iStock

ΑΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΘΑ ΣΕ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙ

Δεν θα τη θεραπεύσει, αλλά μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας.

H ελκώδης κολίτιδα είναι μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ένα αυτοάνοσο νόσημα, που μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει τη ζωή. Μιλώντας στο OW για τη ζωή του με ελκώδη κολίτιδα, ο Παύλος Κωνσταντίνου ανέφερε πως την πρωτοεμφάνισε στα 27 του χρόνια και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για να προκύψει έπειτα από καιρό η διάγνωση.

Το βασικό σύμπτωμα όταν η κατάσταση αυτή βρίσκεται σε έξαρση είναι ο πόνος στην κοιλιά, καθώς η χρόνια αυτή πάθηση προσβάλλει το παχύ έντερο και προκαλεί διάχυτη αλλά επιφανειακή φλεγμονή στον βλεννογόνο του. Η ενεργοποίησή του συμβαίνει συνήθως σε άτομα με γενετική προδιάθεση, ωστόσο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, το κάπνισμα και το στρες, παίζουν τον ρόλο τους.

Το νερό καρύδας μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας

Για να μπορέσει να «γιατρέψει τον εαυτό του», όπως λέει ο Παύλος, χρειάστηκαν περίπου 6-7 χρόνια, κατά τα οποία άλλαξε σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών πολλά στον τρόπο ζωής του, κυρίως αναφορικά με τη διατροφή του. «Ακούω το σώμα μου, παίρνω τις βιταμίνες που χρειάζεται ο δικός μου οργανισμός, παίρνω προβιοτικά, έχω κόψει τη γλουτένη και το αγελαδινό γάλα, έχω περιορίσει δραστικά το αλκοόλ, ενώ εισάγω ξανά στη διατροφή μου, σταδιακά και με μέτρο, τροφές που είχα αποκλείσει».

Στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που κάνει ένα άτομο με ελκώδη κολίτιδα προκειμένου να ανακουφιστεί από τα επίπονα συμπτώματα, οι ειδικοί προτείνουν τώρα ένα νέο «όπλο» που αξίζει να εισαχθεί στο ημερήσιο διατροφικό πλάνο: Ο λόγος για το νερό καρύδας, το λεγόμενο «ενεργειακό ποτό της φύσης».

Αν υποφέρεις από ελκώδη κολίτιδα αυτό το ρόφημα θα σε ανακουφίσει
Coconut water iStock
Coconut water

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση νερού καρύδας μπορεί να οδηγήσει σε κλινική ύφεση τα άτομα με ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες αφού παρακολούθησαν 49 εθελοντές να πίνουν καθημερινά για 8 εβδομάδες νερό καρύδας, ενώ άλλοι 46 κατανάλωναν ένα ρόφημα placebo. Με το πέρας των 8 εβδομάδων, το 53% των ατόμων που κατανάλωσαν νερό καρύδας ανέφεραν μείωση στην ένταση των συμπτωμάτων τους, ενώ μόνο 28% των ατόμων με το placebo ρόφημα δήλωσαν το ίδιο.

Φυσικά, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, «το νερό καρύδας δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει φάρμακο για την ελκώδη κολίτιδα, όμως μπορεί συμπληρωματικά να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, και κυρίως με πολύ μικρό ρίσκο». Προσθέτουν δε πως η κατάσταση αυτή συνήθως εκδηλώνεται διαφορετικά στο κάθε άτομο και ότι η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων, διατροφής και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, το νερό καρύδας θεωρείται θρεπτικό ρόφημα. Περιέχει ηλεκτρολύτες και μια φυσικά γλυκιά γεύση, καθώς και ενώσεις που απουσιάζουν από τα συσκευασμένα ενεργειακά ποτά ή το απλό νερό.

Η καρύδα περιέχει έναν τύπο αντιφλεγμονώδους ορμόνης που ονομάζεται κυτοκινίνη, ενώ το νερό της έχει φανεί εργαστηριακά να έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου και ως εκ τούτου τα συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας.

Επιπλέον, είναι επίσης γεμάτο με κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή και με μειωμένο κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τέλος, ανεξάρτητα από τα οφέλη του στο έντερο, χάρη στους ηλεκτρολύτες του είναι ένας ακόμα γευστικός τρόπος να ενυδατωνόμαστε, ειδικά τους πολύ ζεστούς μήνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.