Unsplash The Blackrabbit

ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΑΒΓΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;

Η μέτρια κατανάλωση αβγών μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς, λένε οι επιστήμονες, περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πολύ παρεξηγημένη τροφή το αβγό στο παρελθόν. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη (ένα κάπως μεγαλούτσικο αβγό περιέχει 186 mg, το σύνολο της οποίας βρίσκεται στον κρόκο), περιορίσαμε την κατανάλωσή του, ώστε να μην αυξηθούν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Ήρθαν, όμως, οι επιστήμονες και κατέρριψαν τον διατροφικό αυτό μύθο. Το αβγό κακώς κατηγορήθηκε, λένε. Ίσως στη διάδοση της φήμης να συνέβαλε το γεγονός ότι πολλές φορές το συνοδεύουμε με τυρί, μπέικον και πολύ λάδι.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα πώς η κατανάλωση αβγών επηρεάζει τους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, Κινέζοι ερευνητές πραγματοποίησαν επιδημιολογική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eLife.

Πώς η κατανάλωση αβγών βοηθά την καρδιά

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.778 άτομα, εκ των οποίων τα 3.401 είχαν καρδιαγγειακή νόσο και τα υπόλοιπα όχι. Χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη τεχνική, μέτρησαν 225 μεταβολίτες σε δείγματα πλάσματος από το αίμα των συμμετεχόντων. Από αυτούς, οι 24 σχετίζονταν με επίπεδα κατανάλωσης αβγών που ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Μπορώ να τρώω ένα αβγό κάθε μέρα;
Unsplash Ben Kolde

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μέτρια ποσότητα αβγών (περίπου ένα την ημέρα) είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Α1 (ApoA1), η οποία αποτελεί το κύριο συστατικό των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), δηλαδή της «καλής» χοληστερόλης. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα άτομα αυτά είχαν περισσότερα μεγάλα μόρια HDL στο αίμα τους, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι προστατεύουν από μπλοκαρίσματα των αρτηριών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές εντόπισαν, επίσης, άλλους 14 μεταβολίτες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερα αβγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταβολιτών και υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν αβγά πιο τακτικά.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το πώς η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αβγών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις», λέει ο Canqing Yu, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Μπορώ να τρώω ένα αβγό κάθε μέρα;
Unsplash Joseph Gonzalez

Σε παρόμοια συμπεράσματα είχε καταλήξει και παλαιότερη μελέτη της ίδιας ομάδας, που περιλάμβανε περίπου μισό εκατομμύριο ενήλικες. Σύμφωνα με τα τότε αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Heart, όσοι έτρωγαν αβγά καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού από εκείνους που έτρωγαν αβγά λιγότερο συχνά.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως π.χ. διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο, συμβουλευτείτε γιατρό ή διαιτολόγο. Αν είστε υγιείς, μπορείτε να τα εντάξετε στο διαιτολόγιό σας και μην σας νοιάζει το καθάρισμα, γιατί σας έχουμε 6 τρόπους για να τα ξεφλουδίζετε εύκολα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.