ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
Τελικά, πώς φεύγει το λίπος από την κοιλιά: Με διατροφή ή με άσκηση; Ένας ερευνητής δίνει τη μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση.
Αυστηρές δίαιτες, συστηματική άσκηση, τροφές και συμπληρώματα για γρήγορη απώλεια βάρους: Ο αγώνας για να χάσει κανείς το λίπος της κοιλιάς μοιάζει να επιστρατεύει κάθε διαθέσιμο όπλο, όμως μερικές φορές τίποτα δεν φαίνεται να βοηθά επαρκώς.
«Το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε έτσι, ώστε να μη χάνει βάρος και δη λίπος σκόπιμα», λέει σε podcast του CNN ο παλαιοανθρωπολόγος και ερευνητής του Πανεπιστημίου Harvard Daniel Lieberman. «Όλα τα ζώα χρειάζονται λίπος, όμως ειδικά οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί έτσι, ώστε να έχουν ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα λίπους – ακόμα και οι λεπτοί άνθρωποι. Για τον λόγο αυτό, ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί διαρκώς να δημιουργήσει λίπος, το οποίο ίσως του φανεί απαραίτητο σε καταστάσεις κινδύνου».
Όπως εξηγεί, το είδος μας δεν έχει εξελιχθεί με πρωταρχικό σκοπό να είναι χαρούμενο ή υγιές, αλλά αναπαραγωγικά επιτυχημένο – και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε λίπος, πολύ λίπος: «Έχουμε μεγάλους εγκεφάλους που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Aυτό μεταφράζεται στο 20% του μεταβολισμού μας».
«Επιπλέον, όταν γεννιέται ένα μωρό η μισή του ενέργεια δαπανάται για τη λειτουργία του εγκεφάλου του, άρα χρειάζεται πολύ λίπος. Τα ανθρώπινα μωρά, λοιπόν, γεννιούνται με πολύ από αυτό, προκειμένου να έχουν αρκετή ενέργεια που δίνει καύσιμο στον εγκέφαλό τους».
Πώς «πέφτει» το λίπος της κοιλιάς
Αφού έκανε απόλυτα σαφές το γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσει κανείς το λίπος, ο Lieberman κατέληξε: «Κανείς μπορεί να χάσει περισσότερο βάρος με τη διατροφή παρά με την άσκηση. Η άσκηση είναι που αποτρέπει την πρόσληψη ή την επαναπρόσληψη του βάρους, ενώ την ίδια ώρα έχει αμέτρητα άλλα οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία».
21 ΛΕΠΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ.
Συγκεκριμένα για το λίπος στην κοιλιά, επισημαίνει: «Σχεδόν κάθε μεγάλος οργανισμός υγείας στον κόσμο συνιστά 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό μεταφράζεται σε 21 λεπτά την ημέρα. Δεν έχει σημασία τι σωματική άσκηση θα είναι αυτή, δεν χρειάζεται καν να είναι έντονη – μπορεί να είναι απλά περπάτημα. Μπορεί να μην καίει καν πολλές θερμίδες. Κι όμως, οι έρευνες έχουν δείξει πως ο χρόνος αυτός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην απώλεια βάρους και λίπους από την κοιλιά. Έτσι, σε συνδυασμό με τη διατροφή, η σωματική άσκηση λειτουργεί ως αποζημίωση: Βοηθά στη μείωση του βάρους και κρατά το λίπος μακριά».
Φυσικά, δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, δεν θα έχουν όλοι τα ίδια αποτελέσματα με αυτόν τον επιστημονικό «κανόνα». Για παράδειγμα, οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι θα χρειαστούν παραπάνω χρόνο άσκησης, π.χ. 300 λεπτά την εβδομάδα. «Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή είναι το θεμέλιο της απώλειας βάρους και η άσκηση ο απαραίτητος σύμμαχος».