FIBREMAXXING: Η ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ
Το fibremaxxing είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς η κουλτούρα μας μπορεί να πάρει κάτι καλό και να το φτάσει στα άκρα, προκαλώντας προβλήματα… από το πουθενά.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει όσο γίνεται καλύτερα χρειάζεται μεταξύ άλλων φυτικές ίνες. Η λίστα με τα οφέλη τους είναι μεγάλη. Η αύξηση της πρόσληψής τους υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος, προάγοντας την τακτική κινητικότητα του εντέρου και μειώνοντας την εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων του.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης, μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και σε κρατούν χορτάτο για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Σε μια εποχή, όμως, που αρέσκεται στις μόδες, στις γρήγορες λύσεις και στην υπερβολή, όλα στο όνομα της ευεξίας, δεν είναι δύσκολο μια ανάρτηση ενός influencer να εκτροχιάσει την κατάσταση και να κάνει το καλό… λιγότερο καλό. Έτσι, γεννήθηκε και το fibremaxxing, μια τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενθαρρύνει την εσκεμμένη μεγιστοποίηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Εκ πρώτης ακούγεται καλό. Είναι, όμως, έτσι; Τι συμβαίνει όταν μια καλή διατροφική συμβουλή (όπως το «φάε τα φρούτα και τα λαχανικά σου») φτάνει στα άκρα;
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα vs φρέσκα
Παρά τις οδηγίες που υπάρχουν για τις ποσότητες που χρειάζεται να καταναλώνουν καθημερινά παιδιά και ενήλικες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποτυγχάνουν να φτάνουν τον ημερήσιο στόχο.
Σύμφωνα με τον Lewis Mattin, λέκτορα Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Westminster, ένας από τους βασικούς λόγους είναι η άνοδος της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs). «Τα UPFs συνήθως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά. Όταν αυτά τα τρόφιμα κυριαρχούν στο πιάτο μας, τα φρέσκα, πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα παραγκωνίζονται», εξηγεί.
Κι όμως, το να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας δεν είναι τόσο δύσκολο. «Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες στα γεύματα και τα σνακ της μέρας, όπως η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με ψωμί ολικής άλεσης στο πρωινό, το να κρατάμε τη φλούδα στα φρούτα, να τρώμε μια χούφτα κολοκυθόσπορους ανάμεσα στα γεύματα, θα βοηθούσε έναν μέσο άνθρωπο να τα καταφέρει», λέει ο Mattin.
Τα καμπανάκια του fibremaxxing
Στην περίπτωση του fibremaxxing, αυτό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι η απομάκρυνση άλλων ομάδων τροφίμων, όπως π.χ. οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά, και η αντικατάστασή τους με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, συμπληρώματα ή σκόνες. «Εδώ βρίσκεται ο πιθανός κίνδυνος που μπορεί να αντισταθμίσει τα οφέλη της αυξημένης πρόσληψης φυτικών ινών, καθώς –απ’ όσο γνωρίζουμε– δεν έχουν διεξαχθεί ισχυρές μελέτες σε ανθρώπους για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες πρόσληψης ποσότητας φυτικών ινών που να ξεπερνά τα 40 γρ. τη μέρα».
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φυτικών ινών πολύ γρήγορα, ειδικά χωρίς αρκετό νερό, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες, δυσκοιλιότητα και συσσώρευση αερίων. Επίσης, η ταχεία αύξηση της πρόσληψής τους ή η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση απαραίτητων μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών.
Σε όλα το μέτρο… μετράει
Όπως επαναλαμβάνουν διαρκώς οι επιστήμονες, το μυστικό σε μια καλή διατροφή είναι η ισορροπία. Αν και πολλοί από εμάς θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε από την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, αυτό δεν σημαίνει να χάσουμε κάθε μέτρο. Προς το παρόν, ας ακολουθούμε τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις των ειδικών (και όχι των influencers) και ας επιλέγουμε φυτικές πηγές αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα.