Unsplash Szabo Viktor

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ;

Για να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό, πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Ακούμε καθημερινά ότι υπάρχουν καλά και κακά –ή «απαγορευμένα»– φαγητά. Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε και άλλες που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας. Βοηθάει, όμως, η συγκεκριμένη αντίληψη στο να έχουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό; Τα «πρέπει» από τη μια και τα «μη» από την άλλη μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε;

Ξεκινώντας, θα χρειαστεί να ορίσουμε τι είναι ακριβώς αυτή η υγιής σχέση με το φαγητό και ποια είναι η σημασία της για εμάς. Για να το επιτύχουμε, θα καταγράψουμε τις εκφράσεις που μας τονίζουν πότε αυτή η σχέση χρειάζεται βελτίωση και πότε προσοχή.

Τι συνιστά μια υγιή σχέση με το φαγητό;

Ως υγιής σχέση με το φαγητό ορίζεται το να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν χορταίνουμε. Είναι η σωστή αντίληψη του σώματός μας, των αναγκών του και των σημάτων που μας στέλνει το ίδιο συνεχώς.

Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Πολλές φορές η υγιεινή διατροφή γίνεται καταναγκαστική, με τις τύψεις και τις ενοχές να μας κατακλύζουν και να μας απομακρύνουν όλα και περισσότερο από τη σύνδεση με το σώμα μας.

ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ;

Ορισμένες φράσεις που χρησιμοποιούμε ή ακούμε συχνά, και που εκφράζουν σκέψεις οι οποίες μας εμποδίζουν να ακούσουμε τις ανάγκες μας, είναι:

  • Νιώθω απαίσια, οπότε θα φάω κάτι «βρώμικο».
  • Δεν έχω καθόλου αυτοσυγκράτηση.
  • Τώρα που έφαγα ένα γλυκό, ας φάω κι άλλα.
  • Δεν πρέπει να χαραμίζω φαγητό.

Τις έχετε ακούσει ή πει ποτέ;

υγιή σχέση με το φαγητό
Ελένη Καστρινογιάννη

 

5 βήματα για καλύτερη σχέση με το φαγητό

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό, ξεκινήστε από τα εξής βήματα:

Βήμα #1

Ανακαλύψτε και καταγράψτε τι σημαίνει για εσάς η υγιής σχέση με το φαγητό. Αναρωτηθείτε, ερευνήστε και κρατήστε σημειώσεις με τις σκέψεις που σας εκφράζουν.

Βήμα #2

Έχετε σκεφτεί τι είναι αυτό που σας εμποδίζει στην πραγματικότητα στο χτίσιμο αυτής της σχέσης; Είναι οι στιγμές που νιώθετε χαρά ή λύπη; Μήπως είναι το περιβάλλον και η καθημερινότητά σας; Προσέξτε, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, να μην δικαιολογείστε και να μην έχετε τύψεις.

Η ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ. ΣΤΟΧΕΥΣΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ.

Βήμα #3

Σκεφτείτε εάν γνωρίζετε στην πραγματικότητα ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποκτήσετε τη σχέση που επιθυμείτε με τη διατροφή και το σώμα σας. Μήπως ουσιαστικά ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, αλλά φοβάστε να αλλάξετε τις συνήθειες και την καθημερινότητά σας;

Βήμα #4

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα που νιώθετε τόσο τη στιγμή που επιλέγετε ένα υγιεινό ή όχι γεύμα, όσο και την ώρα που το καταναλώνετε. Καταγράψτε τα και αντιμετωπίστε τον ίδιο σας τον εαυτό.

υγιή σχέση με φαγητό
Ελένη Καστρινογιάννη

Βήμα #5

Αποκτήστε επίγνωση και συναίσθηση. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας, τα μοτίβα που ακολουθείτε και τον τρόπο που τα χειρίζεστε. Κρατήστε ένα ημερολόγιο που θα σας βοηθήσει να εκφραστείτε και να αποβάλετε τις αρνητικές σκέψεις.

Να θυμάστε ότι το ταξίδι μας προς τον στόχο δεν απαιτεί από εμάς να είμαστε τέλειοι. Χρειάζεται μόνο να είμαστε αυθεντικοί και χαρούμενοι.

Η υγεία παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, επομένως στοχεύστε σε αυτήν και η σχέση σας με τη διατροφή θα φτάσει στο σημείο που επιθυμείτε. Ακούστε το σώμα σας. Μόνο αυτό.

Η Soul Diet είναι health coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.