτρια προσκαλεί καλλιτέχνες/ιδες, επιστήμονες, αθλητές/τριες και ακτιβιστές/στριες να συνδιαμορφώσουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δημοσίων δράσεων που περιλαμβάνει περφόρμανς, προβολές, συζητήσεις, περιπάτους και εργαστήρια.

Παρασκευή 24.03.2023
17:00–18:30
Μεταφύτευση και εγκατάσταση αυτοφυών βρώσιμων φυτών στην αυλή του ATOPOS cvc με την καθοδήγηση του επιστημονικού συμβούλου Μάνο Μπαζάνη, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της φιλοξενούμενης καλλιτέχνιδας Lily Consuelo Saporta Tagiuri.

Η Lily Consuelo Saporta Tagiuri, Αμερικανο-Ισπανίδα καλλιτέχνις και σχεδιάστρια με ρίζες από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Μεξικό, συνεργάζεται με τον γεωπόνο, βοτανικό και τεχνολόγο τροφίμων Μάνο Μπαζάνη σε μια έρευνα γύρω από τα βρώσιμα αυτοφυή φυτά, όπως τα Crithmum maritimum (κρίταμο), Hymenonema graecum (ανδραλίδα), Elytrigia sartorii (αργαστή), Origanum microphyllum (αντωναΐδα) και Brassica nigra (αγριολάχανο), που αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα με έλλειψη νερού και επηρεάζονται από την αλατότητα. Η Saporta Tagiuri και ο Μπαζάνης θα συνδυάσουν αυτή την έρευνα με την αναζήτηση τροφής και θα παρουσιάσουν μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις με καλεσμένους/ες από διαφορετικούς τομείς, στις οποίες το κοινό θα προσκληθεί τόσο να δοκιμάσει αυτά τα φυτά όσο και να μάθει να τα αναγνωρίζει.

Γλώσσα: ελληνικά
Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο www.atopos.gr

Παρασκευή 31.03.2023
13:00–15:00
Συνάντηση γύρω από το πηγάδι του ATOPOS cvc και περίπατος στην ευρύτερη περιοχή του Κεραμεικού με τον αρχαιολόγο Γιώργο Αλεξόπουλο και την εικαστικό Ρίκα Κριθαρά, στο πλαίσιο του πρότζεκτ #unmapping σε επιμέλεια της Χαρίκλειας Χάρη (Μικρογεωγραφίες).

Το πρότζεκτ #unmapping είναι μια διαδικασία «αποχαρτογράφησης» του υδάτινου στοιχείου της ευρύτερης περιοχής του Μεταξουργείου με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα έργο συμμετοχικής εδαφικής αφήγησης με τη συνεισφορά του Γιώργου Αλεξόπουλου, της Ρίκας Κριθαρά, του James Lane, του Γιώργη Νουκάκη, καθώς και ακτιβιστών, ερευνητών, επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής, με στόχο την ενδυνάμωση της εμπειρίας συνύπαρξης και του μοιράσματος των υδάτινων ιστοριών μας. Οι Μικρογεωγραφίες επιμελούνται μια σειρά περιπάτων και συζητήσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Γλώσσα: ελληνικά
Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο www.atopos.gr

Γραφείο Έρευνας
Το Γραφείο Έρευνας είναι τόσο ένα ρευστό μοντέλο επιμελητικής έρευνας, παραγωγής και παρουσίασης διεπιστημονικών και διαθεματικών έργων, όσο και ένα φυσικό γραφείο, ένας ευέλικτος χώρος στον οποίο μπορούν όλοι οι «ερευνητές και ερευνήτριες του νερού» να εργαστούν, να συμβουλευτούν βιβλία και οπτικοακουστικές πηγές, αλλά και να συνομιλήσουν με άλλους/ες ερευνητές/τριες. Το Γραφείο Έρευνας είναι ένας ζωντανός χώρος, ο οποίος προσφέρεται για συναντήσεις εργασίας που μπορεί πιθανά να οδηγήσουν σε μια αυθόρμητη περφόρμανς, μια προβολή, μια γενική συνέλευση ή μια γιορτή όλων των σωμάτων νερού!

Πληροφορίες επίσκεψης

Χώρος
ATOPOS cvc
Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο
104 35 Αθήνα
+30 210 883 8151
[email protected]

Διάρκεια
22 Μαρτίου – 1 Ιουλίου 2023

Εγκαίνια
22 Μαρτίου 2023, 18:00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης και Γραφείου Έρευνας
Πέμπτη–Σάββατο
17:00–21:00

Για την επίσκεψή σας στην έκθεση και στο Γραφείο Έρευνας είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσα από τον ιστότοπο του ATOPOS cvc.

Ημερομηνίες και ώρες δράσεων
Παρασκευή 24 Μαρτίου, 17:00–18:30
Παρασκευή 31 Μαρτίου, 13:00–15:00

Δηλώσεις συμμετοχής:

Είσοδος ελεύθερη

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών είναι προϊόν της συνεχούς έρευνας της επιμελήτριας πάνω στον «οικοφεμινισμό» – ένα θεωρητικό και πολιτικό κίνημα, αμάλγαμα φεμινισμού και οικολογίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Βασίλη Ζηδιανάκη στην ανεξάρτητη επιμελήτρια Ελένη Ρήγα στο πλαίσιο του #ΟccupyAtopos.

Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ATOPOS cvc στο [email protected]
ή επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:
www.atopos.gr/occupyatopos-eleniriga-tografeiotwnydatinwnkoinwn
facebook.com/atoposcvc
instagram.com/atoposcvc

Συντελεστές

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες στην έκθεση
Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, Ελένη Μυλωνά, Μαρία Νικηφοράκη, Δέσποινα Χαριτωνίδη

Συμμετέχουσες στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτέχνιδων
Maëlle Gross, Lily Consuelo Saporta Tagiuri, Kasia Wojcik

Συμμετέχοντες/ουσες στις δράσεις
Γιώργος Αλεξόπουλος, Όλγα Ευαγγελίδου, Ρίκα Κριθαρά, Μάνος Μπαζάνης, Γιώργης Νουκάκης, Νεφέλη Παπαϊωάννου, Μαργαρίτα Τσώμου, Χαρίκλεια Χάρη, Catriona Gallagher, Maëlle Gross, James Lane, Naiads, Irene Ragusini, Lily Consuelo Saporta Tagiuri, Joulia Strauss, Kasia Wojcik

Συνεργάτες προγράμματος
Αυτόνομη Ακαδημία, Μικρογεωγραφίες, Goethe-Institut Athen (πρότζεκτ Atlas of Mediterranean Liquidity)

Σύλληψη ιδέας, έρευνα, οργάνωση και επιμέλεια
Ελένη Ρήγα

Καλλιτεχνική διεύθυνση ATOPOS cvc
Βασίλης Ζηδιανάκης

Συντονισμός παραγωγής
Κωνσταντίνος Κωτσής, Κατερίνα Σαρρή

Υποστήριξη Γραφείου Έρευνας και δράσεων, διευκόλυνση κοινού
Στέφη Στούρη

Στρατηγική επικοινωνίας
Ιωάννα Ντάλη

Οπτική ταυτότητα, γραφιστικός σχεδιασμός
Στάθης Μητρόπουλος

Σχεδιασμός επίπλων
Jose Ballerzosa

Φωτογραφική τεκμηρίωση
Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Jose Ballerzosa

Επιμέλεια κειμένων, τυπογραφικές διορθώσεις
EG (Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Γκέλυ Μαδεμλή)
Υποστηρικτές

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος #OccupyAtopos και πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στο πλαίσιο του Research Residency Program 2022, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.–Κ.Α.Μ.), του Δήμου Αποκορώνου, των οργανισμών Fonds Darstellende Künste και Pro Helvetia, και του Goethe-Institut.

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.