iStock

ΓΙΑΤΙ «ΖΑΧΑΡΩΝΕΙ» ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΕΙΣ

Αν ζαχαρώνει το μέλι, αυτό σημαίνει ότι είναι κακής ποιότητας; Να το φας ή όχι; Πώς θα το διορθώσεις και πώς θα αποφύγεις να ξανασυμβεί;

Το μέλι είναι από τις λίγες τροφές που δεν χαλάνε ποτέ. Σε ανασκαφές του 1922 στον τύμβο του βασιλιά Τουταγχαμών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν δοχεία με αυτό και όταν το δοκίμασαν ανακάλυψαν πως ήταν ακόμα βρώσιμο!

Πώς γίνεται αυτό; Η βάση στο μέλι είναι το νέκταρ των λουλουδιών, το οποίο περιέχει 60% νερό. Οι μέλισσες προσθέτουν σε αυτό ένζυμα, τα οποία διασπούν τους σύνθετους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα και στη συνέχεια το αποθηκεύουν στις κερήθρες όπου το νερό εξατμίζεται περίπου κατά 18%. Έτσι, το προϊόν που φτάνει στο σπίτι μας είναι παχύρρευστο, ιδανικό για επάλειψη στο ψωμί μας!

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το μέλι αποτελείται από δύο υλικά: Νερό και ζάχαρη (φρουκτόζη και γλυκόζη). Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, όμως αν το νερό αρχίσει να εξατμίζεται η ζάχαρη θα υπερέχει, η ισορροπία θα διαταραχθεί και μπορεί κάποια στιγμή τα δύο υλικά να διαχωριστούν και έτσι να δημιουργηθούν κρύσταλλοι (το λεγόμενο «ζαχάρωμα»).

«Η κρυσταλλοποίηση αυτή είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία η γλυκόζη καθιζάνει από το υγρό μέλι», λέει σε σχετικό άρθρο ο μελισσοκόμος Nick Hoefly. «Η κάθε ποικιλία έχει τον δικό της ρυθμό κρυσταλλοποίησης, ενώ κάποιες δεν κρυσταλλώνουν καθόλου».

Μέλι: Γιατί «ζαχαρώνει» και πώς θα το αποκρυσταλλώσεις
iStock

Ακατέργαστο vs Επεξεργασμένο μέλι

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλι με υψηλότερο ποσοστό ζάχαρης θα «ζαχαρώσει» πιο γρήγορα, γιατί είναι πιο δύσκολο για το νερό να το κρατήσει ρευστό. «Το ακατέργαστο μέλι κρυσταλλώνει πιο γρήγορα επειδή περιέχει ίχνη γύρης ή κεριού, τα οποία στο επεξεργασμένο έχουν φιλτραριστεί. Τα στοιχεία αυτά είναι που παρέχουν φυσικό έδαφος για τον σχηματισμό κρυστάλλων».

Συνεπώς, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το ζαχαρωμένο μέλι δεν είναι ούτε χαλασμένο ούτε κακής ποιότητας. Για την ακρίβεια, μπορεί να ισχύει το ακριβώς αντίθετο: «Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να αποτελεί στοιχείο ότι είναι 100% αγνό», λέει ο Hoefly.

Επιπλέον, ακόμα κι έτσι, είναι απόλυτα ασφαλές στην κατανάλωση. Μπορεί να μη «βολεύει» να το απλώσουμε στο ψωμί μας, αλλά για το τσάι μας είναι μια χαρά! Απλά, καθώς είναι πιο πυκνό, μια ζαχαρωμένη κουταλιά θα είναι πολύ πιο γλυκιά.

Μέλι: Γιατί «ζαχαρώνει» και πώς θα το αποκρυσταλλώσεις
iStock

Πώς να αποκρυσταλλώσεις το μέλι

Αν, βέβαια, το προτιμάς παχύρρευστο, υπάρχει τρόπος να το αποκρυσταλλώσεις εύκολα και με ασφάλεια. Αρκεί να το… ζεστάνεις με τη μέθοδο που θυμίζει μπεν μαρί!

Τι σημαίνει αυτό; Πάρε ένα πυρίμαχο μπολ και βάλε μέσα το βάζο με το μέλι. Ξεκούμπωσε το καπάκι. Πρόσθεσε στο μπολ νερό που έχεις βράσει, σε θερμοκρασία όχι υψηλότερη από 45 βαθμούς, για να μην καταστραφούν τα ένζυμα του μελιού και άσε το βάζο μέσα στο ζεστό νερό για 10-15 λεπτά. Δοκίμασε να ανακατέψεις το μέλι με ένα κουτάλι. Αν δεν έχει την υφή που θέλεις, άδειασε αυτό το νερό και γέμισε ξανά το μπολ με νερό που έχεις ξαναβράσει. Λογικά αυτή τη φορά θα έχεις το ιδανικό αποτέλεσμα.

Τι να κάνεις για να μη ζαχαρώσει ξανά

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διατηρείς το μέλι σε μια κανονική θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το φως του ήλιου, π.χ. σε ένα σκοτεινό ντουλάπι.

Σε μια πολύ ζεστή κουζίνα, το νερό που περιέχεται στο μέλι μπορεί να εξατμιστεί. Ενώ μέσα στο ψυγείο η υπερβολική ψύξη θα το κάνει να ζαχαρώσει πολύ πιο γρήγορα.

Συμβιβάσου με την ιδέα ότι όλα τα μέλια κάποτε ζαχαρώνουν, οπότε για να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα σου ξανασυμβεί… απλά τρώγε μέλι πιο τακτικά. Ποιο μέλι; Αν θες γερή καρδιά, οι επιστήμονες συνιστούν να προτιμάς αυτό εδώ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.