iStock

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 4 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Το πεπτικό σύστημα είναι βασικό για τη συνολική υγεία του οργανισμού, αλλά πόσο το φροντίζουμε; Οι καλές διατροφικές συνήθειες είναι φυσικά το Α και το Ω. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρεις και τις απαραίτητες βιταμίνες που θα το κρατήσουν σε φόρμα.

Σε πάρα πολλούς ανθρώπους το πεπτικό σύστημα είναι αυτό που βάλλεται πρώτο από πιεστικές συνθήκες στρες. Φυσικά, δεν αρκεί μόνο το άγχος για να εμφανίσει κανείς καούρες, δυσπεψία, φουσκώματα, ευερέθιστο έντερο. Χρειάζεται και  γονιδιακό υπόβαθρο αλλά και κακές διατροφικές επιλογές.

Όπως και να 'χει, η υγεία του πεπτικού είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας. Εδώ και πολύ καιρό μάλιστα, το έντερο (μαζί με το πλούσιο και απαραίτητο μικροβίωμά του) έχει χαρακτηριστεί ο δεύτερος εγκέφαλος του οργανισμού μας.

Προτού φτάσετε στο σημείο να σκέφτεστε τη συμπληρωματική λήψη προβιοτικών, καλό είναι να εξετάσετε προσεκτικά αν λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για μια σωστή πέψη.

Τυχόν ανεπάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως κόπωση, ναυτία, αδύναμα οστά και πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να πάρετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε για την πέψη τρώγοντας φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές βιταμίνες για την πέψη

Βιταμίνες για το πεπτικό σύστημα
iStock

Για τις περιπτώσεις που θα χρειαστείτε κάποιο συμπλήρωμα, είναι απαραίτητο προηγουμένως να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Οι παρακάτω βιταμίνες είναι οι πιο σημαντικές για μια υγιή πέψη, σύμφωνα με τον Αμερικανό γαστρεντερολόγο Dr Ira Breite. Πώς θα τις ενσωματώσετε στις διατροφικές σας συνήθειες;

Βιταμίνες Β: Ενέργεια για την ημέρα

Αυτές οι βιταμίνες βρίσκονται σε τροφές όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και στα φυλλώδη λαχανικά και στα φασόλια, και βοηθούν το σώμα να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια και να πάρει ενέργεια από την τροφή σας.

Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στα λιποκύτταρά σας για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα. Πρέπει να αποτελούν τακτικό μέρος της διατροφής σας.

Οι βιταμίνες Β, που παίζουν καταλυτικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό, είναι:

  • Β1: Επίσης γνωστή ως θειαμίνη, η Β1 βοηθά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια για τα κύτταρα και βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης.
  • Β3: Επίσης γνωστή ως νιασίνη, είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της διάσπασης των υδατανθράκων, των λιπών και του αλκοόλ.
  • Β6: Επίσης γνωστή ως πυριδοξίνη, η Β6 βοηθά το πεπτικό να επεξεργαστεί την πρωτεΐνη που τρώτε.
  • Η βιοτίνη βοηθά το σώμα να μετατρέψει τις τροφές σε ενέργεια.
  • Β12: Παίζει ρόλο στο νευρικό σύστημα και την παραγωγή των κυττάρων του αίματος. Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία,  νευροψυχιατρικά σύνδρομα και προβλήματα με το βάδισμα.

Βιταμίνη C: Σωστή απορρόφηση σιδήρου

Επειδή είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη, οι περισσότεροι συνδέουν τη βιταμίνη C με το ανοσοποιητικό σύστημα και την πρόληψη του κρυολογήματος, πράγμα που δεν είναι καθόλου λάθος. Όμως η βιταμίνη C είναι απαραίτητη και στην πέψη, επειδή βοηθάει το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο από τις τροφές.

Οι γιατροί συχνά βλέπουν ανεπάρκεια σιδήρου σε ασθενείς με πεπτικά προβλήματα. Και είναι συνήθως δύσκολο να δοθούν συμπληρώματα ειδικά σε αυτούς τους ασθενείς, επειδή ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Βιταμίνες για το πεπτικό σύστημα
iStock

Όσοι ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να πάρουν συμπλήρωμα βιταμίνης C, αφού βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως:

  • Εσπεριδοειδή
  • Μούρα
  • Ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Μπρόκολο
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά

Βιταμίνη D: Προστασία του εντέρου

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και παίζει καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία του νευρομυϊκού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Cancers τον Ιούνιο του 2021.

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πάρετε βιταμίνη D:

  • Με καθημερινή έκθεση στον ήλιο.
  • Από τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως κρόκοι αβγών, ψάρια, συκώτι, εμπλουτισμένο γάλα και δημητριακά.
  • Από συμπληρώματα διατροφής (προσοχή στις ενδεδειγμένες ποσότητες).

Βιταμίνη Α: Με ποια πεπτικά προβλήματα σχετίζεται η έλλειψή της

Βιταμίνες για το πεπτικό σύστημα
iStock

Η βιταμίνη Α εμπλέκεται κυρίως στην ενίσχυση της όρασης, των οστών και της αναπαραγωγικής υγείας, καθώς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το λάχανο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και το συκώτι και το γάλα, είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α.

Αν και η βιταμίνη Α δεν εμπλέκεται άμεσα στην πέψη, ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκειά της. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων με νόσο του Crohn, σύμφωνα με μια μελέτη στο World Journal of Gastroenterology. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο του Crohn. Αυτή η ανεπάρκεια είναι επίσης συχνή σε άτομα με κοιλιοκάκη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.