iStock

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Από τον Ιούλιο του 2025, οι ετικέτες που φέρουν προϊόντα κρέατος, αλλάζουν δραματικά στην Ελβετία και ίσως σοκάρουν.

Φαντάσου ότι κάθεσαι για φαγητό σε μια ταβέρνα ή ένα εστιατόριο και κοιτάζεις τον κατάλογο. Εκεί που ετοιμάζεσαι να παραγγείλεις τη μπριζόλα, δίπλα στην τιμή βλέπεις να αναγράφεται μια κάπως ανησυχητική πληροφορία, όπως αυτές που βλέπεις πλέον στα πακέτα των τσιγάρων. Μόνο που, αντί να διαβάζεις για το πώς η μπριζόλα επηρεάζει την υγεία σου, διαβάζεις πώς τα ζώα που εκτράφηκαν για να παρασκευαστεί αυτό το γεύμα, ευνουχίστηκαν χωρίς τη χρήση αναισθητικού.

Θα άλλαζες την παραγγελία σου; Αυτή είναι μια απόφαση που ήδη καλούνται να πάρουν οι κάτοικοι της Ελβετίας, αλλά και οι επισκέπτες της χώρας, καθώς από την 1η Ιουλίου 2025 είναι σε εφαρμογή ένας νέος νόμος που απαιτεί από τις εταιρείες τροφίμων, τα παντοπωλεία και τα εστιατόρια που πωλούν ζωικά προϊόντα στη χώρα να αποκαλύπτουν εάν αυτά προέρχονται από ζώα που ακρωτηριάστηκαν χωρίς να ληφθούν απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση αναισθητικού.

Η σκληρή πραγματικότητα μιας ολόκληρης βιομηχανίας

Όσο φρικτές κι αν είναι αυτές οι διαδικασίες, αποτελούν συνήθη πρακτική στην παγκόσμια βιομηχανία κρέατος, γάλακτος και αβγών, που αποφέρει πολύ μεγάλα κέρδη. Η τήρηση ορισμένων κανόνων, όπως η χορήγηση αναισθητικού στα ζώα που υποβάλλονται σε αυτές τις επώδυνες διαδικασίες, θα ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν οι εταιρείες.

ετικέτες
iStock

Ετικέτες για πιο συνειδητές επιλογές

Είναι καιρός να αρχίσουμε να προσέχουμε τις διατροφικές και καταναλωτικές μας συνήθειες. Το μπιφτέκι που απολαμβάνουμε δεν είναι ένα ακόμα άψυχο προϊόν, όπως θέλουμε να πιστεύουμε. Έχει προέλθει από ένα πλάσμα που κάποτε ήταν ζωντανό. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν πρωτότυπο και ασυνήθιστο νόμο, αλλά η γνωστοποίηση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τη διαφάνεια.

Απαιτώντας την τοποθέτηση μιας τέτοιας ετικέτας-προειδοποίησης στα προϊόντα κρέατος, η Ελβετία ουσιαστικά αντιμετωπίζει το κρέας που παράγεται με ιδιαίτερα σκληρές αλλά συνηθισμένες πρακτικές ως πρόβλημα, όπως κάνουν πολλές χώρες με τα προϊόντα καπνού. Το αν αυτές οι ετικέτες απομακρύνουν τους καταναλωτές από το κρέας ή πιέσουν τους παραγωγούς να αλλάξουν πρακτικές, μένει να το δούμε.

ετικέτες
iStock

Το εμπόδιο της εκούσιας άγνοιας

Υπάρχει όμως και το πρόβλημα της εκούσιας άγνοιας: οι καταναλωτές προτιμούμε να μην ενημερωνόμαστε για τέτοια ζητήματα. Ο νέος κανονισμός της Ελβετίας αποτελεί ένα τεράστιο πείραμα στην αντιμετώπιση αυτής της τάσης, αναγκάζοντάς μας να σκεφτούμε τις επιλογές μας, τι θα φάμε σε ένα εστιατόριο ή τι θα αγοράσουμε σε ένα παντοπωλείο.

Βέβαια, πολλές φορές οι καταναλωτές βασίζουμε τις αγοραστικές μας επιλογές στην τιμή. Ο νέος νόμος ίσως έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αποφάσεις των εστιατορίων και των παντοπωλείων, καθώς και στις πολιτικές των βιομηχανιών. Γιατί ποιος θέλει να προμηθευτεί και να πουλήσει ένα προϊόν με έναν τόσο αρνητικό ισχυρισμό πάνω του;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.