3 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΣΟΥ
Σπουδαίο φρούτo η μπανάνα, όμως πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ένα τσαμπί αρκετές ημέρες χωρίς να μαυρίσει; Οι ειδικοί έχουν λύσεις.
Αγοράζεις τις ωραιότατες κίτρινες μπανάνες σου από το σούπερ μάρκετ, ξεκινάς λίγο-λίγο να τις απολαμβάνεις και όσο περνούν οι μέρες συνειδητοποιείς με απογοήτευση ότι έχουν ήδη αρχίσει να μαυρίζουν και οριακά πλέον δεν τρώγονται. Το χειρότερο; Όσο περισσότερο μαυρίζουν, λένε οι ειδικοί, τόσο χάνουν και τη θρεπτική τους αξία.
Φυσικά δεν θα τις πετάξεις – υπάρχουν ωραιότατες συνταγές που μπορείς να ακολουθήσεις για τις ώριμες μπανάνες σου. Όμως, αν υπήρχε τρόπος να τις διατηρήσεις κίτρινες για λίγες ημέρες παραπάνω, δεν θα το προτιμούσες; Ο ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Pennsylvania State, Martin Bucknavage, έχει τρία καλά tips να σου δώσει για να το πετύχεις.
3 tips για να διατηρούνται μεγαλύτερο διάστημα οι μπανάνες
1. Τύλιξε τα κοτσάνια τους και κράτα τις μακριά από άλλα φρούτα
Γιατί να τυλίξεις τα κοτσάνια τους; Επειδή, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τον τρόπο αυτό περιορίζεις την έκθεσή τους στο αιθυλένιο, μια αέρια φυτική ορμόνη που εκπέμπεται από ορισμένα είδη φρούτων «και προκαλεί την ωρίμανση των καρπών», λέει ο Bucknavage. Οι ίδιες οι μπανάνες εκλύουν αυτή την ορμόνη, αλλά είναι και πολύ ευαίσθητες σε αυτήν, οπότε μειώνοντας την έκθεσή τους σε άλλα φρούτα μπορεί να αποδειχτεί καλή λύση.
Εξάλλου, το περισσότερο αιθυλένιο εκλύεται από το κοτσάνι της μπανάνας, οπότε τυλίγοντάς το κάπως παγιδεύεις το αέριο αυτό από το να φτάσει στο υπόλοιπο φρούτο και έτσι αποτρέπεις την επιταχυνόμενη διαδικασία ωρίμανσης. Για το «κόλπο» αυτό που θα σου χαρίσει 1-2 παραπάνω ημέρες ζωηρού κίτρινου χρώματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη.
Για ακόμα περισσότερη προστασία από το αιθυλένιο, κράτα τις μπανάνες μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, ακτινίδια, ροδάκινα, αχλάδια, αβοκάντο, πιπεριές, ντομάτες και πεπόνια, που έχει βρεθεί πως το εκλύουν σε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι, μην φυλάς μαζί μήλα και μπανάνες, ούτε καν μέσα στο ψυγείο.
2. Αποθήκευσε τις μπανάνες σε ένα δροσερό, στεγνό μέρος (ακόμα και στο ψυγείο)
Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη δραστηριότητα των μικρο-οργανισμών και άλλων παραγόντων που κάνουν τις μπανάνες να χαλούν, οπότε το να τις αποθηκεύεις μακριά από τη ζέστη και την υγρασία μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής τους. Έτσι, αντί να τις κρατάς στη φρουτιέρα μπροστά στο παράθυρο της κουζίνας που για αρκετές ώρες μπαίνει άπλετο το φως του ήλιου, είναι προτιμότερο να παραμένουν στη χαρτοσακούλα τους και ιδανικά σε ένα περιβάλλον κάτω των 12-13 βαθμών Κελσίου.
Στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον, οπότε λύση μπορεί να αποτελεί και το συρτάρι του ψυγείου, ειδικά όταν οι μπανάνες έχουν ήδη αρχίσει να μαυρίζουν – και ιδανικά όχι νωρίτερα. «Το κρύο μπορεί να τις κάνεις να μαυρίσουν πιο γρήγορα», λέει ο Bucknavage, «όμως το εσωτερικό τους θα παραμείνει αναλλοίωτο».
3. Εναλλακτικά, δοκίμασε να τις… κρεμάσεις
Γιατί να τις κρεμάσεις; Γιατί όταν τις έχεις τοποθετημένες π.χ. στη φρουτιέρα, παρέα με άλλα φρούτα, μπορεί εύκολα να «χτυπηθούν» και αυτό θα επιταχύνει το μαύρισμά τους, επηρεάζοντας τη μακροζωία τους. Αν έχεις, λοιπόν, τη δυνατότητα βρες μια γωνιά στη κουζίνα όπου μπορείς ίσως να τις κρεμάσεις, ώστε να μην ακουμπούν κάπου αλλού. Έτσι, λέει ο Bucknavage, θα ωριμάσουν πιο ομοιόμορφα, χωρίς να «καταπιέζονται» από άλλα φρούτα δίπλα ή πάνω τους.
Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό δεν τις περιορίζεις π.χ. σε κάποια σακούλα, κάτι που επίσης επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. «Στη σακούλα το αιθυλένιο δεν έχει πού να πάει και έτσι συγκεντρώνεται πάνω στο ίδιο το φρούτο – κάτι που δεν θέλεις. Είναι προτιμότερο, να το έχεις κάπου όπου μπορεί να αερίζεται», εξηγεί ο ίδιος.
Αν, λοιπόν, τυλίξεις τα κοτσάνια τους και τις κρεμάσεις σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος, έχεις πετύχει το ιδανικό για να κερδίσεις παραπάνω ημέρες ζωής για τις μπανάνες σου.