Unsplash+

Η DR. SARA GOTTFRIED ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 35

Η Dr. Sara Gottfried, διάσημη γυναικολόγος και ειδική σε θέματα διατροφής και ορμονών, αποκαλύπτει το μεγαλύτερο μυστικό για να είναι μια γυναίκα πραγματικά καλά μετά τα 35.

«Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην ιατρική σχολή έμαθα να συμβουλεύω τους ασθενείς μου να ασκούνται περισσότερο και να τρώνε λιγότερο προκειμένου να χάνουν βάρος και να έχουν καλύτερη υγεία. Όταν ακολούθησα εγώ αυτή τη συμβουλή, διαπίστωσα πως προκαλούσα σοβαρή ανισορροπία στις ορμόνες μου, οι οποίες, διαπίστωσα αργότερα, έλειπαν από την εξίσωση.

»Στα 30 μου άρχισα να δίνω μάχη με την κατάθλιψη, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και το λίπος στην κοιλιά. Πάλευα επίσης με το βάρος μου, γιατί τα επίπεδα τεστοστερόνης, αυξητικής ορμόνης, οιστρογόνων και προγεστερόνης ήταν πολύ χαμηλά, ενώ η ινσουλίνη και η κορτιζόλη μου ήταν πολύ ψηλά. Έκανα γυμναστική για ώρες, ακολουθούσα vegan διατροφή, κι όμως ούτε το νούμερο στη ζυγαριά έπεφτε ούτε εγώ ένιωθα καλύτερα».

Τα λόγια ανήκουν στη Dr. Sarah Gottfried, η οποία είναι είναι γυναικολόγος, απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Harvard, ερευνήτρια, συγγραφέας και μία από τις διασημότερες ιατρούς ανά τον κόσμο με ειδίκευση στον ρόλο της διατροφής και των ορμονών στην υγεία. Αποστολή της, όπως λέει η ίδια, είναι να βοηθήσει τις γυναίκες να νιώθουν υγιείς, σέξι και ισορροπημένες, από τα κύτταρα μέχρι την ψυχή τους. Για να επιτευχθεί αυτό, υποστηρίζει ότι πρέπει πρώτα από όλα να εξισορροπηθούν οι ορμόνες τους, κυρίως μέσω της διατροφής.

Sara Gottfried
Η Dr. Sara Gottfried σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, το 2018. Bryan Bedder/GINA/AFP
Η Dr. Sara Gottfried σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, το 2018.

Εξισορροπώντας τις ορμόνες ξαναβρίσκεις την ευεξία σου

Η προσωπική εμπειρία της Gottfried ήταν αυτό που την έκανε –ως γυναίκα και επιστήμονα– να αναζητήσει το μεγάλο μυστικό της γυναικείας υγείας. Η ίδια εξηγεί: «Ο τρόπος ζωής που ακολουθούσα έκανε τα τρικέφαλά μου πλαδαρά, λίπος είχε συγκεντρωθεί πάνω από τα γόνατά μου, ενώ –το χειρότερο– ένιωθα διαρκώς εκνευρισμένη και κουρασμένη. Δεν ήμουν ήρεμη. Πολλές γυναίκες που παρακολουθώ αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους, δυσκολεύονται να χάσουν το βάρος του τοκετού, δεν έχουν διάθεση για σεξ, κάνουν γυμναστική χωρίς να βλέπουν αποτέλεσμα.

»Συζητώντας με συναδέλφους ιατρούς, μου πρότειναν τότε ένα αντικαταθλιπτικό και ένα αντισυλληπτικό, για να αντιμετωπίσω τα δεινά μου. Ένιωθα όμως ότι δεν είναι αυτή η λύση. Έτσι μπήκα στη διαδικασία να κάνω εξετάσεις αίματος. Ήταν τόσο απλό να διαπιστώσω ότι οι ορμόνες μου ήταν εκτός ορίων. Και όσο τις εξισορροπούσα τόσο έβλεπα να αντιμετωπίζω τα προβλήματά μου στη ρίζα τους»,

Οι ορμόνες που ελέγχεις η Dr. Sara Gottfried

Σύμφωνα με την Gottfried, η ιδανική εξέταση που μπορείς να κανείς είναι ένα τεστ ορού, το οποίο υπολογίζει τη συνολική ποσότητα πρωτεΐνης στο αίμα σου. Ωστόσο, η ίδια ζητά από τους ασθενείς της να προχωρήσουν και σε πιο συγκεκριμένες εξετάσεις, που ελέγχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες ή λειτουργίες:

1. Τον μεταβολισμό

Η Gottfried στους ασθενείς της ελέγχει:

  • την ινσουλίνη νηστείας,
  • τη γλυκόζη,
  • την αυξητική ορμόνη (Σωματομεδίνη C IGF-1),
  • την τεστοστερόνη (μαζί με τις ορμόνες του θυρεοειδή).

Όπως λέει, «αυτό που έχω διαπιστώσει σε γυναίκες άνω των 35 ετών είναι ότι η ινσουλίνη, η αυξητική ορμόνη και η τεστοστερόνη είναι εκτός ορίων όταν παλεύουν με το βάρος τους. Το ίδιο μπορεί να ισχύει με την θυρεοειδική ορμόνη, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις ζητώ και έλεγχο TSH, FT3, FT4 και RT3. Ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορεί να ζητήσω πιο συγκεκριμένες εξετάσεις».

2. Τις ορμόνες του σεξ

Η Gottfried στους ασθενείς της ελέγχει:

  • τα οιστρογόνα (οιστραδιόλη),
  • την προγεστερόνη (στην 21η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου),
  • την κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες),
  • την τεστοστερόνη.

«Περιστασιακά, θα αξιολογήσω τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης σε ασθενείς με ακανόνιστες περιόδους, δυσκολία σύλληψης ή ποιότητα ωαρίου», συμπληρώνει η γιατρός.

3. Τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

«Πρέπει να σκεφτόμαστε και να ελέγχουμε πέρα ​​από τους παραδοσιακούς πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία και κάπνισμα). Συνολικά, υπάρχουν 400+ γνωστοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, τους οποίους επιλέγω να ελέγχω με τις εξής εξετάσεις:

  • Την αιμοσφαιρίνη A1C, που δείχνει τον μέσο όρο τριών μηνών του σακχάρου στο αίμα καθώς και ένα πάνελ λιπιδίων.
  • Τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (hsCRP), που είναι δείκτης φλεγμονής.
  • Τη σφαιρίνη, που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη (SHBG) επειδή είναι ένας αναδυόμενος βιοδείκτης καρδιομεταβολικού κινδύνου».

Επιπλέον, καταλήγει «μου αρέσει να μετρώ την αναλογία τεστοστερόνης προς οιστραδιόλη, έναν βιοδείκτη που με ενδιαφέρει αν η γυναίκα είναι σε φάση μετεμμηνόπαυσης».

Το Πρωτόκολλο Gottfried και η υγεία των ορμονών

Αφού πραγματοποιήσει στους ασθενείς της όλες τις παραπάνω εξετάσεις και εκτιμήσει τα αποτελέσματα, προχωρά στο λεγόμενο Πρωτόκολλο Gottfried, το οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Την αποτοξίνωση, τη διατροφική κέτωση και τη διαλειμματική νηστεία.

Έχοντας πειραματιστεί η ίδια με αυτά την τελευταία δεκαετία, κατέληξε ότι θα πρέπει να καθοδηγούν τον δρόμο κάθε γυναίκας άνω των 35 που θέλει να χάσει βάρος και να ξαναβρεί την ευεξία της. Σαφώς, στην κάθε γυναίκα θα δώσει συγκεκριμένες επιμέρους οδηγίες, ωστόσο έχει νόημα να γνωρίζουμε τι σκοπό επιτελεί κάθε πυλώνας.

1. Αποτοξίνωση

Όπως λέει, «είναι απαραίτητο να ξεκινάμε με την αποτοξίνωση γιατί μόνο έτσι αποτρέπονται τα προβλήματα που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κέτωσης. Η αποτοξίνωση καθαρίζει το συκώτι και εξαλείφει τυχόν ανακυκλοφορούσες, κουρασμένες ορμόνες που φράζουν τον μεταβολισμό».

Διάβασε εδώ τι σημαίνει αποτοξίνωση για το σώμα και μάθε πώς θα το βοηθήσεις να ενεργοποιήσει αυτή τη διαδικασία.

2. Διατροφική κέτωση

Η Gottfried προτείνει ένα διατροφικό πλάνο χαμηλό σε υδατάνθρακες, με μετριασμένη κατανάλωση πρωτεΐνης, υψηλό σε καλά λιπαρά. Είναι μια σχετικά διαφοροποιημένη κετογονική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει:

  • περισσότερα λαχανικά,
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
  • τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (π.χ. λάδι καρύδας και φοινικέλαιο, ή συμπλήρωμα διατροφής με αυτές τις ουσίες, που έχει βρεθεί να αυξάνουν την ενέργεια στον οργανισμό και να διεγείρουν την απώλεια βάρους),
  • πρεβιοτικά και προβιοτικά.

3. Διαλειμματική νηστεία

Η Gottfried βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως η διαλειμματική νηστεία αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, καθώς ρυθμίζει πολλές ορμόνες (όπως η ινσουλίνη, η γκρελίνη, η λεπτίνη και η απογευματινή κορτιζόλη), βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό.

«Η νηστεία αυτή βοηθά στη ρύθμιση των φλεγμονών, αυξάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου ώστε να αισθάνεσαι πιο διαυγής, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να ρυθμίσει τη λεπτίνη που σε κάνει να αισθάνεσαι χορτασμένη».

Η γυναικολόγος καταλήγει ότι δεν είναι ποτέ αργά να εξισορροπήσεις τις ορμόνες σου – ακόμα κι αν βρίσκεσαι στην εμμηνόπαυση, ακόμα κι αν νιώθεις ότι ο μεταβολισμός σου βρίσκεται στον πιο αργό του ρυθμό. «Μαθαίνοντας τα βασικά του τι να τρως και πότε, αλλά και πώς η τροφή ρυθμίζει τις ορμόνες σου, θα βελτιώσεις τη συνολική σου υγεία και θα προσθέσεις ποιοτικά χρόνια στη ζωή σου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.