iStock

ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ; ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ «FOOD NOISE»

Στην προσπάθεια σου να χάσεις βάρος, μπορεί να υποφέρεις και εσύ από το φαινόμενο του food noise. Δες πώς μπορείς να σιγάσεις αυτόν τον «θόρυβο» και να κάνεις τις σωστές διατροφικές επιλογές.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα εμπόδια στη μάχη για την απώλεια βάρους είναι γνωστό ως «food noise»: ο «θόρυβος του φαγητού». Ίσως να έχεις ακούσει κάπου τον όρο. Πρόκειται για σκέψεις που κάνεις για το φαγητό, οι οποίες εισβάλλουν συχνά απρόσκλητες στο μυαλό σου και σε δυσκολεύουν να παραμείνεις πιστός σε ένα πρόγραμμα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Είναι μια «πολυλογία» του μυαλού, που συνεχώς πηγαίνει σε πατάτες τηγανητές και σοκολάτες, διαταράσσει την καθημερινότητα σου και υπονομεύει τις προσπάθειες σου να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Τα άτομα που υποφέρουν από το φαινόμενο του food noise αναφέρουν σαν συμπτώματα τις συχνές σκέψεις λαχταριστών και παχυντικών φαγητών, το ότι καθώς καταναλώνουν το γεύμα τους μπορεί να σκέφτονται το επόμενο, καθώς και ότι συχνά συλλαμβάνουν τον εαυτό τους να μπαίνει και να κοιτάζει τα μενού σε διάφορα delivery apps.

Εάν το φαινόμενο του food noise έχει καταφέρει τελικά να αποσπάσει κι εσένα, με αποτέλεσμα να πάρεις κιλά, το να κάνεις αυτόν τον θόρυβο να σιγήσει έχει μεγάλη σημασία.

Τι είναι το Food Noise και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις
istock

Τι λέει η επιστήμη

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη μελέτη της ανθρώπινης διατροφικής συμπεριφοράς για να κατανοήσουν και να ορίσουν τον μη επιστημονικό όρο «food noise».

Εκτεταμένες έρευνες για τις θεραπείες παχυσαρκίας οδήγησαν στην ανάπτυξη των αγωνιστών του υποδοχέα του γλυκαγονικού πεπτιδίου-1, ή αλλιώς GLP-1RAs, που υπήρξε ένα θεμελιώδες βήμα στον έλεγχο του βάρους και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η λιραγλουτίδη και η σεμαγλουτίδη, οι δύο αγωνιστές του υποδοχέα του γλυκαγονικού πεπτιδίου-1 που χορηγούνταν για να αντιμετωπίσουν τον διαβήτη Τύπου 2, πήραν έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για να χορηγούνται και για τον έλεγχο του βάρους. Τα GLP-1RAs πιστεύεται ότι διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, τον κυτταρικό φραγμό που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο, και με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζουν την όρεξη αλλά και τις συμπεριφορές που χρησιμοποιούν το φαγητό σαν ανταμοιβή.

Καθώς κλινικές μελέτες παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους τα οποία συνδέονται με την χορήγηση των GLP-1R, ανεπίσημα στοιχεία καταγράφουν ασθενείς να δηλώνουν μείωση του φαινομένου του food noise, με άλλα λόγια τις έντονες και επίμονες σκέψεις σχετικά με την κατανάλωση τροφής, οι οποίες τους κάνουν να αισθάνονται ότι το φαγητό βρίσκεται στο κέντρο της ζωής τους. Αυτές οι σκέψεις υπονομεύουν την εγκαθίδρυση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και οδηγούν σε υπερβολική κατανάλωση τροφής για συναισθηματικούς λόγους.

Τι είναι το Food Noise και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις
iStock

Πως το food noise οδηγεί στην αύξηση του βάρους

Συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί το food noise έχει ως συνέπεια την υπερβολική κατανάλωση τροφής. Το φαινόμενο αυτό συχνά είναι τόσο έντονο και παρεμβατικό, που επηρεάζει ευθέως και άμεσα τις διατροφικές επιλογές σου. «Εξαιτίας του στρες μπορεί να αισθανθείς την ανάγκη να καταφύγεις σε μη υγιεινές επιλογές για ανακούφιση. To μυστικό βρίσκεται στο πως θα ανταποκριθείς στις σκέψεις του food noise», αναφέρει ο David Creel, PhD, ψυχολόγος και διατροφολόγος στην Cleveland Clinic. «Το φαινόμενο του food noise είναι από το μόνο του ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία αλλά και άλλες παθήσεις».

Πώς μπορείς να μειώσει την ένταση του food noise

– Κατανάλωσε πολλά και μικρά γεύματα

Αυτή η πρακτική μπορεί να σε βοηθήσει να νικήσεις το αίσθημα πείνας ή λιγούρας που μπορεί να σου δημιουργούν οι σκέψεις food noise. Εάν πεινάς ή έχεις λιγούρα και πιέζεσαι να μην φας, μπορεί να φας πολύ περισσότερο όταν θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να το κάνει.

– Υιοθέτησε καλές συνήθειες

Πίνε αρκετό νερό, προσπάθησε να τρως τρεις-τέσσερις φορές τη μέρα και κατανάλωνε αρκετή πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για να ενισχύσεις το αίσθημα κορεσμού.

– Απόφυγε τους πειρασμούς

Μην έχεις σνακ και γλυκούς πειρασμούς σε εύκολη πρόσβαση ή σε κοινή θέα. Αν δεν μπορείς να τα εξαφανίσεις τελείως από το περιβάλλον σου, κράτα τα στο πιο βαθύ σημείο στο ντουλάπι ή στο πιο ψηλό ράφι. Αν για παράδειγμα λατρεύεις το παγωτό και θες να το περιορίσεις, μην το βάλεις στο πιο εμφανές σημείο της κατάψυξης για να μην το βλέπεις κάθε φορά που την ανοίγεις για να πάρεις κάτι.

Τι είναι το Food Noise και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις
iStock

– Εντόπισε τα διατροφικά μοτίβα σου

Παρατήρησε σε ποιες περιστάσεις το food noise γίνεται πιο έντονο και πιο προβληματικό. Εάν είναι όταν βλέπεις κάποια σειρά, μπορείς να την παρακολουθείς σε κάποιο σημείο του σπιτιού που να είναι μακριά από την κουζίνα; Ο στόχος είναι να σπάσεις την συνήθεια έτσι, ώστε να μην νιώθεις την ίδια πείνα και την επιθυμία να φας.

– Δοκίμασε ασκήσεις mindfulness

Αξιοποίησε αυτές τις ασκήσεις για να εντοπίσεις ποια είναι τα πράγματα που ενεργοποιούν αυτές τις σκέψεις. Αν δεν μπορέσεις να τις εντοπίσεις μόνος σου, ζήτα τη βοήθεια ενός διατροφολόγου για να σε βοηθήσει να αλλάξεις κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες.

– Περιόρισε το στρες και τις αρνητικές σκέψεις.

Χρησιμοποίησε απλές ασκήσεις και μεθόδους, όπως βαθιά διαφραγματική αναπνοή, διαλογισμό, κάποιο χόμπι, χαλαρωτική μουσική ή έναν σύντομο περίπατο, που είναι πάντα ένας καλός τρόπος να καθαρίσεις το μυαλό σου και να αισθανθείς αναζωογονημένος.

– Μίλα στον εαυτό σου

Αναγνώρισε τις στιγμές που οι σκέψεις food noise κατακλύζουν το μυαλό σου και προσπάθησε να τις αλλάξεις. Αυτό βέβαια είναι απλό να το λες αλλά όχι τόσο απλό να το κάνεις, οπότε σε αυτή την περίσταση μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.