ΧΟΥΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!

Το ταχίνι είναι η πάστα σουσαμιού (δηλαδή, 100% αλεσμένο σουσάμι) που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μεσογειακή διατροφή.

Το διαθρεπτικό του προφίλ είναι ξεχωριστό και η διατροφική του αξία διεθνώς αναγνωρισμένη. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει έχουν μελετηθεί σε πολλά εργαστήρια και κλινικές μελέτες παγκοσμίως και έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην προαγωγή της υγείας. Ο τρόπος χρήσης του, όμως, στην καθημερινή διατροφή δεν είναι πάντα ξεκάθαρος στο ευρύ κοινό.

Σίγουρα, ο πιο συνηθισμένος είναι ως άλειμμα σε ψωμί ή φρυγανιά. Δεδομένου, όμως, ότι έχει τόσο σπουδαία διατροφικά οφέλη, θα ήταν καλό να το εντάξουμε ακόμα περισσότερο στην καθημερινή μας διατροφή. Και τι καλύτερο (και πιο απολαυστικό) από το χούμους;

Συνταγή για παραδοσιακό χούμους

Παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή με προέλευση από τη Μέση Ανατολή, το χούμους διακρίνεται για την πλούσια γεύση του και την εύκολη παρασκευή του. Μπορεί να καταναλωθεί μαζί με λαχανικά, σαν συνοδευτικό σε κυρίως πιάτα (κοτόπουλο ή αρνί), σε σάντουιτς, σε wrap με αραβική πίτα, με βραστό αυγό ή ακόμα και σκέτο, με ζεστό ψωμί.

Η συνταγή για το τέλειο χούμους έχει αρκετές παραλλαγές με τις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε. Ακολουθεί η παραδοσιακή συνταγή, με την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε!

  • Μουλιάζετε και στη συνέχεια, βράζετε 250 γρ. ρεβίθια, κρατώντας λίγο από το νερό τους.
  • Βάζετε σε ένα μίξερ τα ρεβίθια μαζί με 150 ml ελαιόλαδο, 30-50 ml λεμόνι, 100 γρ. ταχίνι, ½ κουταλάκι κύμινο, λίγη πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ½ σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά).
  • Χτυπάτε το μείγμα, και αν το βλέπετε πολύ πηχτό, προσθέτετε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια και ανακατεύετε. Μπορείτε να το προσαρμόσετε στις δικές σας προτιμήσεις αυξομειώνοντας τα μπαχαρικά ή προσθέτοντας άλλα, της αρεσκείας σας.

Η διατροφική ανάλυση

Παρατηρώντας τα συστατικά του χούμους πρέπει να «σταθείτε» στα εξής σημεία.

Περιέχει όσπρια (ρεβίθια), τα οποία λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή και μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των διατροφικών επιλογών μας. Μάλιστα, στην εν λόγω συνταγή χρησιμοποιούνται αλεσμένα ρεβίθια, κάτι που δίνει λύση σε όσους δεν τα προτιμούν στην αρχική τους μορφή.

Επιπλέον, περιέχει συνδυασμό των δύο πλέον υγιεινών πηγών λίπους, του ελαιόλαδου και του ταχινιού, τα οποία προσφέρουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Φυσικά, σημαντικό είναι να προσέχετε την ποσότητα κατανάλωσης, καθώς η ιδανική μερίδα ορίζεται περίπου στα 70 γραμμάρια.

Καλή απόλαυση!

Στοιχεία: Γιάννης Χρύσου - Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.